23 mars 2010

CSKA Sofia - Alltid i trubbel

Fansen är ju glada iallafall... Bild: Novinite.com

CSKA Sofia är en av Bulgariens mest framgångsrika klubbar genom tiderna. Hela 31 ligatitlar, 10 cuptitlar, ett par semifinaler i Cupvinnarcupen och Champions League och det var i den här klubben som Hristo Stoichkov fick sitt genombrott. Trots fina meriter är man en klubb som ständigt är i kaos.

En av de galnaste matcherna som någonsin har spelats var i den bulgariska cupen år 1985 mellan CSKA Sofia och Levski Spartak. CSKA vann med 2-1, men matchen präglades av stryktag, bråk och allmänt kaos hos samtliga spelare. Många av spelarna blev avstängda under lång tid, bland annat Hristo Stoichkov, och klubbarna blev uteslutna av det bulgariska fotbollsförbundet. Det tog ett år innan alla spelare och klubbarna fick vara med på samma villkor som övriga parter. Bland annat krävdes det att bägge klubbarna fick byta namn för att det skulle gå igenom.

Även i modern tid är man galna. Man har haft fler än tio tränare de senaste tio åren, en indisk ägare, Jean-Alains lillebror Yannick Boumsong i laget, blivit utslängda från Champions League på grund av för dålig ekonomi år 2008 (vilket lett till att man bytt ut ganska exakt hela truppen inför varje säsong) med mera. Man har även haft några spelare med svenskintresse som Kevin Amuneke (ex-Landskrona), Abderrahman Kabous (ex-Norrköping) och Garðar Gunnlaugsson (d.o.) i klubben tillsammans med bland andra Berbatov, Cauet, Stilian Petrov samt Martin Petrov.

Det senaste galna: man får spela tre matcher inför tomma läktare samt betala dryga böter för att fansen gjorde en så kallad "pitchinvasion" i en 0-4 förlust mot Lokomotiv Mezdra. Även Orlin Orlinov, en ung striker i klubben med ungdomslandslagsmeriter, har nu blivit häktad för att ha slagit en kvinna. Kort och gott: Det händer saker hela tiden i CSKA. Och folk som tror svenska klubbar har stora bekymmer...

/JH

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar