24 september 2010

Comunidad Valenciana lyser starkast

Den både pompösa och graciösa regionsflaggan. Bild: wiki

Comunidad de Madrid och Cataluña i all ära, Spaniens hetaste provins är den som till störst del utgör landets östkust; Comunidad Valenciana.

Först tillhandahåller jag er de geografiska och demografiska förutsättningarna: Valencia är regionens självklara huvudstad, med 800 000 invånare och säte i mitten av regionen, fast utmed kusten. En handfull mil norrut finner man Vila-real, en stad där helften av alla invånare lär gå man ur huse för att fylla arenan som tar 23 000 människor.

I söder ligger Alicante, och med sina 335 000 invånare lär man vara nöjda med att äntligen ha ett lag i högstaligan igen då det var 13 år sedan sist.

Klubbarna det handlar om är förstås Valencia och Levante från Valencia, Villarreal från Vila-real och Hercules från Alicante.


Aduriz och Jordi Alba, två delar i Det Nya Valencia. Bild: Daylife

Media var på förhand bombsäkra på att Primera Division bara handlar om två lag: Real Madrid och Barcelona. Det finns helt enkelt inga utmanare. Valencia hade tappat David Silva till Manchester City och David Villa till just Barcelona. Det alla tycktes glömma var att de stora transferintäkterna gjorde det möjligt att köpa loss de två målsprutorna Roberto Soldado (Getafe) och Artiz Aduriz (Mallorca). Dessutom värvade man unge franske speluppläggaren Sofiane Feghouli från Grenoble, så offensiven ser minst lika intressant ut som innan.

Hittills har det burit frukt. På fyra ligamatcher har man börjat med tre segrar för att sedan spela oavgjort mot Atletico Madrid. Dessutom har man krossat Bursaspor med 4-0 på bortaplan i första CL-matchen. Och om det var nån som efter Valencias starka anfallsvärvningar fortfarande trodde att de skulle få det svårt i offensiven så vittnar det väl utspridda målskyttet om motsatsen. Mata, Joaquin och Pablo Hernandez har alla hittat målet, tillsammans med nya Aduriz och Soldado.

Valencia blir definitivt att räkna med i år, troligtvis både i tabelltoppen och Champions League.

Placering efter 4 omgångar: 2


Juan Carlos Garrido, gamle B-lagstränaren som nu formarterar om Villarreals A-lag. Bild: Daylife

Villarreal släppte mer än en halv startelva under sommaren. Ariel Ibagaza, Javi Venta, Robert Pires, Joseba Llorente och Sebastian Eguren hade alla haft viktiga roller att spela under de senaste säsongerna. Dessutom lånades floppvärvningen Ivan Marcano ut till Getafe, Diego Godin såldes för en hyfsad slant till regerande Europa League-mästarna Atletico Madrid och kultspelaren David Fuster följde med gamle tränaren Valverde till Olympiakos.

Så, hur ersätter man åtta etablerade spelare ur a-truppen? Enkelt. Carlos Marchena (Valencia), Borja Valero (WBA), Jozy Altidore (tillbaka från lån i Hull) och ett helt gäng spelare från lagets otroligt framgångsrika b-lag. Inte undra på att media inte direkt tippade Villarreal som guldkandidater.

Men de som följer laget vet att det är något alldeles speciellt med de b-lagsspelare som fått flyttats upp i a-laget. De två mest intressanta:

* Mateo Musacchio är en framtida argentinsk storback med aggresivitet och följsamhet som främsta vapen.
* Jefferson Montero är en påhittig ecuadoriansk ytter som har alla förutsättningar för att bli en världsstjärna om några år.

Dessutom har Villarreal fått behålla storstjärnor som Rossi, Diego Lopez, Santi Cazorla, Capdevila och Marcos Senna.

Efter förlust i öppningsmatchen mot Real Sociedad har man tre raka segrar i ligan, men en plump i protokollet är 2-0-förlusten i Europa League mot Dinamo Zagreb på ökända Maksimirstadion. Den klart mest lysande stjärnan så här långt är nyförvärvet Borja Valero som tycks vara överallt på planen samtidigt, och när han inte hittar fram med precisa passningar så dundrar han själv upp bollarna i krysset.

Placering efter 4 omgångar: 3


Ja, det är David Trezeguet i Hercules bortaställ. Bild: Daylife

Hercules är måhända ett av de mest spektakulära lagen i årets La Liga. Som sagt, det var 13 år sedan man spelade toppfotboll sist, och nu har man satsat stort för att hänga kvar. Mohamed Sarr (b, Standard), Abel Aguilar (mf, Udinese), Royston Drenthe (b/mf, Real Madrid), Nelson Valdez (a, Dortmund) och självaste David Trezeguet (a, Juventus) får ses som de mest imponerande nyförvärven på förhand.

Just David Trezeguets övergång kan vara en av de vackraste på flera år. Det stod sedan länge klart att det var nya vindar som blåste i Turinklubben då Delneri skulle få chansen att bygga ett nytt lag. Trezeguet, på jakt efter en ny utmaning, bröt sitt kontrakt med den gamla damen. Vilken klubb skulle han nu gå till? Det visste hans fru. Beatrice Trezeguet, uppvuxen i Alicante, tyckte att det kunde vara ett ypperligt tillfälle att flytta hem till sin barndomsstad. David lyssnade, och David - med EM-guld, VM-guld, Serie A-titlar och CL-guld på meritlistan - skrev på för Hercules.

Och då har sagostunden bara börjat. För den 11 september vann Hercules på Camp Nou mot regerande mästarna Barcelona. Nelson Valdez, som gjorde futtiga 16 mål på 113 framträdanden i Borussia Dortmund, gjorde sitt livs match och satte båda Hercules mål i matchen som vanns med 2-0.

Hercules har haft ett riktigt svårt spelschema hittills, och har utöver Barca-segern förlorat mot Europa-aspirerande Athletic Bilbao och redan nämnda Valencia med uddamålet, men allra senast fick man 0-0 borta mot Zaragoza. På det hela taget verkar det som om Hercules inte kommer att vara så värst inblandad i bottenstriden som de flesta nog trott.

Placering efter 4 omgångar: 10


Åker Levante ut med huvudet först? Dyker man rakt ner i Segundan igen? Etcetera etcetera. Bild: Daylife

Levante är La Ligas ständiga sorgebarn de senaste 10 åren. Efter att ha levt i skuggan av storebror Valencia under hela karriären tog man sig till slut upp i Primera Division inför säsongen 04/05 (man hade även en kort sejour i högstaligan mellan -63 till -65). Det året slutade man på 18:e plats åk tog raka spåret ned till Liga Adelante igen. Men det krävdes bara en säsong innan man var tillbaka i La Liga, och den hår gången klarade man sig kvar, dock bara för att hamna hjälplöst sist säsongen efter, närmare bestämt 07/08.

Nu är man alltså tillbaka igen, och med rutinerade ytterbacksparet Del Horno(lån från Valencia)-Javi Venta(fri transfer från Villarreal), samt sydamerikanska anfallare i form av Christian Stuani och Felip Caicedo (lån från Reggina respektive Manchester City), hoppas man kunna hålla sig kvar.

Säsongen började dock med tre raka förluster, men inte ens Levante kunde undgå att ta till sig av den positiva energi som strålar ut från Comunidad Valenciana, och man vann faktiskt den ovanligt svåra bortamatchen mot Alemeria nu i veckan. Dock, med en svagare trupp än i princip alla lag i ligan så blir det väldigt svårt att hålla sig kvar när säsongen går mot sitt slut.

Placering efter 4 omgångar: 18

/JJ

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar