01 april 2014

Borta bra, och hemma lika bra

Med ögonen på bollen, och med statistik i ryggen. Det Handlar Om Fotboll.

Klockan 20.45 startar både Manchester United-Bayern München och Barcelona-Atletico de Madrid, och imorgon spelar Jose Mourinhos Chelsea mot Laurent Blancs Paris Saint-Germain, medan Real Madrid och Dortmund precis som förra året ska bonka sina offensiver mot varandra i CL-slutspelet.

Mycket riktigt, ikväll dundrar Champions League igång igen. Efter de tråkigaste, mest förutsägbara, andefattigaste åttondelsfinalerna i mannaminne gick till slut samtliga gruppsegrare vidare från åttondelsfinalerna och in i kvartarna.

Ett enormt slag för den enorma fördel som kommer av att inleda på bortaplan - kan man tro, men det är fel.

Det handlar snarare om den fördel man får av att vara ett bättre lag än sin motståndare. Gruppettorna vann sina grupper av en anledning - man är generellt sett lite bättre än de som kom tvåa.

När man kollar på statistik från helt fritt lottade slutspelsmöten sedan Champions League-starten 1992/93 samt motsvarande möten i UEFA-cupen/Europa League så framgår ett tydligt mönster: hemma eller borta i första mötet? Det kvittar. I princip.

Eftersom vi - trots allt - får anta att UEFA:s lottningar genomförs utan de beryktade varma och kalla bollarna så borde chansen att ett lag möter ett bättre eller sämre lag i de fria utslagsomgångarna vara upp till slumpen. Dessutom får många av lagen anses vara "lika bra", trots mänsklighetens förkärlek till listor och rangordning.

Det är med detta i ryggen som vi med rynkade ögonbryn och fingerspetsar i skäggstubben kan ögna igenom följande facit från 21 års fritt lottade utslagsomgångar (åttondelsfinaler, kvartsfinaler, semifinaler) i UEFA:s två främsta klubblagsturneringar: Champions League (CL) och Europa League/UEFA-cupen (EL/UEFA).

CL 1992-2013
41 lag som börjat hemma har gått vidare = 49%
43 lag som börjat borta har gått vidare = 51%

EL/UEFA 1992-2013
103 lag som börjat hemma har gått vidare = 49%
107 lag som börjat borta har gått vidare = 51%

CL/EL/UEFA 1992-2013
144 lag som börjat hemma har gått vidare = 49%
150 lag som börjat borta har gått vidare = 51%

När ett lag under de 21 åren nått så långt i antingen Champions League, Europa League eller UEFA-cupen att seedning inte längre används eller spelar in, då spelar det nästan ingen roll om de inleder dubbelmötet borta eller hemma.

Den beryktade fördelen med att börja på bortaplan är, i de här utomordentligt vassa lägena, minimal.

Bortamål tänker ni också på? Hur många gånger ett lag har gått vidare tack vare fler gjorda mål på bortaplan? 33, alltså i drygt 11% av matcherna.

I dessa fall har lag som inlett på hemmaplan gått vidare i 22 av matcherna, alltså två tredjedelar, eller 66%.

Nu är urvalet inte det största, men av de åtta fritt lottade CL-möten som avgjorts på bortaplan så är den siffran bara 50%. Boken The Numbers Game förkunnar att sporten fotboll till hälften består av tur och hälften skicklighet, och nu sitter vi här igen. Hälften. Slumpen. "Bollen är rund så att den kan ändra riktning." Vad som helst kan hända.

P.S.
En uppmärksam läsare frågade hur det stod till med förlängning och straffar, där måste det väl vara till ens fördel att spela på hemmaplan? Ganska få matcher av den här digniteten har avgjorts på straffsparkar, och inga alls i förlängning, så urvalet är återigen väldigt litet. Faktum är dock att vid fem av de elva tillfällen där denna elvametersduell utspelat sig i fritt lottade CL/EL/UEFA-matcher så har bortalaget vunnit. Slumpen, i princip, slår till igen.

/J&J

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar