17 oktober 2011

Ett gammalt Levante slår nya rekord

Glada miner efter 3-0 mot Malaga - ett lag som den här sommaren spenderat mer pengar på spelare än Levante gjort under hela klubbens historia. Bild: Daylife.


Koné (28 år)
Juanlu (31) - Barkero (32) - Valdo (30)
Iborra (23) - Farinós (33)
Juanfran (35) - Ballesteros (36) - Nano (32) - Javi Venta (35)
Munúa (33)

Högtflygande Levante slog två rekord i söndags. För det första så tog man sin femte raka seger i Preimera Division, något man aldrig gjort tidigare, när man vann mot Malaga med klara 3-0, och för det andra så bärgade man den där femte segern med en rekordgammal startelva. De elva spelarnas medelålder landade till slut på 31,6 år, och med det raderade man ut Osasunas tidigare rekord med ett halvårs marginal.

Ja, men vad är det här för ett gäng, då? Valencia-laget Levante delar alltså serieledningen i La Liga med Barcelona, båda på 17 poäng, men frågan är exakt hur överraskade vi borde vara? Under sommaren tappade man skyttekungen Felipe Caicedo till Lokomotiv Moskva för €7,5 miljoner, men i övrigt är startelvan väldigt intakt från förra säsongen. Dessutom har hungrige Arouna Koné axlat center-rollen på ett bra sätt.

Levante slutade på en 13:e plats säsongen 10/11, men då joggade man in i mål efter att ha lagt in en sällan skådad spurt under andra halvan av säsongen. Från 29 januari till 17 april vann man åtta av tolv matcher i ligan och säkrade på så sätt i princip en plats i mitten av tabellen. Tränare Luis Garcia Plaza värvades under sommaren till Getafe och ersattes av Cartagenas Juan Ignacio Martinez. En 4-2-3-1-tränare mot en 4-2-3-1-tränare, som det så ofta är i Spanien.

Det märkligaste med Levantes delade serieledning är nog ändå att man faktiskt haft väldigt svåra matcher hittills. Man har slagit Real Madrid, man har tagit tre poäng mot nästan lika högtflygande Real Betis, man har besegrat starka Espanyol och man har krossat Malaga. En förklaring till de starka resultaten kan dock vara att man lyckats få motståndare utvisade hela sex gånger så här långt. Fast i flera av de matcherna har man redan haft ledningen när motståndarna gått lite för långt över gränsen.

En fördel med att bygga laget runt åldringar är att man får ett lag fullt av rutinerade karaktärer som har vett att spela smart. Javi Venta var vikarierande lagkapten i ett extremt framgångsrikt Villarreal, Ballesteros var lagkapten i ett ständigt överraskande Mallorca (lagkapten även i Levante nu), Farinós tillhörde en gång i tiden Inter, Barkero har spelat Champions League med Real Sociedad, Nano och Juanlu samma turnering med Betis, Juanfran har elva landskamper för Spanien och Munua har 21 landskamper för Uruguay. Och som sagt; Arouna Koné är en klassanfallare som fått finna sig i bänken hos topplaget Sevilla.

Levante kommer troligtvis inte att sluta serien på en andra plats, och Ignacio Martinez säger att 42 poäng är målet för säsongen (med andra ord: att hänga kvar). Men med all den rutin som finns i Levante så är nog drömmar om en Europa League-plats inte helt befängda.

Som fansen aviserade i kontrast till C-Rons jag är snygg, rik och en grym spelare:

Vi är fula, fattiga och inte särskilt bra. Det verkar som om de hade fel på i alla fall en punkt.

/JJ

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar