05 juli 2009

Vad hände med... Cherno Samba?

Den engelska supertalangen som blev bänknötare i den gambiska landslaget. Bild: Dailymail

Al-Hajie Samba var en landslagsmålvakt för Gambia som valde att flytta till England och Watford i början på 90-talet för att istället satsa på en karriär inom kockbranschen. Då hade sonen Cherno redan börjat bli stor, och det tog inte lång tid innan han visade kvalitéer utöver det vanliga på fotbollsplanen. Han började lira i Mottingham FC, men när hans tränare tillika mentor Harry Gebber fick jobb hos Millwall följde Cherno med. Han var redan då en uppskriven talang inom engelsk media då han gjorde 132 mål på 32 matcher med Mottingham, och varenda agent i södra England försökte övertala honom att bli deras adept. Tiden i Millwall var till en början väldigt lyckad, redan som 14-åring fick han spela i U-17 laget samtidigt som han representerade England på ungdomsnivå. Alla engelska storklubbar ville ha honom, Liverpool lät till och med Owen ringa till honom personligen för att övertala honom att gå till klubben, men Millwall lyckades på något sätt att hålla kvar i honom genom att avskräcka med en ofantligt hög prislapp. Det var då de började.

Han var fortfarande ungdomslandslagsspelare, men åren gick och när han fyllde 17 år spelade han fortfarande för Millwalls U-17 lag. Klubbarna var nu allt mer försiktiga i sitt intresse till honom, och Millwall flyttade aldrig upp honom till A-laget för att göra en efterlängtad A-lagsdebut, en A-lagsdebut som inte såg ut att ligga så långt bort redan vid 14 års ålder då man pratade om att Samba skulle vara Englands frontfigur vid VM 2006. Sommaren 2004 tog Cherno Sambas proffskontrakt på två år slut, och han fick lämna klubben. Han var och provspelade för flera stora engelska klubbar, men ingen ville ha honom. Till slut valde spanska Cadiz av alla lag att skriva ett fyraårskontrakt med honom. Första året gick han skadad, andra året var han utlånad till Malagas B-lag där han i en ålder av 21 år fick göra sina första tävlingsmatcher. Det blev dock bara fyra matcher och noll mål, och alla trodde att han skulle återvända till Cadiz när Plymouth helt plötsligt ringde upp honom på transferfönstrets sista dag sommaren 2006. Cadiz släppte honom gratis och han skrev på ett tvåårskontrakt med the Pilgrims.

Han fick nu äntligen debutera i det engelska seriesystemet. Succén uteblev dock, och efter 13 matcher och sitt första och hittills enda mål i tävlingssammanhang blev han utlånad till Wrexham, där det gick ännu sämre. Hans kontrakt med Plymouth blev rivet i januari 2008. Senare samma år flyttade han till den finska storklubben Haka, men hans 18-månaderskontrakt blev rivet i februari i år. Han är fortfarande klubblös, men han har iallafall lite att glädja sig åt då han är väldigt uppskattad i sitt födelseland, Gambia. Där har de döpt en fotbollsakademi efter honom, och han är även permanent A-landslagsman även om det bara blivit ett inhopp hitills. Faktum är dock, att den landskampen var hans 25 tävlingsmatch under hela sin karriär. Mannen som för tre år sedan skulle ta England till VM-guld.

För tio år sedan var han fotbollsvärldens absolut mest jagade 14-åring, nu lär han få rikta in sig på att få kontrakt med någon engelsk lower league-klubb. Fotbollsvärlden är fruktansvärt ologisk. Alla världens fotbollsfans kommer dock för evigt att komma ihåg Cherno Samba som den kanske enskilt största talangen på Championship Manager 2001/2002. Det kanske räcker för att Cherno ska kunna se tillbaka på sitt liv med glädje och lycka.

Visste du att...
... Cherno Samba spelade i samtliga engelska landslag, förutom U-21 och A-landslaget?
... Blackburn ville ha honom på provspel så sent som för ett halvår sedan? Det ska dock kommas ihåg att Paul Ince var lagets tränare då, mannen som värvade in Nick Blackman (22-åring bänkad i League 2), Keith Andrews och Mark Bunn.
... Chernos far Al-Hajie blev erbjuden £25 000 för att en agent skulle övervaka hans 13-åriga son?
... även Marlon Harewood gjorde en sejour i Haka som ung?
... ironiskt nog Millwall nämns i ett citat av Platini som handlar om att stora talanger inte ska lämna de små klubbarna? "När ska Millwall bli bra om min 16-åriga son flyttar till Manchester United?"

/JH

2 kommentarer:

  1. Han lär ju ha varit en klassisk snabb, tidigt utvecklad neger som då var så mycket snabbare i tidiga år att han kunde springa förbi ett helt lag och göra mål.

    SvaraRadera
  2. Har faktiskt ingen riktig koll på det, han är ju inte direkt liten har jag för mig, men det är ju möjligt att växten kom i senare år och han då tappade en del fart.

    /JH

    SvaraRadera