14 oktober 2009

The progress of footbaltic

Nunzio Zavettieri; italienare. Bild: Daylife.

Det finns delar av Europa som man aldrig någonsin nämner i fotbollssammanhang. Inga andra sammanhang för den delen heller. Men de borde ha mer uppmärksamhet. Vi svenskar är trots allt bara en skön kryssningsfärja från Lettland.

De senaste månaderna har det hänt två saker som fått mig att rikta min uppmärksamhet mot det ytterst bortglömda fotbollsriket Baltikum. Estland har inte så mycket att komma med, det ska erkännas, men Litauen och framför allt Lettland har genom fina kvalresultat gjort sig förtjänta av en plats i strålkastarljuset. Inför sista omgången har Lettland ungefär lika stor chans som Sverige att ta sig vidare (man lär vinna mot Moldavien, samtidigt som Grekland förlorar hemma mot Luxemburg och Israel tappar poäng mot gruppledarna Schweiz).

Litauen å sin sida har varit borta från diskussionen om vidare avancemang ett tag, och ska man etablera sig som en tuff nöt att knäcka så håller det inte att förlora mot Färöarna, även om man hittills bara släppt in 10 mål på 9 gruppspelsmatcher.

Så, kvalresultatet är en anledning. Den andra stavas FK Ventspils. Efter att ha fått respass mot Zürich i sista kvalomgången innan CL-gruppspelet så blev det automatiskt Europa League för letterna, och man blev därigenom första laget i landets fotbollshistoria att ta sig in i någon av de europeiska cuperna.

Ventspils har mycket att tacka ryske tränaren Roman Grigorchuk för, han ledde laget till tre raka ligatitlar mellan 2006 till 2008 och befäste klubbens rykte som bäst i landet, även om man inte lyckats ta hem relativt nybildade (2007) TrioBet Baltic League (ni vet Royal League, fast baltstaternas version) än. Grigorchuk hade alltså nu i höstas uppfyllt ledningens mål att ta laget till gruppspel i någon av CL och EL.

Och därför valde naturligtvis ledningen och Grigorchuk att gå skillda vägar 8 dagar innan mötena med Zürich.

Kan tyckas lite märkligt, men enligt Ventspils president Yuri Bespalov var allt enligt planerna. In kom istället 42-årige italienaren Nunzio Zavettieri, med meriter som tränare för Milan och Inters ungdomslag samt som assisterande tränare i Udinese.

Men vad kunde Nunzio se fram emot att arbeta med, då? Jo, redan tidigare under 2009 hade Ventspils börjat satsa italienskt (nåja) genom att hämta hem anfallstalangen Edgars Gauracs från Ascoli. 21-åringen kan bland annat visa upp 9 mål på fem matcher i kvalet till nästa U21 EM. Utöver Gauracs har man framför allt att tillgå rutin och klass genom mittfältarna Juris Laizans (ex-CSKA Moskva) och Vitalijs Astafajevs (38 bast, över 150 landskamper och fortfarande fit for fight). Sen har Nunzio själv faktiskt gett spelartruppen lite äkta italiensk krydda genom forna Pompey-löftet Alessandro Zamperini, som efter en något misslyckad karriär sjunkit tillbaka till sin hemstad Rom och Serie C2-klubben Cisco, när Ventspils och Europa-spel kallade.

Så hur långt har man egentligen kommit? Jo, man hamnade i samma grupp som Hertha Berlin, Heerenveen och Sporting Lissabon. Och man har inlett med att spela 1-1 – Gauracs målskytt – borta mot Hertha Berlin och 0-0 hemma mot Heerenveen. Funny story, när Ventspils anlände till flygplatsen i Berlin hade Hertha varit så vänliga att chartra en buss från Liga-Travel – en tysk firma som säljer sportresor – som de ställt till Ventspils förfogande. Zavettieri beordrade genast att bussens framsida skulle prydas med FK Ventspils istället för någon rese-byrå. Letterna var minsann inga turister. Vilket Hertha förstås fick smaka på lite senare.

De stora framgångarna ute i Europa har dock fått effekter i det egna ligaspelet. Ventspils satsar förstås stenhårt på Europa League, och lägg till några skador på det och match var tredje-fjärde dag, så har ni en hyfsad bortförklaring till varför man inte leder den egna inhemska ligan just nu, utan befinner sig två poäng bakom Leipajas Metalurgs efter 27 spelade omgångar.

Avslutningsvis så får jag säga att vi håller alla tummar för för att det omöjliga gånger två ska hända ikväll: heja både Sverige och Lettland!

/JJ

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar