11 november 2011

Čempions

Glada nigerianer, ryssar, letter och japaner i FK Ventspils.
Bild: FKventspils. lv


Visst ja. Vi har ju helt missat att uppmärksamma det faktum att FK Ventspils återtagit det lettiska guldet. Laget som förbryllade och charmade den här bloggen genom sin Europa League-närvaro säsongen 2009/2010 kom tvåa i fjol, men gladde sina fans i år genom att ta hem dubbeln på ett nervpirrande sätt.

Vi börjar med en liten backning av bandet. Klicka här för att läsa om det Italien-coachade Ventspils som då gjorde allt Malmö FF inte orkade med i Europa League nu.

Efter Ventspils bautaforcering in i Europas näst finaste rum så föll man, naturligt nog, tillbaka litet. Efter tre raka ligatitlar gick Liepājas Metalurgs och vann Virslīga 2009, och landets traditionellt största klubb Skonto tog en efterlängtad ligatitel 2010, coachade av ingen mindre än gamle Southampton-strikern Marian Pahars! Men så, i år var det dags för Ventspils igen, på alla fronter.

Efter Ventspils andraplats i ligan 2010 bestämdes det ”ömsesidigt” att dåvarande tränaren Nunzio Zavaretti skulle gå, och istället plockade man in den Kiev-födde ryssen Sergey Podpaly. Podpaly är en 48-årig gammal back, som allt som oftast tilldelades lagkaptensbindeln under sin spelarkarriär. Under sin första intervju med klubbens hemsida så sa han att Ventspils är en klubb som börjar bli mer och mer kända även internationellt – men att ett par svenskar skulle vara intresserade av dess förehavanden kunde han väl ändå aldrig ha trott?

Hur som helst. När det begav sig 2009 hade man klassspelare som Juris Laizans, Edgars Gauracs och Vitalijs Astafajevs - samt ett par serie C-italienare - i laget. De välmeriterade herrarna är borta nu, och det är ett Ventspils med betydligt lägre medelålder som ska ge sig ut i Champions League-kvalet nästa år. Bland dagens stjärnor hittar man lettiska landslagsspelarna Olegs Laizans (24 år) på mittfältet och egna produkten Ritvars Rugins (22) i backlinjen. Och vi får inte glömma Ventspils-födde lagkaptenen, 1,92 långe mittbacken Igors Savčenkovs (28).

Förutom att Ventspils är lite yngre så är man dessutom betydligt mer internationaliserat. De två nigerianerna Michael Tukura (23) och Ahmed Abdultaofik (19) är instrumentala i offensiven, och dessutom kan man stoltsera med ett par japaner i laget: Yasuhiro Kato (25), mittfältare och Naoya Shibamura (29), back. Anfallaren Federico Martinez (26) har på något sätt irrat sig till Lettland också. Sen har man några obligatoriska ryssar, där Vadim Yanchuk (29) är den mest framstående, då han vann den interna skytteligan på 12 mål den gångna säsongen. Ventspils är för övrigt Yanchuks sjunde klubb på åtta år. Det finns allt för många nomad-anfallare i dagens fotboll.

Redan i maj avgjordes lettiska cupen (3-1 till Ventspils mot Liepājas Metalurgs), men det var förra helgen som mästerskapstiteln bärgades i all sin nerv och prakt. Inför sista omgången stod det klart att Ventspils behövde minst en poäng för att säkra titeln. Jagande Liepājas låg tre poäng bakom, men man hade ett ess i rockärmen: man hade vunnit tre av de fyra mötena lagen emellan, och hade därför övertaget i lagens inbördes statistik; det som räknas först om två lag hamnar på samma poäng (hallå, Sydafrika).

Ventspils var alltså näst intill tvungna att få minst oavgjort hemma mot fjolårsmästarna Skonto för att vara säkra på att ta hem ligan, eftersom Liepājas spelade mot bottenlaget Gulbene. Liepājas gjorde sin plikt och vann med 1-0, mer än så kunde man inte göra, teoretiskt sett. Men det hjälpte inte. Ventspils fick 0-0 mot Skonto och tog hem klubbens fjärde ligatitel genom historien.

Oleg Laizans, på Uefa.com:

"This is my first title. I have been dreaming about this since I started to play football. I hope the coach will allow us to have a little champagne to celebrate our success."

Går ni till Champions League eller Europa League kan ni förvänta er en flaska från DHOF också.

/JJ

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar