15 mars 2010

Kejsaren är död, hur länge leve kejsaren?


Valladolid anno 06/07 gjorde en av de bästa säsongerna ett lag i Segunda Division någonsin gjort. Med Mendilibar vid rodret lekte man hem ligan och därefter tog man två raka 15:e placeringar i La Liga. I år har det dock gått tyngre och man sparkade Mendilibar den 1:a februari. Det var synd på alla sätt och vis.

Mendilibar, eller José Luis Mendilibar Etxebarria om man föredrar det, hade tidigare bara en säsong i Eibar och ett halvår i Athletic Bilbao som största meriter innan han blev Valladolidtränare. Trots det lyckades han bygga upp en extremt homogen trupp, dominerad av spanjorer och med hjälp av väldigt lite pengar. Sesma är egentligen den enda värvningen som inte finansierats att försäljningar, och han kostade bara dryga €1 miljoner att hämta från Cadiz. Annars har pengar från försäljningarna av Pedro Leon (Getafe), Sergio Asenjo (Atletico Madrid) och Joseba Llorente (Villarreal) använts till värvningar, och inte ens en speciellt stor del av de pengarna användes faktiskt utan man gick ständigt plus på transfermarknaden.

Fast det är inte Mendilibars förmåga att bygga en trupp som imponerar. Han är en helt galen tränare. Almeria hemma eller Barcelona borta gör ingen skillnad - Valladolid ska spela sitt egna spel. En hyperoffensiv 17-årig ytterback får mer än gärna göra debut på Santiago Bernabeu och det funkar ju faktiskt ibland, fast allt som oftast släpper man in 4-5 mål samtidigt som man bara kan producera något enstaka mål framåt.

Mendilibar är dock klubblös nu och hans ersättare Onésimo Sánchez är cool på sitt sätt, läs den här Guardianartikeln för mer info, men resultaten har snarare blivit sämre efter att han tagit över (ännu ingen seger). Det pratas om att Mendilibar är aktuell som tränare för Deportivo nästa säsong och det vore mer än välkommet. Spanska tränare och många spanska lag har ofta en förmåga att vara rätt profillösa och tråkiga. Det behövs minst ett par Zemankopior i form av t.ex. Mendilibar i varje liga, framförallt i La Liga som ibland känns som en liga med 10 riktiga lag och 10 utfyllnadslag.

/JH

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar