22 november 2013

J&J listar


Det här är bloggens författares alldeles egna lista. Här listar vi aktuella händelser och heta ämnen, eftersom vi är så förbannat fotbollstokiga och vet att även ni är det. Så här är det upplagt: (vissa?) fredagar 18:00 kommer en ny lista. Fram tills den här bloggen tar sina välmotiverade uppehåll i alla fall. Nåväl. Listningen är som sådan att vi börjar med det som är riktigt dåligt och jobbar oss neråt/uppåt mot något fantastiskt.

Alltså, det här gäller för de olika placeringarna:

1) Skandal
2) Dåligt
3) Helt OK
4) Bra
5) Mycket imponerande
6) Sanslöst underbart

¤ ¤ ¤

1. Ett VM utan Sverige
DHOF har ofta svårt att förstå vad patriotism ska vara bra för, men det är ändå deprimerande när ett så stort mästerskap som VM ”bara” innehåller ”vanliga” fotbollsmatcher. Känslotemperaturmätaren sjönk kraftigt nu när den svenska delen av fotbollsvärlden inte får vara med i det vackraste som finns. Det blir aldrig en riktig fotbollssommar om inte Sverige är med i ett stort fotbollsmästerskap.

2. Aboutrikas avsked
Jay-Jay Okocha. So good they named him twice. Mohamed Mohamed Mohamed Aboutrika. So good they named him thrice. Efter klubb-VM i december så har fotbollsvärlden inte längre någon Mohamed Mohamed Mohamed (ja, det är hans riktiga namn) Aboutrika, som har meddelat att klubb-VM blir hans sista bidrag som fotbollsspelare. I veckan gjorde han sin sista landskamp, det blev förlust i kvalet mot Ghana och inte heller den här gången fick han chansen att spela ett VM-slutspel. Det pratas ofta om stora spelare som aldrig får spela stora mästerskap. Aboutrika är en av de största i den kategorin. Han är fortfarande så pass bra att han kan ta en delad skytteligavinst i det afrikanska VM-kvalet. Vem han delade vinsten med? Mohamed Salah, Egyptens nya fotbollsfarao.

3. Merseyside

Sällan under 10-talet har ett möte mellan Everton och Liverpool varit så upphaussat som det här. Båda lagen fightas för en gångs skull samtidigt högt upp i tabellen, och de båda spelar en briljant offensiv fotboll. Lägg därtill att Merseysidederbyna brukar vara bland de "fulaste" matcherna i England, och det är alltså upplagt för en fotbollsfest utan dess like på lördag.

Det är bara det att varken Roberto Martinez eller Brendan Rodgers kommer låta det hända. I skuggan av anfallsfotbollen kan båda lagen ståta med ett ruggigt försvarsspel. Båda tränarna vill ha så stor kontroll på sitt lags matcher att det här derbyt förmodligen kommer att kvävas i taktik och försiktighet i takt med att båda sidorna letar misstag hos motståndaren som man kan utnyttja.

4. Gibraltars debut
Gibraltar har en befolkningsmängd på sisådär 30 000. Nu är det bestämt att de ska spela fotboll med samma förutsättningar som resten av Europas fotbollsnationer. För att få ihop ett landslag med någon som helst fotbollserfarenhet så hittade man Danny Higginbotham (som lämnade Stoke i somras) och Scott Wiseman (Barnsley) i sitt styvmorsland. I landets första officiella landskamp lyckades man gneta till sig ett 0-0-resultat mot Slovakien. En så bisarr prestation att det faktiskt går att bortse från att Slovakien saknade Marek Hamšík och Martin Škrtel.

5. Japan

Det japanska landslaget var det allra första som kvalificerade sig för VM2014 i Brasilien - efter värdlandet då, förstås. Nu i november så vässade man formen med två träningsmatcher i Belgien. Först hämtade man upp ett 0-2-underläge mot Holland till oavgjort, sedan tog man ned de högtflygande belgarna på jorden med en 3-2-seger mot De Röda Djävlarna. Med spelare som Kagawa, Honda och Nagatomo så har Japan flera spelare med rutin från den absoluta toppfotbollen i Europa. Fortsätter man på den här vägen kan det bära riktigt långt i vän-landet Brasilien nästa sommar.

6. Cristiano Ronaldo
Säga vad man vill om Cristiano Ronaldo dos Santos Aveiro, men han är världens bäste fotbollsspelare det här året. De allra största leder sina lag framåt, och det kapten Ronaldo uträddade mot Sverige i VM-kvalet var sånt som skriver mer än historia - sånt som skapar legender. Fysiken, tekniken, koncentrationen och beslutsamheten är fyra områden som portugisen behärskar till fullo, och det var det som rev ned Sverige i Ronaldo och Portugals jakt på pokaler.

¤ ¤ ¤

Också värda att nämna:

Jorge Sampaoli
Kör vidare med Bielsa-fotbollen för Chiles landslag. Vinst med 2-0 mot England, uddamålsförlust mot Tyskland. Ett genuint spännande landslag. Det skulle inte förvåna ett dugg om Chile går riktigt, riktigt långt i VM2014.

¤ ¤ ¤

Det var allt för den här veckan. Nu, tveka inte att kommentera!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar