31 juli 2009

J&J listar


Det här är bloggens författares alldeles egna lista. Här listar vi aktuella händelser och heta ämnen, eftersom vi är så förbannat fotbollstokiga och vet att även Du är det. Så här är det upplagt: fredagar 19:00 kommer en ny lista, varje vecka. Listningen är som sådan att vi börjar med det som är riktigt dåligt och jobbar oss neråt/uppåt mot något fantastiskt.

Under sommaren kommer vi att köra transferspecial, och kanske att vi fortsätter med helt enkelt vanliga heta ämnen när fönstret väl stängt. Men nu, det som gäller är officiellt klara övergångar och inga fåniga rykten.

Alltså, det här gäller för de olika placeringarna:

1) Skandal
2) Dåligt
3) Helt OK
4) Bra

5) Mycket imponerande

6) Sanslöst underbart


Lite udda, men så här gör vi det. Bäste läsare, mycket nöje/vrede!

¤ ¤ ¤

1. Bafetimbe Gomis (St. Etienne --> Lyon, €13 miljoner)

Tänk vad en landskamp kan göra. Två mål i en träningsmatch inför EM och vips var Gomis med i den franska mästerskapstruppen. Så vad har Gomis att erbjuda då? Nej, inte mycket alls. Han har gjort några mål de senaste säsongerna, men förra säsongen gick hans St. Etienne från deltagande i UEFA Cupen till 3 poäng från nedflyttningsplats. Och Lyon väljer nu att lägga upp €13 miljoner för Gomis, efter att redan ha värvat Lisandro Lopez för €24 miljoner, som lär gå föra i rangordningen som ensam central anfallare. Nej, en rätt idiotisk deal där ASSE lär skratta hela vägen till banken.

2. David Rozehnal (Lazio --> Hamburg, €4,7 miljoner)
Visst är Hamburg i försvarskris då man bara sitter på Mathijsen och egentliga ytterbacken Boateng som mittbackar när säsongen drar igång, men man hade kunnat göra en så mycket bättre affär än att hämta in Rozehnal. Dyr i drift och övergångssumman, och han håller inte direkt högsta Bundesligaklass. Han var visserligen den minst usla av Lazios mittbackar, men det säger inte så mycket. Varför tog man inte Rasmus Bengtsson istället?

3. Kolo Touré (Arsenal --> Manchester City, £16 miljoner)
Kolo är den ultimata Wengervärvningen. Kom från sin moderklubb i Elfenbenskusten, började som mittfältare i Gunners, gjorde sen lite matcher som högerback i klubben innan han som tjugotvååring tillsammans med Sol Campbell bildade mittbackspar i det bästa lag som de brittiska öarna någonsin sett - Arsenals oslagbara lag från säsongen 03/04. Fem år senare är Touré mätt i Arsenaltröjan och söker en ny utmaning i Man City. Frågan är om en helyllekille som Touré verkligen passar in i Citys planer. Men ja, det är definitivt en utmaning.

4. Lorik Cana (Marseille --> Sunderland, €5,8 miljoner)
Sunderland påbörjar sin marsch mot Europaspel på riktigt den här säsongen. Steve Bruce är en av Englands bästa tränare, det visade om inte annat då han tog ett ytterst mediokert Wigan till en nästan-europaplats förra säsongen. Lorik Cana är en extrem karaktärsspelare som kaptenat Marseille de senaste åren, och kommer troligtvis att passa riktigt, riktigt bra som lysande stjärna på innermittfältet i Sunderland. Säsongens Fellaini?

5. Zlatan Ibrahimovic (Inter --> Barcelona, €40 miljoner + Eto'o)
Sveriges näst största någonsin, efter Gre-No-Li, blir en av världens dyraste övergångar genom tiderna, och detta går inte att snacka bort. Barcelona får in den centeranfallaren man försökte värva i Kluivert för 11 år sedan, men som då inte lyckades. Med Barcelonas självgående offensiv lär Zlatan inte kunna misslyckas. Priset gjorde att Zlatan inte slutade sexa på den här listan.

6. Aliaksandr Hleb (Barcelona --> Stuttgart, lån)

Även den här veckan placerar sig en återvändare på 6:e platsen, den här gången är det dessutom en spelare som håller mycket hög europeisk klass. Hleb förstärker Stuttgarts något tunna yttermittfält, som i princip bara består av Hilbert plus innermittfältare, och det känns som att det inte kan sluta i annat än succe. Tundrans egna Zlatan nobbade inte Inter och Liverpool bara för att slöa igenom ett år i Stuttgart, utan han kommer verkligen att ge allt.

¤ ¤ ¤

Också värda att nämna:

Sir Bobby Robson (1933 - 2009)
Rest in peace.

¤ ¤ ¤

Det var allt för den här gången, och förhoppningsvis ses vi nästa vecka. Samma tid, samma plats. Nu, tveka inte att kommentera!

2 kommentarer: