31 mars 2009

Det finns bara en Ali Daei

Ali Daei borde nog fortsatt med sin spelarkarriär i all onändlighet, alternativt aldrig gett sig in i tränarbranschen.
Bild: Persian Mirror.

Ali Daei. Nyss fyllda 40. Han har gjort lika många landslagsmål som David Beckham spelat landskamper över huvud taget. 109 mål blev det för Iran, på 149 matcher, och med det är han bäst i världen genom alla tider. Daei var dock aldrig speciellt framträdande i Europeisk fotboll, även om han tillbringade fem år i Bundesliga och där avverkade Armania Biefeld (1 säsong), Bayern München (1 säsong) och Hertha Berlin (3 säsonger). Nej, det var i Arabvärlden han regerade.

Med betoning på just regerade. Daei tog över managersysslan i den iranska klubben Saipan parallellt som han fortfarande spelade. Och visst, första säsongen tog laget hem Persian Gulf Cup, men år två, Daeis första säsong som heltidstränare, lämnade mycket övrigt att önska. Elfte plats i ligan, och förvisso en kvartsfinalplats i Asiatiska Champions League, borde ha gett det iranska fotbollsförbundet en fingervisning om vartåt det skulle bära om man gav Daei hedern att leda Team Melli, som det iranska landslaget allmänt är känt som.

Men Ali Daeis status som troligtvis Arabvärldens allra största spelare genom tiderna väger tungt, och den 2 mars 2008 utnämndes Daei till ny förbundskapten för landet. Iran har ett starkt landslag med några starka Europa-proffs där Osasunas Javad Nekounam lär anses vara den största stjärnan. I och med att Daei inte tar ut landets allra största stjärna Ali Karimi. Och här nånstans börjar förfallet.

Av de iranska röster jag tagit del av så är de flesta överens om att Ali Daei helt enkelt saknar det mesta för att leda ett landslag mot VM-spel. Icke-ageranden under matcher, märkliga laguttagningar och inkonsekventa uttalanden blev till slut för mycket även för det iranska fotbollsförbundet. Efter tappad 1-0 ledning till 1-2 förlust i Asiatiska VM-kvalet mot Saudi Arabien, inför sisådär 100 000 iranier, var det nog, Ali Daei fick sparken.

Daei har en respektabel resultatrad bakom sig med 16 vinster, 6 oavgjorda och 3 försluter, men det höll helt enkelt inte. Och de flesta Asiatiska länder bjuder inget vidare motstånd, även om kontinenten, likt hela övriga världen, är på framfart. Iran går vidare utan Ali Daei vid rodret.

/JJ

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar