29 september 2010

Die with a beer in your hand

Visst; en trevlig Champions League-kväll, men det är minst lika viktigt att notera AFC Wimbledons 3-0 vinst mot Cambridge United som gör att Wimbledon klättrar upp på en andraplats i Blue Square Premier. Den dagen AFC Wimbledon ligger före MK Dons, det är dagen då brittisk lower league-fotboll är på riktigt igen.

Å andra sidan, ska vi notera lite från kvällens Champions League blir det detta:

1. Man kan inte komma till Giuseppe Meazza-stadion med tre ordinarie försvarare borta och med Silvestre och egentliga mittfältaren Wesley som ytterbackar.

2. Rubin Kazan hade Carlos Eduardo (€20 miljoner) och Oba-Oba Martins (€9 miljoner) på bänken. Det är att ha lite sparkapital. Nu ska rysk fotboll bara få pengar att bli = resultat i de stora europeiska cuperna också.

3. Sju straffar fördelat på tre matcher!

4. Magath är ett geni. När man jagar mål mot Benfica i andra halvlek slänger man in en defensiv ytterback (Sarpei) och tar ut en offensiv sådan (Uchida) och tar bort playmakern Rakitic för att istället ha in gräsklipparen Jermaine Jones. Vad som händer? Utdelning direkt och när dessutom fotbollseuropas minst funktionella spelare Kluge kommer in istället för kreativknippet Jurado blir det såklart även 2-0. Huntelaar har nu gjort mål fyra matcher på raken nu och börjar redan betala av sig.

5. Tre Londonvinster av tre möjliga den här CL-rundan. Det går bra för Londonfotbollen (minus West Ham) just nu.

Imorgon spelas det ett gäng intressanta Europa League-matcher där undertecknad nog först glor på Dortmund mot Sevilla för att sedan följa upp det med lite PAOK mot Dinamo Zagreb (världens bästa läktarmatch någonsin?). Imorgon är det lite intressant på tränarsidan eftersom tre lag tränas av tillfälliga tränare (Rosenborg, OB, AEK) och att ytterliggare två klubbar (Sevilla, Steaua Bukarest) har anställt hela nya tränare som gör sina tränardebuter imorgon. Steaua är inne på sitt artonde tränare under 2000-talet och för Steaualegenden Lacatus är det här hans tredje tur som Steauatränare bara de senaste tre åren.

Nåväl. Jag såg att Viktoria Plzen från Gambrinus Liga (that's Tjeckien, så alla vet) toppar serien. Inget konstigt med det. Sättet dom gör det på är dock rätt fräckt. Tänk er ett... Örebro, ungefär. Nere i andradivisionen för några år sedan, men har utvecklats stadigt sedan dess, men ändå varit ett mittenlag under några år. Inte nu längre. Efter oavgjort i premiären mot Sigma Olomouc har det gått av bara farten med nio raka vinster (!). Laget som är på andraplats, som såklart är just Sigma Olomouc, har tio poäng ner till jumboplatsen och nio poäng upp till förstaplatsen. Och folk klagar på Rosenborgs dominans...

Tjeckisk fotboll har dock det jobbigt just nu. Rosicky och Cech är de överlägset största stjärnorna, men har haft några tunga år bakom sig. Dom som kommer underifrån är jag inte ett dugg imponerad av och det är tydligt att det kommer ta många år innan Tjeckien är tillbaka på samma nivå som man var runt 2004. Förlust mot Litauen i premiären av EM-kvalet var inte var man behövde. Tjeckien är just nu på samma nivå som typ... kanske Norge? Det svänger snabbt i fotbollens värld.

Edit: Jag glömde nästan:

1. FC Köpenhamn
2. Barcelona
3. Rubin
4. PAO

/ JH

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar