11 juli 2009

WhataCONCACAFuckwhat? Del 2

Som utlovat kommer nu en genomgång av grupp B i Gold Cup. Del 1, som handlar om turneringen och grupp A, finns här. Grupp C kommer troligen imorgon.

Grupp B (2 omgångar spelade)

1. USA +6 6
2. Honduras -1 3
3. Haiti +1 3
4. Grenada -6 0


USA

Stjärna: Jozy Altidore. Gjorde ett fantastiskt Confed Cup.
Nyckelspelare: Steve Cherundolo. Bundesligabacken tillika lagkaptenen är den enda med ordentlig rutin från landslag- och hög klubblagsnivå.
Joker: Freddy Adu. Hur bra är han egentligen?
Mest saknade spelare: Landon Donovan. Ett mästerskap utan Donovan är inte samma sak.

Bob Bradleys mannar var trötta efter det mycket lyckade Confed Cup, och han har därför valt att ta med ett betydligt mer orutinerad landslag till Gold Cup. Hela trettio spelare är uttagna, men då man bara får använda 18 spelare till varje matchtrupp är det så att många spelare vilas emellanåt. Från matchen mot Honduras senast var endast fyra man från 18-mannatruppen med i Confed cup - tredjemålvakten Robles, den bänkade duon Feilhaber och Adu samt Sochauxs Charlie Davies. Sammanlagt är det 21 nya ansikten jämfört med Confed, spelare som Donovan, Dempsey, Howard, Bocanegra, Onyewu och sonen Bradley är inte med i den här turneringen.

Nåväl, det har ju ändå börjat rätt bra för Yanksen, trots den "svaga" truppen.


Haiti

Stjärna: Frantz Bertin. Ordinarie i OFI Kreta, tidigare i Racing Santander.
Nyckelspelare: Pierre Richard Bruny. 37-årig lagkapten som är en legend i sin klubb, Don Bosco.
Joker: Jean Sony. Tvåvägande mittfältare som kan göra mål.
Mest saknade spelare: Éliphène Cadet. Skyttekungen kom inte med i truppen av skadeanledning.

Haiti ser kanske ut att utmana om andraplatsen, men låt inte tabellen ljuga för er. USA väntar i sista omgången, och då kan det bli förlust av modell värre. Landet har dock haft sina storhetstider tidigare om åren. 2002 gick man till kvartsfinal i Gold Cup, och 1974 spelade man i VM. Dagens trupp håller dock ingen högre klass, även om det finns fem Europaproffs i Gold cup-truppen. En av dom lirar dock i de franska amatörserierna, men de övriga går det ändå rätt hyfsat för.

Frantz Bertin lirar på högsta nivån i Grekland med framgång, Lesly Fellinga tillhör Heerenveens A-trupp, Abel Thermeus har rutin från Ligue 1 men är numera i Ungern och för Jean Sony börjar Europaäventyren först efter Confed cup då han nyligen skrev på för Leixoes, en portugisisk klubb som siktar på att ta en permanent plats i ligan övre skikt.

Haiti är annars mest känt för att man en gång avslutade Dino Zoffs rekord i att hålla nollan under VM 1974, då man gjorde en riktigt fin insats mot Italien trots att man förlorade med 3-1. Zoffs rekord stod sig till 1142 minuter. I de övriga matcherna förlorade man dock rätt enkelt, mot Polen med hela 7-0 innan de kommande mästarna Argentina (4-1) också visade sig vara för stora. Mannen som gjorde Haitis bägge mål, den högt uppskattade Emmanuel Sanon, avled dock häromåret i cancer, endast 56 år gammal.


Honduras

Stjärna: Carlo Costly. Utlånad till Birmingham under året, stor skyttekung.
Nyckelspelare: Roger Espinoza. 22-årig mittfältare som är ordinarie i MLS.
Joker: Luis López. Kvick super-sub.
Mest saknade spelare: David Suazo. Landets största stjärna, kanske till och med någonsin.

Honduras verkar inte bry sig om Gold Cup, utan satsar allt krut på VM-kvalet istället. Spelare som Palacios (Tottenham), Suazo (Inter), Figueroa (Wigan), Thomas (Wigan) och Leon (Parma) saknas i truppen, som endast innehåller 171 landskamper i skrivande stund. Det är bara Carlo Costly, Walter Martínez, Roger Espinoza och Osman Chávez utav utespelarna som brukar vara med i vanliga fall. Synd, med tanke på att Honduras annars verkar ha fått igång produktionen på bra fotbollsspelare.

Nåväl, det är som det är. Då endast fem av de 23 spelarna är utlandsproffs (Mexiko, Polen, Spanien, USA och Ungern) har jag ingen som helst koll på de flesta i truppen, men coach Reynaldo Rueda brukar veta vad han håller på med. Colombianen Rueda hade innan Hondurasuppdraget gjort stor succé på ungdomsnivå för sitt land, och även med rätt bra framgång coachat A-landslaget. Nu siktar man på VM 2010, som skulle bli landets andra världsmästerskap någonsin. Gold cup är bara en uppvärmningsövning.


Grenada

Stjärna: Jason Roberts. Behövs kommentar?
Nyckelspelare: Shalrie Joseph. Varit ordinarie länge i MLS, ett nav på mitten.
Joker: Rimmel Daniel. 18-åring från Gillingham som gjorde mål i landslagsdebuten.
Mest saknade spelare: Patrick Modeste. Gjort ett 30-tal landskamper för Haiti.

Den forna West Hamförsvararen Tommy Taylor, som lirade nästan 400 matcher i klubben, har utan tvekan turneringens sämsta lag till sitt förfogande. Han själv verkar inte ens ha koll på vilka spelare som är något att ha, då han har tagit ut en 38 man stark trupp innehållande bland annat sex målvakter. Till hans försvar kan det tilläggas att han endast coachat laget i några månader, han har sedan tidigare ingen som helst erfarenhet av fotboll på Grenada då han endast tränat lag i de lägre engelska divisionerna tidigare. Nåväl, truppen är faktiskt 0,04% av landets befolkning, då ön är befolkad med endast 90 000 invånare, utan tvivel det minsta landet som någonsin deltagit i Gold cup.

Laget innehåller, förutom Roberts och Joseph, spelare från den inhemska ligan samt amatörligorna i England. Framförallt verkar klubbarna Carib Hurricane, Hard Rock, E.S.S. och Q.P.R. vara de största klubbarna i landet då de har med flertalet landslagsmän, men notera även att det finns en klubb som heter Ball Dogs. Vad ska man säga om det?

/JH

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar