24 juli 2009

J&J listar

Dåtid knyts samman med nutid och framtid för Guayre. Bild: udlaspalmas.es

Det här är bloggens författares alldeles egna lista. Här listar vi aktuella händelser och heta ämnen, eftersom vi är så förbannat fotbollstokiga och vet att även Du är det. Så här är det upplagt: fredagar 19:00 kommer en ny lista, varje vecka. Listningen är som sådan att vi börjar med det som är riktigt dåligt och jobbar oss neråt/uppåt mot något fantastiskt.

Under sommaren kommer vi att köra transferspecial, och kanske att vi fortsätter med helt enkelt vanliga heta ämnen när fönstret väl stängt. Men nu, det som gäller är officiellt klara övergångar och inga fåniga rykten.

Alltså, det här gäller för de olika placeringarna:

1) Skandal
2) Dåligt
3) Helt OK
4) Bra

5) Mycket imponerande

6) Sanslöst underbart


Lite udda, men så här gör vi det. Bäste läsare, mycket nöje/vrede!

¤ ¤ ¤

1. Emmanuel Adebayor (Arsenal --> Manchester City, £25 miljoner)
Emmanuel Sheyi Adebayor hade halva Norra London för sina fötter. Han hade gjort 30 mål för Arsenal säsongen 2007/2008, fått en alldeles egen sång och målgesterna nådde oanade höjder. Sen kom Ade på att eftersom han nu var Gud i Arsenal så borde han ha ett lika fett kontrakt som den abdikerade Guden; Thierry Henry. Det fanns bara ett problem. Adebayor hade gjort en bra säsong i Arsenal. Henry hade gjort ungefär sex. Arsenal såg så klart det hela med skeptiska ögon, Ade lackade och började flörta med Milanoklubbar och Barcelona, tappade fansens respekt, blev inte såld, gjorde en oinspirerad skitsäsong och hävdar nu att han tvingats bort från klubben. Hela sagan är så osmaklig som det bara kan bli då den moderna fotbollens urspårade löner och transfersummor får säga sitt.

2. Sven-Göran Eriksson (brassestol --> Notts County, "gratis")
Notts County är Englands äldsta fotbollsklubb som spelar proffesionell fotboll i dagens läge. Svennis är Sveriges största tränare genom alla tider med mer erfarenhet än kanske någon annan aktiv tränare i Europa, och går nu in som sportchef. Lägg till obscent mycket mellanösternpengar från klubbens nya mellanösternägare. Kan det funka? Kanske. Men vad fan gör egentligen Svennis här? Visst, Nottinghamshire kan nog vara vackert, men Svennis skulle tagit sin Tord och flyttat ned till Italien igen för att ta över något genomklassigt lag. Nja, Engelska division 4 är lite väl far out.

3. Tim Borowski (Bayern Munchen --> Werder Bremen, €3,6-6 miljoner)
Det är inte själva värvningen som sådan som är konstig, utan faktumet att Borowski gick gratis från Bremen till Bayern inför förra säsongen - och nu återvänder till en prislapp på mellan €3,6-6 miljoner. Visst är han bra åt bägge hållen, en typisk modern mittfältare med längd, målfarlighet, passningsfot och samtidigt kan ta ett defensivt jobb, och Baumann slutar ju så en ersättare behövs, men det är ingen billig eller optimal affär för Bremen. Å andra sidan, Borowski som defensiv innermitt, Özil i en fri roll framför och kanterna flankeras av offensiva Marin och defensiva Frings - så som ett Bremeriskt mittfält ska se ut.

4. Michel Bastos (Lille --> Lyon, €18 miljoner)
Lille börjar nästan bli Lyons egna farmarklubb. De tidigare värvningarna av tränaren Puel och mittfältstrion Bodmer-Makoun-Keita följdes i år upp av en inhämntning av fjolårets bästa spelare i Ligue 1 - brasseyttern Michel Bastos. Han tar helst vänstermittfältsplatsen, men är rätt allround och kan även spelare i försvaret eller centralt på mitten. Utrustad med en av fotbollseuropas kraftigaste bössa och mängder med mål och assist för Lille ifjol är Bastos en mycket intressant Juninhoersättare.

5. Andreas Invaschitz (Panathinaikos --> FSV Mainz, €1,5 miljoner)
Folk må ha skrattat åt Österrikes fotbollslandslag innan EM 2008, och nog för att de inte direkt stängde allas käftar med sin insats där så spelade man bättre än många trodde. Nu är laget på väg framåt med en härlig frisk ny ung generation, och en av de viktigaste spelarna i det nya Österrike blir faktiskt halvgamle mittfältaren Andreas Ivanschitz. Men hur som helst, detta var bara ett sätt att säga att "Ivanschitz är en motor och ledargestalt på planen". Lägg till en fin blick för spelet och en rätt klassig teknik, och Mainz har gjort en jävligt bra nykomlingsvärvning.

6. Guayre (Numancia --> Las Palmas, gratis)
Guayre var en gång i tiden en av Spaniens mest lovande spelare när han dök upp i Las Palmas A-lag som tonåring, klubben han tillhört under hela sitt liv. Det tog dock inte lång tid innan Villarreal snodde åt sig ynglingen, som blev en viktig men inte alltid ordinarie pusselbit på mittfältet. Det gick så bra att han fick bland annat göra en landskamp med det spanska A-landslaget. I takt med att Villarreals framgångar växte blev dock Guayres speltid allt mindre, och 2006 släpptes han till Celta Vigo. De tre senaste säsongerna har han spelat blott 26 matcher, innan han nu låter cirkeln slutas med att flytta tillbaka till "sin" klubb - Las Palmas. Det är vackert.


¤ ¤ ¤

Också värda att nämna:

Esteban Granero (Getafe --> Real Madrid, €4 miljoner)
Det är skönt att se att Real Madrid mitt bland allt vanvett tar sig tid att plocka hem en av sina oansvarigt borttappade kvalitetsspelare. Granero har en del namn att ta sig förbi innan startelvan, men inte omöjligt många. Och Manuel Pellegrini vet fördelen med att använda spelare som älskar sin klubb för något annat än stjärnglansen den medför.

¤ ¤ ¤

Det var allt för den här gången, och förhoppningsvis ses vi nästa vecka. Samma tid, samma plats. Nu, tveka inte att kommentera!

1 kommentar: