05 mars 2010

J&J listar

Javier Pastore och Abel Hernandez, Palermos mycket lysande framtid. Bild: Daylife.

Det här är bloggens författares alldeles egna lista. Här listar vi aktuella händelser och heta ämnen, eftersom vi är så förbannat fotbollstokiga och vet att även Du är det. Så här är det upplagt: fredagar 19:00 kommer en ny lista, varje vecka. Listningen är som sådan att vi börjar med det som är riktigt dåligt och jobbar oss neråt/uppåt mot något fantastiskt.

Alltså, det här gäller för de olika placeringarna:

1) Skandal
2) Dåligt

3) Helt OK
4) Bra

5) Mycket imponerande

6) Sanslöst underbart


¤ ¤ ¤

1. Fotbollsklubbarnas ekonomi
Pompey går åt fanders och Rangers behöver vinna ligan. Det har vi redan rapporterat om. Utöver dessa finns ju så klart Manchester United och Liverpool som det också ser riktigt dåligt ut på pengafronten. Senast i raden av storklubbar som inte klarar av att vara självförsörjande är Sevilla, PSV och Ajax. Ett fåtal människor inom fotbollsbranschen har höjt ett varningens finger över att klubbarna måste bättre se över sin ekonomi, men inte många har lyssnat. Frågan är hur många fler av Europas stora klubbar - i de lägre serierna är det ännu vanligare - som kommer att behöva stå där med skam-hatten inom de närmaste åren.

2. Paris SG
Man har sex spelare som inom det senaste året varit franska landslagsmän, man besitter mängder med talang i Sakho, Erding, Chantome etc., tränaren Kombouaré fick de tre spelarna han ville ha inför säsongen, man slutade på en sjätteplats förra säsongen, Sessegnon är en av ligans bästa spelare och den enda positionen som möjligen inte håller hög Ligue 1-klass är högerbackspositionen med Ceara. Ändå ligger man först på en tolfteplats i ligan och förlorade matchen mot Marseille i helgen med klara 3-0. PSG är ett riktigt skämt numera och det är tragiskt att se att en sådan fin klubb från en sådan stor stad ständigt hamnar på platserna 10-15 i tabellen.

3. Ruhrderbyt

Visst, en vändning av Schalke på hemmaplan som ledde till att laget verkligen är med i toppstriden i ligan, men den stora nerven, de hårda duellerna och den fantastiska atmosfären infann sig aldrig i matchen. En okey match med bra fans, men Ruhrderbyt ska ju vara (en av) Europas största match(er).

Annat var det i höstas, när Neuer firade framför Dortmundklacken, Dortmundfansen kallade domaren för ett vandrande skämt och store tuffe Grosskreutz grät ut efter matchen. Hets, hets!

4. Svenska landslaget
Lagerbäck gjorde ett fantastiskt jobb, men J&J är väldigt intresserade av vad Hamrén kan göra med en ny generation spelare och ett nytt fotbollstänk. Mot Wales såg det riktigt bra ut i andra halvlek, och det var en fröjd att se ett svenskt landslag föra spelet så väl som man gjorde det. Nu var motståndet knappast av någon hög klass, men 1-0 var en bra start på Hamréns landslagskarriär (för ärligt talat, de tidigare matcherna har alla sina invändningar mot att kallas "första testet").

5. Adailton

Adailton är inne på sin tolfte säsong i Italien, men aldrig har han varit hetare än vad han är nu. Brassen som börjar få gråa hår bytte inför säsongen 2007/2008 från Genoa till Bologna, men han har haft skadeproblem och även problem med att platsa i laget. I helgen mötte han sin gamla klubb Genoa. Resultatet? 4-3 till Bologna, Adailton gör tre mål och spelar fram till det fjärde. Bologna är snart mer beroende av Adailton den här säsongen än vad man var av Di Vaio ifjol.

Bologna ska ha mycket cred för att man lyckas så bra trots att 8-9 av startspelarna är 30 år eller äldre. Jag skulle inte bli förvånad om Bologna har fotbollseuropas äldsta trupp. Den enda spelaren under 23 år är lånet Savio Nsereko...

6. Palermo
Den rosa sicilianska klubben hittade rätt med Delio Rossi som tränare, och president Zamparini kommer nog lyckas med bedriften att bara sparka en enda tränare under en hel säsong i år. Helt klart står det i alla fall att Palermo är på väg mot något väldigt stort. Efter 2-0-segern mot Juventus i Turin, något som är hur stort som helst nere i syditalien, ligger laget fyra och sitter definitivt i förarsätet vad gäller den fjärde och sista Champions League-platsen. Med Miccoli, Pastore, Liverani, Kjaer och Sirigui i storform, och framför allt den oerhört underskattade Delio Rossi på bänken, gör Palermo en fantastisk säsong.

¤ ¤ ¤

Också värda att nämna:

Serie A-helgen
Hatmötet Viola - Juve, Scudettojakten Roma - Milan, ö-derbyt Cagliari - Catania och målgarantin Inter - Genoa.
Avanti!

¤ ¤ ¤

Det var allt för den här veckan. Nu, tveka inte att kommentera

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar