13 februari 2013

Man Uniteds huvudfigur

David De Gea har gått stärkt ur den svåra tidiga tiden i Manchester United. Bild: Guardian.co.uk

Inför kvällens Champions League-åttondel mellan Real Madrid och Manchester United så har det skrivits mycket om Cristiano Ronaldo. Naturligt så, han är en av världens bästa spelare, har spelat sex säsonger i Manchester United och är nu inne på sin fjärde säsong i Real Madrid - som köpte honom för hisnande €93 miljoner för tre och ett halvt år sedan.

I engelska The Guardians podcast "Football Weekly" så diskuterade man möjligheterna att Sir Alex Ferguson kommer att använda sig av Phil Jones, som i helgen markerade bort Evertons Marouane Fellaini, speciellt för att stoppa Real Madrids nummer sju. Argumenten för är förstås att Jones är snabb, stark och bevisligen kapabel att hålla koll på extremt svåra motståndare. Argumenten mot behandlade om det var värt att offra en spelare för att ta bort Ronaldo, då Real har så många fantastiska offensiva hot.

Hela Ronaldo-affären är förstås väldigt intressant, men en annan spelare med kopplingar till båda klubbarna som försummats på förhand är mannen som i slutändan egentligen ska stoppa Ronaldo, och hela Real Madrid: David De Gea.

Under sin tid i Atletico de Madrid stod De Gea öga mot öga med Marängerna fem gånger (mellan 28 mars 2010 och 19 mars 2011), släppte in elva mål och fick se sitt lag förlora alla fem möten. Den fortfarande unge målvakten har alltså inga goda minnen av Real-mötena. Och Cristiano Ronaldo? Han startade i samtliga av de där fem matcherna och gjorde två mål.

De Gea gick sommaren 2011 till Manchester United, och Ferguson medgav själv igår på sin presskonferens inför matchen att spanjoren har varit upp och ned under tiden i United, men att han nu hittat en bra nivå. Det är inte bara tomma ord för att stötta en ofta kritiserad målvakt, utan De Gea har verkligen börjat växa in i Manchester-kostymen (ursäkta för den mentala bilden) ordentligt.

Trots de förbättrade insatserna i Man United-målet, vilket motiverar en fortsatt satsning på spanjoren, så ryktas dock De Gea ofta till just Real Madrid. Vissa talar om en "långsiktig ersättare" till Iker Casillas, men fortsätter Jose Mourinho att ligga i krig med ledaren för den spanska enklaven i huvudstadsklubben så kan den dagen då Real Madrid behöver se sig om efter en ny målvakt komma snabbare än många trott.

Idag skrev Spanien-baserade fotbollsjournalisten Sid Lowe att De Gea gör sig redo för audition på Bernabeu, vilket är en väldigt träffsäker beskrivning - även om De Gea framstår som tillräckligt mentalt stark för att inte bry sig ett dugg om något annat än att rädda nästa skott som kommer emot honom, oavsett motstånd.

Auditionen är snarare viktigare för Real Madrid i det här fallet. "Vad går denne spinkige målvakt från grannklubben egentligen för i de riktigt stora sammanhangen? Är han tillräckligt bra för oss?" Enligt mig så riskerar nog Real-fansen att bli lite väl imponerade av De Gea ikväll.

Det är allmänt känt att 22-åringen har det svårt i inläggsspelet, men med tanke på hur ramstarka United såg ut hemma mot Everton i helgen, med bland annat Nemanja Vidic tillbaka som härförare i backlinjen, så är det höga inläggsspelet något som Real Madrid inte bör sätta allt för stor tillit till.

De Gea är däremot en fantastisk målvakt på långskott, där hans enorma spänst och räckvidd, samt förvånansvärt starka armar, ofta hjälper till att producera väldigt snygga och viktiga räddningar. Spanjorens snabba reflexer och speciella stil på skott från nära håll är också något som ofta lyckas freda målet.

Det jag gillar bäst med De Gea är just hans speciella stil. Han är nästan den enda målvakten i toppfotbollen som gör benparader nu för tiden. Där de flesta målvakter väljer att försöka gå ned med händerna på närskott (Pepe Reina är mästare på att släppa in mål på det sättet) så slänger De Gea ut ett ben. Det ser inte lika snyggt ut, och han kan inte kontrollera var returen hamnar, men det är en betydligt snabbare rörelse och räddar därför fler skott.


Så, kommer David De Gea att stoppa Real Madrid ensam ikväll, eftersom han är bra på att rädda skott? Nja, det var inte poängen med det här inlägget. Poängen var att synliggöra en av de mest intressanta spelarna på förhand. Här har ni honom. David De Gea.

En sak är dock säker; om någon ska rädda Manchester United från ett sårat, hungrigt och motiverat Real Madrid ikväll så är det inte Phil Jones, utan snarare den 22-årige Atleti-produkten i borta-målet.

/JJ

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar