26 september 2010

Allez Payet

Guilavogui, Payet och Matuidi är rätt så glada efter 1-0 mot Lyon. Bild: Daylife

Saint-Etienne har en stolt historia där man under framför allt 60- och 70-talet vann ligan inte mindre än 8 gånger. Dock har det inte blivit någon titel för klubben sedan 1981 - ännu en ligatitel - och de senaste tio åren har stundtals varit rent helvetiska, med bland annat tre säsonger i Ligue 2.

Men nu, 2010, så toppar man en överlag helt galen fransk högstaliga efter 7 omgångar, då man lyckats spela ihop 5 segrar, 1 oavgjord och så 1 förlust. Några timmar innan detta skrevs så tvålade man dit självaste arvsfienden Lyon med 1-0 på Stade de Gerland - klubbens första derbyseger på 20 matcher.

Tränaren Cristophe Galtier, som tog över laget i december 2009, har investerat mycket förtroende i de redan tillgängliga talangfulla spelarna i laget, och det är mittfältet som är allra intressantast. Vindsnabbe yttern Bakary Sako (22 år) och stabile innermitten Blaise Matuidi (23) är båda givna i startelvan, och den klassiska franske ovårdade, långe defensiva mittfältaren Josuha Guilavogui (20) har även han fått spela oväntat mycket hittills. I anfallet finner vi dessutom Emmanuel Rivière (20), som varit ordinarie sedan förra säsongen men ännu inte riktigt hittat målet på regelbunden basis, men 10 mål på 46 matcher får ses som godkänt för en så pass ung striker.

Alla dessa fyra går stadigt mot en ljus framtid tillsammans med Saint-Etienne, men det finns en spelare i laget som överträffar allt som Ligue 1 har att erbjuda just nu; Rèunion-födde offensiva mittfältaren/anfallaren Dimitri Payet (23) har den här säsongen blommat ut i all sin prakt.

Tidigare ikväll var det han som avgjorde derbyt mot Lyon med en perfekt slagen frispark som inte ens Hugo Lloris kunde hålla borta från sitt vänstra kryss, Payets sjunde mål på lagets sju matcher den här säsongen. Två av målen kom framför ögonen på nye förbundskaptenen Laurent Blanc, som efter ASSEs imponerande 3-0-seger mot förra årets topplag Montpellier kände sig manad att vandra ned till deras omklädningsrum efter matchen och gratulera till segern.

Payet är liten till växten, bara 174 centimeter lång, men väger upp det hela med en fin kvickhet och en fantastisk högerfot. Om inte St.Etienne etablerar sig som ett topplag i fransk fotboll igen så är nog en flytt till något av lagen som aspirerar på Europeiska pokaler inom räckhåll. Men för alla grönas skulle, som under 10 år levt med vetskapen att värsta rivalen Lyon plockar alla inhemska spelare och pokaler de vill, så hoppas åtminstone jag att gamla fina ASSE får hålla länge och väl i Dimitri Payet och den framgångsvåg han och hela laget rider fram på just nu.

/JJ

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar