10 september 2016

PSG förändras, men oklart om de förbättras

Förlust mot AS Monaco och lika mot Saint-Étienne är paradoxalt både krisvarning och inte krisvarning, och det är bra att kontextualisera PSG mer än "ny tränare, så tid etc" eller "allt är uselt när Ibrahimovic är borta". 

PSG är förändrat, men det är svårt att veta exakt vad som har hänt de senaste månaderna. Journalister nära klubben har sagt samma sak. Topparna gör få intervjuer, och det enda som läcks är via enskilda agenter. Går man på allt som har skrivits så får man ungefär den här bilden:

1. Det var Qatar som ville ha Blanc sparkad?


President Nasser Al-Khelaïfi hade planerat att ha kvar Blanc. Sedan kom utvärderingsmöten i slutet av säsongen där ägarna krävde att någon skulle ta ansvar för det misslyckade målet (CL-guld 2016, vid funderingar kring varför Ibrahimovic stannade till specifikt 2016).

Det pratades om att Al-Khelaïfi skulle ersättas med någon som har släktband nära emiren. Istället la Al-Khelaïfi över ett större ansvar på Blanc när det blev jobbigt. Han säger officiellt att det var nödvändigt att ”påbörja en ny cykel”.

Blanc vann 11 av 12 inhemska titlar under sina tre år, men åkte alltid ut i kvarten i Champions League (Chelsea, Barcelona, Man City).

2. Kluivert anställdes som ett pekfinger mot Letang?


Leonardo kunde övertala spelare som Cavani, Ibrahimovic, och Silva till ett då förhållandevis pyttigt PSG. Det kom ingen ny när han lämnade, utan Letang har varit ”sportchef-ish”, med Al-Khelaïfi och andra som har haft stort inflytande.

Den här sommaren blev underlig och Letang hade svårt att övertyga folk. Vincent Janssen valde Tottenham, Meunier hade tänkt annat än PSG men gick till slut med på det, Ben Arfa togs i duell med Sevilla, Dembélé missades, Boufal hade värvats om Blanc varit kvar (Blanc gillade inte Ben Arfa).

PSG har haft kontinuerlig uppgång med muskelspännande, men den här sommaren kändes mer som ett steg bakåt strategimässigt och även då hade de svårt att locka spelare.

Al-Khelaïfi ogillade allt mer av det Letang gjorde. Letang fick tidigare skulden för att Coman lämnade för Juventus för några år sedan, och Letang fick nu skulden för att ha gått för sent på Dembélé, så att han valde Dortmund. Letang visste inte ens att Kluivert anställdes som sportchef, utan hade hoppats på mer makt nu när Blanc lämnat (Blanc och Letang hade ofta olika tankar om laget).

3. Hur stark makt har Kluivert?


Kluivert anställdes sent, så hans påverkan på transfersommaren var begränsad. PSG hade redan gjort sitt. Det enda han ville göra var att sälja Matuidi till Juventus. Al-Khelaïfi blockerade den övergången.

Kluivert har ingen erfarenhet av liknande jobb, och ingen koppling till PSG eller Qatar. Det finns ingen uppenbar rimlighet till varför just Kluivert anställdes.

4. Kris i Qatar?


Det är komplext att utveckla hur Qatar står sig ekonomiskt, eftersom de fortfarande har orimligt mycket pengar men samtidigt har sin svåraste period på 15 år. Till och med Qatar-ägda Al Jazeera har fått dra ner på kostnader och BeIN Sports är till salu, och byggandet av infrastrukturen i landet ska ha sänkts i tempot.

Om det påverkar PSG? Vi vet inte, men det spekuleras i "förmodligen inte". Qatar måste långsiktigt minska sitt oljeberoende och de vill även skapa starkare internationella relationer (som en forskare påpekade: de vill bland annat ha framtida internationell hjälp ifall det skulle bli krig eller andra problem i området).

De jobbar med tre saker för att fixa det här: ekonomiskt smarta investeringar, sportbranschen, och turism. Att vinna CL med PSG skulle ge ökad sportslig trovärdighet, och det verkar inte vara aktuellt att prioritera bort PSG.

5. Ett nytt sponsoravtal, €175m/år?


Det kommer dessutom uppgifter på att PSG ska få ett nytt sponsoravtal med Qatar, som de kan fixa in i FFP-beräkningarna. Senast de hade ett avtal på €200m/år sa UEFA nej, sänkte det till €100m/år, och bestraffade PSG. Det nya avtalet ska ge €175m/år och det skrivs att det godkänns av UEFA i oktober (pga klubben har växt, så därför tillåts de ha ett högre avtal). PSG får därmed €75m mer per år jämfört med tidigare.

Men. €175m/år för att en turistbyrå ska få ”access to its [PSG] image and several players to promote Qatar as a tourism destination” kan ni ju göra er egna tolkning av.

Avtalet är dock inte klart än, så teoretiskt sett hade PSG kanske inte det här avtalet bekräftat i somras när de skulle göra transfers?

6. Färre egon, mer franskt? 
(Jo, jag ser ironin)

David Luiz är borta. Zlatan Ibrahimovic. Salvatore Sirigu (underskatta inte hans inflytande). Tre drivande personer i omklädningsrummet. Raiola lär heller inte vara en lika inflytelserik person där nu. Lavezzi var en annan stark kraft i ”Serie A-uppsättningen” (där även David Luiz ingick, pga Thiago Silva), som har bestämt mycket kring hur PSG ska styras och vilka som ska spela.



Också värt att notera att av de som har kommit till truppen i år är tre fotbollsuppväxta i Frankrike (Krychowiak, Ben Arfa, Aréola), en i Belgien (Meunier), en van vid att sitta på Real Madrids bänk (Jesé), och en utlånad argentinare (Lo Celso).

Vi vet att Al-Khelaïfi vill skapa ett lag som supportrarna kan känna ännu mer samhörighet med, bland annat genom att tänka mer på franska spelare. Matuidi behölls, Griezmann testades (?), Dembélé skulle de ha, flera akademispelare närmare speltid, Rabiot och Kimpembe ökat ansvar...

7. Imageförändring: Barcelona till Atlético? 

PSG byggde sin tidigare image på att vara ett rejält bollspelande lag med stora stjärnor. Laurent Blanc var Barcelonaskolad i sitt tränartänk. Nu pratas det annat. Al-Khelaïfi:

- Det är en av förändringarna vi ska göra i projektet. Vi ska köpa spelare som ger mer åt laget. I början behövde vi spelare som utvecklade vår image. Idag, tack vare de spelarna, är PSG känt över hela världen. Precis som varje år så letar vi efter spelare som hjälper laget och lyfter oss till nästa nivå på planen. Vi kollar på spelare som är redo att dö för klubben och tröjan.

PSG:s förstaval som ny tränare var Simeone. När han inte gick att få så bedömdes Emery var den som var mest lik. Varför? Kanske för att ”kämpande spelare”-taktiken är billigare. Kanske för att Al-Khelaïfi påpekade att han hatade ”rädslan/bristen på hunger” som spelarna hade i CL-kvarten i våras, det som fick Blanc sparkad, och kanske för att han inspirerats av Atlético de Madrid.

8. Billigare lag?

Krychowiak, Jesé, Lo Celso, Meunier, Ben Arfa värvade. Aréola tillbaka.

David Luiz, Digne, Sirigu, Ibrahimovic, Stambouli, Douchez, van der Wiel, Bahebeck borta.

Visst, totalt en förlust på €10 miljoner i övergångssummor och tränarbytet kostade, men Ibrahimovic hade en av fotbollsvärldens högsta bruttolöner, David Luiz var tredje bäst betald i laget, och Lavezzi lämnade också i våras. Lönekostaderna måste vara lägre, så det går förmodligen ungefär jämnt ut.

Det sägs visserligen att PSG kollade på Draxler och Neymar, men har själva sagt att Neymar använde PSG för att få bättre kontrakt i Barcelona. Kanske de ändå ville ha honom, men det här var den överlägset billigaste sommaren för PSG sedan Qatar köpte klubben.

Varför kan vi bara spekulera i. Kanske en blandning av alla ovan nämnda saker: Letang gjorde inte sitt jobb, Qatar tvekar lite, det nya sponsoravtalet är inte där än, Emery och PSG vill ha färre superstjärnor?

Peace out / Tupac

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar