13 januari 2011

Problembarn från Chile version 64.0

Det finns killar som alltid drar på sig mediauppmärksamhet och det finns killar som ALLTID drar på sig mediauppmärksamhet. Chilenska spelare brukar vara duktiga på det sistnämnda och Mauricio Pinilla får väl slängas in i den kategorin. En stor talang i Chile som tonåring, landsmannen Ivan Zamorano var inte sen att upptäcka detta och rekommenderade honom till sin gamla klubb Inter som håvade upp några miljoner. [På med Tage Danielsson-rösten]: På den tiden var det ingen skam för klubbar att betala multum för spelare dom inte hade någon användning för. I Pinillas fall gick det också åt pipsvängen. Mellan sommaren 2003 och sommaren 2009 spelade han runt 70-80 matcher i nio olika klubbar i sju olika länder. Skadebekymmer var ett problem, men inte ens en skadad spelare kan klaga på att man floppar i den cypriotiska ligan.

Ett annat problem var Pinillas alkoholvanor. Det krävdes en visit på Marbellas rehabcenter för alkoholmissbrukare för att få fart på skallen och kroppen. Ytterliggare ett problem dök upp; han ska ha haft sex med landslagskamraten Luis Jimenezs partner, något som såklart inte uppskattades och när Jimenez och Pinilla möttes på en nattklubb i Santiago blev Pinilla misshandlad med ett blåsinstrument (!) och tvingades åka till sjukhuset med sår i ansiktet, ont i nacken och lätt hjärnskakning. Jimenez och partnern (Maria Jose Lopez) fick förövrigt trillingar i somras, så den romansen lyckades inte Pinilla förstöra. Pinilla ska tydligen ha sagt att det enda dom gjorde var att kolla på Lejonkungen tillsammans den kvällen på hotellet.

Nåväl. Vad har vi då, sommaren 2009? En kille som blivit utslagen i UEFA-cupen mot fucking Halmstad BK, som floppat i bland annat Skottland och på Cypern, har ett skade-cv som inte är att leka med, han hade gjort bort sig så mycket i Skottland att hans klubb Hearts anställt en person som skulle ha koll på honom 24 timmar om dygnet och han drog fortfarande till med höga lönekrav. Dessbättre verkade han satsa mer på familjelivet och när US Grosseto i Serie B ringde sommaren 2009 kände nog Pinilla att det här var sista chansen han skulle få i Europa.

Grosseto är som vilken annan liten stad i Toscana; lugn, harmonisk, vacker och trevlig. US Grossetos tränare Elio Gustinetti körde med en Zemantaktik; full fart framåt. De bägge kombinationerna passade Pinilla som handen i handsken. 24 mål på 24 matcher (skadeproblem blir han nog aldrig kvitt), bland annat målskytt 11 matcher i rad vilket är delat italienskt rekord med Batistuta och därav Pinillas smeknamn Pini-gol, gjorde honom het på marknaden och i somras köpte Palermo upp honom. Han ser ut att han slått sig ned i Palermo nu, han säger att han vill stanna där så länge som möjligt. Dock; precis som i fallet med Mido nedan kan vi aldrig räkna bort att Chiles Zlatan (spelmässigt, i övrigt är liknelserna vaga) spelar i en ny klubb i ett nytt land efter sommaren. Once en trubbelmakare och flyttfågel, always a trubbelmakare och flyttfågel liksom.

/JH

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar