03 juli 2009

J&J listar

Det här är bloggens författares alldeles egna lista. Här listar vi aktuella händelser och heta ämnen, eftersom vi är så förbannat fotbollstokiga och vet att även Du är det. Så här är det upplagt: fredagar 19:00 kommer en ny lista, varje vecka. Listningen är som sådan att vi börjar med det som är riktigt dåligt och jobbar oss neråt/uppåt mot något fantastiskt.

Under sommaren kommer vi att köra transferspecial, och kanske att vi fortsätter med helt enkelt vanliga heta ämnen när fönstret väl stängt. Men nu, det som gäller är officiellt klara övergångar och inga fåniga rykten.

Alltså, det här gäller för de olika placeringarna:

1) Skandal
2) Dåligt
3) Helt OK
4) Bra

5) Mycket imponerande

6) Sanslöst underbart


Lite udda, men så här gör vi det. Bäste läsare, mycket nöje/vrede!

¤ ¤ ¤

1. Cristiano Ronaldo (Manchester United --> Real Madrid, €94 miljoner)
Var ska man börja? Den löjliga övergångssumman? Ronaldos enorma nedköp från Man Utd klubben till Real Madrid klubben? Real Madrids finansiella doping? Real Madrids tro på att man måste köpa världens bästa spelare för att lyckas? Jag vet inte. Jag mår bara illa. Den moderna fotbollen måste stoppas.

2. Roque Santa Cruz (Blackburn --> Manchester City, €21 miljoner)
Roque Santa Cruz vet hur man rider på en framgångsvåg utan att vara framgångsrik. Efter en bra säsong i Paraguay som tonåring gjorde att Bayern Munchen letade djupt i kassakistan. Trots att han ständigt underpresterade fick han vara kvar i klubben i hela åtta år, en stark bedrift i sig med tanke på spelaromsättningen Bayern har. Det räckte sedan med ett bra år i Blackburn för att han återigen skulle vara en av de mest jagade spelarna. Ingen flytt blev det dock, utan det var nu först efter en floppsäsong som en klubb valde att spendera hundratals miljoner på honom. City har visserligen pengar, men det gör inte att man ska spendera multum på en 28-åring med en bra säsong bakom sig de senaste 10 åren. Efter att man släppt Vassell står ju dock laget där med enbart åtta anfallare, därför är väl det fullt logiskt att även Tevez anländer.

3. Djibril Cissé (Marseille --> PAO, €8 miljoner)
Å ena sidan vet man att den enda anledningen till att han har så bra rykte är för att Liverpools scoutingverksamhet en gång i tiden var katastrofal, samtidigt som Frankrike producerar blott ett fåtal anfallare av högre klass betydde det att han även blev landslagsanfallare. Å andra sidan är han ändå en rätt hygglig fotbollsspelare. Å tredje sidan ska det bli skönt att inte behöva hålla koll på hur många frisyrbyten han gjort under en säsong. Å fjärde sidan kommer han och Sukerkopian Ante Rukavina bilda ett av Europas mest intressanta anfallspar den kommande säsongen. Djibril Cissé vet man aldrig vart man har, och tur är väl kanske det. Det känns som att han har bytt klubb varenda säsong sedan han slog igenom som 20-åring, men PAO är faktiskt "blott" hans femte klubb. Nu återstår det att se om den numera 28-åriga Cisse kan prestera på en hög nivå flera säsonger i rad, eller om Auxerre i barndomen och något enstaka halvår i Marseille var allt han kunde få ut.

4. Mickaël Landreau (PSG --> Lille, €1,6 miljoner)
När Landreaus gode vän och tillika tränare de senaste åren Paul Le Guen annonserade att han inte kommer förlänga sitt kontrakt med PSG, som gick ut nu i sommar, så valde Landreau att också lämna klubben. Hur som helst så hade den fantastiska målvakten ett kontrakt fram till 2010, vilket gjorde att Lille - som blev den nya klubbadressen - fick betala den beskedliga summan €1,6 miljoner för att köpa ut sista året av burväktarens kontrakt. I och med det beslutet fick sig Lille en av Frankrikes och världens bästa målvakter. Se upp nästa säsong, Ligue 1.

5. Josip Simunic (Hertha Berlin --> Hoffenheim, €7 miljoner)
"Vem, va, what?" tänker en del nu. Josip Simunic, känns inte namnet igen? En av Bundesligas bästa försvarare de senaste säsongerna får nu välförtjänt lämna lilla Hertha Berlin med flaggan i topp efter en efterlängtad topplacering. Den väldige aussiekroaten tillbringade nio år i den tyska huvudstaden, och det var väl tre-fyra år för mycket. Nu är han 31 år och har många år kvar på toppen, men en flytt till de största ligorna hade kanske varit att föredra. Nu får Hoffenheim istället njuta av backspel i högsta klass, det är ju lite klasskillnad på Pelle Nilsson och Josip Simunic, Kroatiens bästa fotbollsspelare den gångna säsongen. Det säger inte lite med tanke på hur Pranjic, Srna, Olic, Petric, Vukojevic, Corluka etc. presterade under samma period.

6. Yoann Gourcuff (Milan --> Bordeaux, €15 miljoner)
Förra säsongens kanske bäste spelare i Europa (om man exkluderar Barcelona) hette Yoann Gourcuff och sköt Bordeaux till en efterlängtad dubbel i form av ligaguld och cupguld. Och tränaren Laurent Blanc kan inte ha trott sina öron eller ögon när Gourcuff bestämde sig för att gå med på en fortsättning i Bordeaux - han var ju bara utlånad innan dess från Milan, med en fixerad utköpsklausul på just €15 miljoner. Milan som tydligen ska börja på ny kula med ny tränare och yngre förmågor missade alltså att knyta till sig europas hetaste spelare. Det har börjat svagt för Leonardo.


¤ ¤ ¤

Också värda att nämna:

Èdouard Cissé
(Besiktas --> Marseille, Bosman)
Visst är det en gratisvärvning, men fotbollseuropas sämsta fotbollsspelare får återigen ett fint kontrakt med en oskyldig klubb. Att Cissé inte lirar i den franska tredjedivisionen är ett under större än universums födelse.

¤ ¤ ¤

Det var allt för den här gången, och förhoppningsvis ses vi nästa vecka. Samma tid, samma plats. Nu, tveka inte att kommentera!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar