12 juli 2009

WhataCONCACAFuckwhat? Del 3

Ni vet vad som väntar; del 3, dvs. grupp C i Gold Cup.

Del 1

Del 2

Grupp C (2 omgångar spelare)
1. Guadeloupe +3 6
2. Mexiko +2 4
3. Panama -1 1
4. Nicaragua -4 0


Guadeloupe

Stjärna: Ronald Zubar. Nybliven Premier League-spelare med Wolves. Var ordinarie i Frankrike U-21 och Marseille.
Nyckelspelare: Franck Grandel. Klubblös målvakt som var med i Gold cups All Star-lag 2007.
Joker: Mickaël Antoine-Curier. 26-åring som har representerat 15 klubbar i karriären. Tung och målfarlig. Nu i Dundee.
Mest saknade spelare: Sylvain Distin. Hade varit extremt nyttig i en lite svagare backlinje.

Guadeloupe är ett av världens största producenter av fotbollsspelare, tro det eller ej. Spelare som Henry, Thuram, Gallas, Abidal, Saha, Clichy och Gouffran är alla spelare med rötter från det lilla landet vid ekvatorn, som endast rymmer ungefär 400 000 invånare. Eftersom landet styrs av Frankrike är landslaget inte medlem i FIFA och därmed får man inte kvala till VM, men man får därmed vara med i Gold cup. Man spelade sin första turnering förra gången, och gick då överraskande till semifinal. Nu är man redan klara för kvartsfinal, inte så överraskande dock med tanke på lagets kvalitéer.

De flesta av spelarna i truppen tillhör klubbar från de två högsta divisionerna i Frankrike, men det finns undantag som Comminges (Cardiff), Zubar (Wolves), Racon (Charlton), Sylvestre (Boleslav) och Loval (Utrecht). Startelvan och de bästa reserverna är riktigt bra, men sedan börjar det bli tunnt och de sämsta av spelarna i truppen är nästan rena amatörer. Dock, det är ändå väldigt bra att ha fått fram så många bra spelare som de har i dagens trupp.


Mexiko

Stjärna: Carlos Vela. Ung, teknisk och ettrig målskytt.
Nyckelspelare: Jonny Magallón. Latebloomer till mittback som snart kan ta steget till Europa.
Joker: Pablo Barrera. Ung ytter som nyligen kom tillbaka efter en svår skada.
Mest saknade spelare: Pável Pardo. En riktig spelmotor med 146 landskamper på kontot.

Precis som med ex. USA och Honduras kommer inte Mexiko med sin starkaste trupp. Man ville ha med så få Europaproffs som möjligt, och tog därför med endast tre stycken; Vela (Arsenal), Dos Santos (Spurs) och Bravo (Deportivo). Även några av de bästa spelarna från den inhemska ligan saknas, men det är ändå ingen profilfattig trupp man ställer upp med. Argentinafödde Guille Franco hade det tufft i Villarreal men gör alltid nytta, Ochoa är en av de mest lovande målvakterna utanför Europa, Torrado är nära 100-landskamperstrecket och José Antonio Castro, som blev stucken i ryggen av klubben han tillbringat hela sitt liv i, Club America, efter en svag säsong, är bara några av de spelarna man ska hålla koll på.

Det kan dock tyckas väldigt konstigt att man tagit med mängder med orutinerade spelare i 25-28 års åldern, när det finns rätt många talanger att ta av. Har Javier Aguirre tagit med sig Atleticosyndromet till sitt hemland månne?


Panama

Stjärna: Luis Tejada. Proffs i Colombia, levererar alltid i landslaget.
Nyckelspelare: Felipe Baloy. Mittback och lagkapten som varit aktuell för bland annat Derby och Villarreal.
Joker: Gabriel Torres. 20 årig anfallare som redan gjort 15-talet landskamper.
Mest saknade spelare: Bröderna Dely Valdés. Landets två bästa spelare någonsin har tyvärr lagt skorna på hyllan.

Panama var ett annat lag som överraskade under förra Gold cup, då man gick till kvartsfinal där USA dock vann med uddamålet. För att ta sig till kvartsfinal den här gången krävs det att någon av Jamaica eller Haiti tappar poäng alternativt att Mexiko förlorar samtidigt som Panama vinner mot Nicaragua. Låter inte som en omöjlig uppgift.

Precis som för Guadeloupe, och många andra mindre fotbollsnationer, är kvaliten på spelarna i landslagstruppen fruktansvärt varierande. Panama har en del spelare som presterar på hygglig nivå i högstaligor i Portugal, Polen, Mexiko, Colombia och Israel, men den inhemska ligan (som har 14 spelare i truppen) håller fruktansvärd låg nivå vilket gör att spelarna därifrån sällan håller någon acceptabel klass. 30-mannatruppen innehåller dock så tillräckligt många dugliga lirare att startelvan iallafall blir hygglig, men bänken är faktiskt usel.

Det går dock framåt. För några år sedan var det bara bröderna Jorge och Julio Dely Valdés som var utlandsproffs, så med den här utvecklingen kanske Panama vinner VM om 50-talet år.


Nicaragua

Stjärna: Samuel Wilson. Har gjort två mål i kvalet. Det räcker för att vara "stjärna"...
Nyckelspelare: Denis Espinoza. Lagkaptenen som hållt nere siffrorna hitills via bra målvaktsspel.
Joker: Daniel Reyes. 18-årig mittfältare som är landets enda utlandsproffs (Brasilien).
Mest saknade spelare: Spelare av klass.

Det bor sex miljoner i Nicaragua och det är Centralamerikas största land till ytan, men det märks inte på fotbollsplanen. Visst får landet vara med i Gold cup för första gången någonsin, men frågan är; varför? Man har sämre FIFA-ranking än ex. Chad, Guyana, Luxemburg och Vietnam, men det säger väl kanske inte så mycket med tanke på hur usel FIFA-rankingen är. Nåväl, ytterligare ett bevis; det finns bara med tre spelare från Nicagarua på Wikipedia, och det är det bara fakta som "bla bla spelar i klubbe bla bla". Så stark är alltså fotbollskulturen i landet.

Det var allt jag hade att säga om Nicaragua, och Gold cup. Räkna dock med att jag återkommer om turneringen när en segrare är korad!

/JH

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar