21 mars 2012

Braga e lage

Nästa portu... eh, venezuelanska tränarunder? Bild: Sapo.pt

Efter 1-1 hemma mot Benfica och en 2-3 förlust borta mot Porto, har Braga smällt in 36 mål på 12 ligamatcher (exakt 3 mål/match) och därmed radat upp 12 raka vinster. Under början av säsongen såg det ut som om Benfica skulle återta den portugisiska tronen, sedan gick Porto ikapp och ifrån, och nu är det alltså Braga som rider på en till synes ostoppbar framgångsvåg.

När man tänker på dagens Braga kan man inte undgå att dra paralleller till gårdagens Braga; det Braga som var ett övermänskligt Vilas-Boas-Porto från att vinna Europa League förra säsongen. Har man fått bygga vidare på det laget, frågar man sig? Svaret är inte ”både ja och nej”, utan: nej.

Hugo Viana är fortfarande navet på mittfältet, och Lima öser fortfarande in målen framåt (17 ligamål på 22 starter och ett inhopp), men hela backlinjen (Silvio, Alberto Rodriguez, Paulao, Miguel Garcia) samt målvakten (Artur) som startade den där finalen i Dublin är borta. Men det verkar fungera för Braga. Inför säsongen bytte man även tränare, då coach Domingues Pacienca plockades upp av storsatsande Sporting och Braga ersatte honom med en 38-årig venezuelan som tidigare fört Beira-Mar till portugisiska högsta ligan.

Leonardo Jardim, född i Venezuela men av portugisiska föräldrar, har gjort lite av en raketkarriär i portugisisk fotboll, då han förde upp Chaves från div. 3 till div. 2, tog över Beira-Mar och förde de från div. 2 till div. 1 på en säsong. Livet i Primeira Liga blev dock inte riktigt som Jardim tänkt sig, och i februari 2011 avgick han trots att nykomlingen låg en bra bit ovanför nedflyttningsstrecket. Fem segrar på 21 omgångar var nog dock lite för lite för att Jardim skulle vara nöjd. Beira-Mar lyckades hur som helst klara sig kvar i högsta ligan, och Braga var tillräckligt imponerade för att ge honom chansen under sommaren.

Europa League åkte man dock ur redan i kvalet, mot schweiziska Young Boys Bern, så det blev ingen Europa-turné för Braga i år. Fortsätter man i den här takten kommer man dock vara garanterade Champions League-slutspel till hösten. En ynka poäng upp till Porto...

/JJ

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar