30 mars 2009

Vad hände med... Nicola Ventola

Nicola Ventola i ett desperat försök att springa ifatt Corinis framgångar. Bild: Daylife

När man hör Nicola Ventola tänker man oftast på CM 01/02, där Ventola var en ung, frän anfallare som var relativt enkel att lösa från Inter, men faktum är att hans karriär är så mycket mer än några siffror på en dator. Född i Bari med en vikt på 4,5 kilo (vad äter gravida italienska kvinnor egentligen?) var valet till fotbollen ganska enkelt. Hans farfar, som förövrigt också hette Nicola, berättade historier om Napoli dagarna långa och han själv började lira i ett lokalt ungdomslag som 4-åring. Steget till provinsens stora lag AS Bari var inte långt, och han fick debutera i Serie A redan som 16-åring.

Det blev bara åtta matcher och noll mål på två säsonger innan Bari åkte ur högstadivisionen. Man tappade bland annat de två klassanfallarna Kennet Andersson och Igor Protti, och ersättarna Di Vaio och Flachi var unga, orutinerade och hade svårt att prestera i sin nya klubb. Det blev ett drömläge för 18 år gamla Ventola, som blev känd som en hårt arbetande målskytt (tänk er Luca Toni blandat med Elmander, fast kanske inte fullt så bra), och han sköt upp Bari till Serie A redan efter en säsong. Bari satte stort förtroende till Ventola, man sålde Di Vaio och förlängde inte lånet med Flachi och valde att inte ersätta dom. I efterhand var det en dum idé då Ventola var skadad under hela säsongen, och januarilånet Allbäck var en flopp. Man lyckades dock klara sig kvar.

Inter hade gott minne från hans tid i Serie B och la upp smått otroliga €21 miljoner för hans namnteckning den sommaren. Sådana summor var visserligen ganska vanliga runt 2000-talet, men inte för en oprövad 20-åring. Trots begränsat med speltid gjorde han en del mål, men skadorna fortsatte att återkomma. Inter ville vinna Scudetton säsongen efteråt och kunde inte satsa allt på Ventola. Dom la dyra pengar på att värva Vieri samtidigt som Ventola blev placerad i frysboxen men han blev ganska snabbt utlånad, först till Bologna där han återigen var skadad och sedan till Atalanta, där han blåste liv i karriären igen. Han blev bland annat uttagen i OS-landslaget och öste in mål i Atalanta, och därför skulle Inter ge honom en sista chans.

Inter är dock inte kända för att linda in sina talanger i bomull, och Ventola blev petad, led av dåligt självförtroende och var skadad stup i kvarten. Inte blev det bättre av en floppsejour i Siena, men Premier League-nykomlingarna Crystal Palace ville ha hans tjänster sommaren 2004. Den nyblivna fadern tackade ja till erbjudandet på transferfönstrets sista dag, men då hans kropp inte höll för Serie A höll den än mindre för Premier League. Han var dock fruktansvärt nära att skjuta kvar klubben i högstadivisionen med sitt enda mål, som kom i ligans sista omgång, men då laget släppte in ett mål i matchens sista minuter åkte dom ner. Kontraktet med Inter gick ut, men Atalanta hade inte glömt bort hans förra sejour i klubben och behövde en målskytt för att komma tillbaka till Serie A. För första gången på nästan tio år skulle Ventola inte få spela i en högstadivision, något han klarade av galant.

15 mål första säsongen följdes upp av sex mål i återkomsten till Serie A, men trots detta valde Atalanta att inte förlänga kontraktet trots att han blivit kvitt sina skador. Torino snappade upp honom och han har på sina två säsonger i klubben inte åstakommit något särskilt. Hans kontrakt med klubben går ut till sommaren och det ser inte ut som att det blir någon förlängning på det avtalet, vågar vi hoppas på en comeback i Bari eller Atalanta för 31-åringen? En sluten cirkel är något J&J gillar.

Visste du att...
... han bland annat har dejtat Bianca Guaccero, men numera är gift och har barn med Kartika Luyet?
... ersättarna i Bari var Spinesi och Cassano?
... Ventolas övergång till Inter är den 19:e dyraste i Italiens historia?
... hans förebild är Zola, och hans bästa polare är Pirlo?
... han har gjort 49 U-landskamper för Italien, och på dom gjort 29 mål?

JH

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar