25 oktober 2013

J&J listar

Han är tillbaka. Bild: Albeu.com

Det här är bloggens författares alldeles egna lista. Här listar vi aktuella händelser och heta ämnen, eftersom vi är så förbannat fotbollstokiga och vet att även ni är det. Så här är det upplagt: (vissa?) fredagar 18:00 kommer en ny lista. Fram tills den här bloggen tar sina välmotiverade uppehåll i alla fall. Nåväl. Listningen är som sådan att vi börjar med det som är riktigt dåligt och jobbar oss neråt/uppåt mot något fantastiskt.

Alltså, det här gäller för de olika placeringarna:

1) Skandal
2) Dåligt
3) Helt OK
4) Bra
5) Mycket imponerande
6) Sanslöst underbart

¤ ¤ ¤

1. Rysk rasism
Seydou Doumbia, ivoriansk anfallare i CSKA Moskva, säger enligt klubbens egna hemsida: "Yaya Toure överreagerar." Doumbia, via sin fanpage på Facebook: "Citaten är inte mina." Det handlar om rasism, riktad från CSKA-supportrar mot Toure under onsdagens CL-match. Vad är värst, att klubben använder egna spelare som sköld, eller om Doumbia faktiskt sagt det där. Rasismen i Ryssland når hur som helst i högsta grad ut på fotbollsarenorna. Den måste upphöra. Uefa har ett ansvar, men ryska samhället ett ännu större. Ta tag i det.

2. Elfsborg
Om man är det enda svenska laget som är med ute i Europa, och har anställt en tränare vars huvuduppgift verkar vara att pumpa spelarna ”fulla med energi”, då är det inte acceptabelt att det ska ta 30 minuter innan laget har vaknat till i en potentiellt helt avgörande Europa League-match. Det krävs fortfarande mycket arbete innan Allsvenskan är Skandinaviens bästa liga. En bra start vore att gå in med rätt mentalitet i de viktiga matcherna. 

3. Rumänien
Både Grekland och Rumänien lär ha varit nöjda efter FIFA:s playoff-lottning. Grekland vet vi var vi har, men för Rumäniens del så har man nu en jättechans att göra något stort med en ny, ung, lovande generation. I senaste landslagstruppen hade man med åtta spelare födda mellan 1988-90, där Spurs-backen Vlad Chiriches och Espanyol-yttern Gabriel Torje sticker ut allra mest. Spännande! Men. Kvalmatcherna mot Holland förlorades med 1-4 och 0-4. En vink om att laget trots allt har en bra bit kvar. Om man skulle krångla sig förbi Grekland är risken stor att det blir pannkaka i VM, vilket skulle lämna en efterhängsen, fadd smak i munnen i ett landslag på uppgång.

4. Den tokheta svensken
Killen som är född den 3:e oktober 1981. När han är borta från landslaget så förlorar de med 5-3, han har motbevisat alla som klagade på honom när han flyttade till en förhållandevis ovanlig liga, han fortsätter att behålla samma höga nivå år efter år. Ibland är det väldigt enkelt att vi underskattar hans stora värde.

Andreas Isakssons (öjj, vem trodde ni att vi snackade om?) Kasımpaşa slutade ifjol sexa i turkiska ligan, det var dessutom bara Galatasaray som släppte in färre mål än dem. Efter den här säsongsstarten är man på en tredje plats efter en 3-1-seger i helgen. Isaksson lär vara Sveriges bästa målvakt genom alla tider, det är bara synd att han troligen inte kommer att bli uppskattad som det förrän han har slutat sin karriär. 

5. Bra vecka för derbyn
El Clásico har en hetta som vi inte riktigt känner av. Var står egentligen Barcelona och Real Madrid? Det är aldrig kul att kolla på lag som har en mentalt nedgång. Samtidigt har vi derbyt i Ruhr, där Schalke är desperata över att kunna visa upp någonting, annars är klubben återigen tillbaka i zonen med fiasko efter fiasko som man hade för några år sedan.

Dock får vi inte glömma bort andra viktiga matcher. Sarajevo-derbyt kommer kanske inte alltid upp i PAOK-Aris-nivåer, men onsdagens match är ovanligt viktig i ett sportsligt perspektiv. Fjolårets ligaetta (Željezničar) och fjolårets ligatvåa (FK Sarajevo) får inte tappa alltför många poäng till den nu självklara ligaledaren Borac Banja Luka. Željezničar kan ha så mycket som elva poäng upp till förstaplatsen vid en förlust mot FK Sarajevo på onsdag. Dessutom har vi universitetsderbyt i Chile mellan Universidad Católica och Universidad de Chile, och Soweto-derbyt i Sydafrika mellan Kaiser Chiefs och Orlando Pirates som förväntas dra minst 70 000 åskådare. 

6. Kaká
Löpningen till vänster, mot målet, så man ser "22" i stora vita siffror på den rödsvarta ryggen. Vrickningen in till Robinho som sätter 1-0 inför ett mullrande, utbrottshavande San Siro. Efter allt för många år i fotbollsskugga i Madrid så är Ricky Kaká tillbaka där han hör hemma, där vi lärt älska honom. På den stora scenen, i Milan-tröjan. Det kändes ända in i hjärtat, och det ska bli en fröjd att följa honom i sitt naturliga habitat återigen. Äntligen.

¤ ¤ ¤

Också värda att nämna:

Gerald Asamoah, Claudio Pizarro, Ivan Turina, Fred, Anthony Le Tallec, Jackson Martínez
Några andra medlemmar i "3:e oktober-klubben".

¤ ¤ ¤

Det var allt för den här veckan. Nu, tveka inte att kommentera!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar