16 mars 2010

Ytterliggare en CM-legend: Lionel Morgan

Det var några år sedan nu...

Wimbledon på CM 03/04 var ett av de roligaste lagen man kunde spela med (om det inte vore för £14 miljonersskulderna, såklart). Reo-Coker, Leigertwood, McAnuff och framförallt - Lionel Morgan. Det var unga spelare som kunde bli hur bra som helst, oftast nådde de landslagsklass och då tillhörde Wimbledon ändå Championship den årgången.

För Reo-Coker, Leigertwood och McAnuff har det gått rätt bra. Reo-Coker spelar reguljärt i Aston Villa och de två andra är för närvarandet i Championship. Lionel Morgan fick en helt annan karriär. Han slog igenom redan som 17-åring i Wimbledon, dit han kom redan som 10-åring. Tottenham ville ha honom, men istället för en affär bröt han ankeln och skadade knäet vilket gjorde att dom drog sig ur. Efter rehaben gjorde han succé i Englands U-19 landslag och fick även debutera för U-20 och Tottenham var fortsatt intresserade. De köpte honom faktiskt, men han skulle anlända först när hans skadebekymmer var slut så han kunde klara läkarundersökningen till 100%. Tyvärr gick Wimbledon i konkurs år 2004 och Lionel Morgan fick följa med till MK Dons vilket gjorde att Tottenhamdealen bröts. Bara dagar efter det beskedet valde Lionel att lägga skorna på hyllan - 21 år gammal.

Han var en av Englands största talanger på den här tiden. Kombinationen av styrka, snabbhet och teknik gjorde honom närmast ostoppbar på vänstermittfältet, men han var så pass bra att han gärna spelade på innermittfältet bara så att han skulle få mer boll.

Lionel Morgan kom från Broadwater Farm, en slags fotbollsskola baserad i stadsdelen Tottenham, London. Andra spelare som kommit därifrån är nämnda McAnuff tillsammans med Peggy Lokando (ex-Arsenal) och Jude Sterling (nu MK Dons). Vad som är gemensamt för de här spelarna är att de varit supertalanger i ung ålder (Lokando var dominant i flera engelska U-landslag), men inte lyckats på absolut högsta nivå. Fel träningsmetoder eller bara ren otur? Ironiskt nog är Lionel Morgan just nu tränare i... Broadwater Farm.

/JH

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar