20 augusti 2018

Ligue 1, omgång 2


Omgångens elva

Bouanga (Nîmes) - Mbappé (PSG) - Sarr (Rennes)
Konan (Reims) - Sangaré (Toulouse) - Abeid (Dijon) - Rosier (do)
Bensebaini (Rennes) - Baysse (Caen) - Soumaoro (Lille)
Mendy (Reims)

Supersub: Thuram (Guingamp)

Stark helg för de som dominerar med snabbhet i "de inre korridorerna", där fler än Bouanga, Sarr, och Thuram skulle kunna nämnas. Mendy, tvåmetersmålvakt med dasslock ditsatta med silvertejp på armarna, var närmast vad man kan kalla för en genombrottsmatch, men var inte dominant utan snarare stabil och trygg. Reims la mycket pengar på Konan och Nîmes la mycket på Bouanga, så viktigt att bägge är starka redan i de första matcherna.

Fem övriga spaningar

Sommarflyttsdomino för de där franska landslagsbollsmittfältarna som inte blev som man trodde att de skulle bli: 

Grenier, från Guingamp till Rennes
Gourcuff, från Rennes till Dijon
Marvin Martin, från Dijon till Reims

***

Hur man skapar en karriär på drygt ett år, version Senou Coulibaly (mittback, Dijon).

Som 21-åring: franska sjundedivisionen. Som 22-åring: franska fjärdedivisionen. Som 23-åring: startspelare för Dijon i Ligue 1, och avgjorde med 2-1-mål mot Montpellier i första omgången, i minut 91.

Dijon var länge överlägsna när det kom till att scouta de lägre divisionerna i Frankrike, men de har prioriterat annorlunda de senaste åren. Kul att de ändå får några enstaka bra exempel.

***

Gus Poyet, tränare för Bordeaux, är avstängd i en vecka för att ha verbalt attackerat klubbens ägare och ledning på en presskonferens. Klubben sålde anfallaren Laborde (ingen stjärna – tänk ungefär Lucas Vazquez i Real Madrid) utan att ha ersättare på plats. Poyet har bråkat med ledningen tidigare på grund av transferaktiviteten (eller snarare bristen på den - tvåvägsmittfältaren Sankharé startade som ensam anfallare en match, en ren protest av Poyet), men Poyet lär inte ta sig tillbaka nu. Thierry Henry kan ta över.

Bordeaux lär dock värva något till offensiven. Det pratas om Pedro (Fluminense) för ett nytt klubbrekord i transfersumma. Bordeaux har snittat ungefär en brassevärvning per år sedan Charles Camporro letade där i början på 90-talet, och nu finns Malcom-pengar att använda.

***

Lagen med full pott efter tre omgångar: PSG, Nîmes, Dijon, och Reims.

***

Svenskarnas status:

Karl-Johan Johnsson: inte ovärderlig, men bra förstemålvakt i Guingamp.

Jakob Johansson: lär vara tillbaka senast i september, om det inte blir bakslag. Slåss om en av två centrala mittfältsplatser i en 4-2-3-1. André petar han nog inte, men Léa Silikis plats kan han ta. Bör få mycket speltid.

Jimmy Durmaz: allroundspelaren Somalia är såld, Mubele kanske lämnar, Durmaz blev förste inhoppare senast. Kanske stannar kvar och blir nyttig?

Ola Toivonen: osäkert. Lokaltidning skrev att han lär lämna. Han var inte uttagen i helgens match på grund fysiska skäl, men känns oavsett det längre ifrån spel än Durmaz. Samtidigt är han en möjlig nummer tio-spelare för Toulouse, då de mest har anfallare, yttrar, och defensiva mittfältare.

Alexander Kacaniklic: L'Équipe skriver att han är en av flera spelare som Nantes vill göra sig av med. Deras trupp har blivit stor, delvis på grund av att flera unga spelare slagit sig fram (17-åringen Dabo startade som ytter i premiären).

Emil Krafth: Amiens släppte Issa Cissokho och behövde en andra högerback. Krafth konkurrerar rakt av med Oualid El Hajjam, som spelade strax över majoriteten av tiden förra säsongen. Är Krafth bra så kommer han få många matcher, men är inte heller alls någon given startspelare när säsongen börjar. Jämt just nu?

Guingamp – Paris SG 1-3

Det här var en fotbollsmatch i 45 minuter. Guingamp gjorde 1-0, Marcus Thuram spelade sin livs fotboll, och PSG hade tur när Guingamp fick 2-0 bortdömt. PSG spelade åter med många unga egna från start (Dagba, Nkunku, Bernede, Weah), innan de bytte in Mbappé som gick på vatten.

Efter det var det frågan hur stor segern skulle bli.

AS Monaco – Lille OSC 0-0

Död, skatter, och AS Monaco inleder en säsong tveksamt. PSG:s egna produkter i det egna laget gjorde inte vad de skulle göra mot Guingamp, men PSG:s egna produkter i andra lag gjorde sitt. Mike Maignan (ex-PSG) räddade straff mot Monaco. Han är uppe i Diego Alves-siffror: fem av nio straffar i Ligue 1 har räddats, och ytterligare en straff missade målet.

Annars får man också kolla på vad Lille gör. I Marseille lämnade Bielsa ett starkt arv efter sig, i Lille lämnade han flera dyra floppvärvningar och nära på en katastrof. Sportchef Luis Campos har fått styra upp och har börjat att göra sitt eget, på samma sätt som han gjorde i AS Monaco (den äldsta spelaren i Lille-matchtruppen i premiären var Soumaoro, 26 år).

Zeki Celik (21 år, högerback) värvades från turkiska andradivisionen och ser ju riktigt fin ut. Campos tog några av de största talangerna från Valencia (Ferhat Cogalan) och portugisiska Sporting (Rafael Leão), eller mer okända talanger i serbiska mindre klubbar (Arton Zekaj). Han vet vilka portugiser som han kan göra bra: Xeka, José Fonte, Edgar Ie. När Yves Bissouma (Brighton) lämnar så finns redo Soumaré redo för inskolning. När Hamza Mendyl (Schalke) lämnar så finns Ballo-Touré redo för inskolning. När Ibrahim Amadou (Sevilla) lämnar så finns Soumaoro redo för dominans. Sydafrikanske anfallaren Mothiba sliter upp alla ytor för de tre snabba+tekniska som finns bakom honom.

Till detta får tränaren Christophe Galtier både de rutinerade fransmännen som han älskar (Jérémy Pied, Loïc Rémy) ihop med några av de franska speedkulorna som han älskar (Jonathan Bamba, Jonathan Ikoné). Hans framgångar i Saint-Étienne var primärt med unga Aubameyang-spelare och 29-åringar med 250 Ligue 1-matcher. Nu ska det vara i symbios med utländsk och inhemsk talangscouting.

Reims – Lyon 1-0

Nykomlingarna Reims (som slutade 15 poäng före tvåan i Ligue 2) har inlett säsongen med två raka 1-0-segrar. I Lyon behövs det permanenta hörselskydd för alla skrik efter mittbacksvärvningar som inte heter Jérémy Morel, Bakary Koné, Milan Bisevac, Nicolas Nkoulou, Lindsay Rose, Mapou Yanga-Mbiwa... (Vad håller Lyon på med?!)

Det blev ju inte bättre av att Reims' 1-0 hade kunnat undvikas med lite dugligt och konsekvent mittbacksmarkerande.

Marcelo funkar där, Jason Denayer kommer in som troligt fungerande alternativ från Man City, men de jobbar på att fixa det bästa som vill till Lyon. Det blev inte Yerry Mina, men kanske Ruben Dias (Benfica) för nästan 500 miljoner kronor.

Caen – OGC Nice 1-1

Mittbacken Paul Baysse med maxat oflyt. Först ett tveksamt bortdömt 1-0, sedan nästan 1-0 men hela bollen var inte över linjen. OGC Nice har varken ersatt Seri, Pléa, eller Balotelli, och nye tränaren Patrick Vieira räddades av att en ung kamerunier (Ignatius Ganogo) kvitterades sent.

Det är inte lätt för Vieira. Vissa positioner är det uppenbart att spelarna inte är bra nog (än?), och förutom Dante och ett par till så innehåller truppen uteslutande spelare som ska/kan bli riktigt bra, men som inte är det nu.

Strasbourg – ASSE 1-1

Subotic tidigt utvisad för ASSE och då ska Strasbourg vinna detta, men ASSE bytte också in en ung anfallare med afrikanska rötter (Makhtar Gueye) och han behövde bara fyra minuter i sin seniordebut för att kvittera.

Rennes – Angers 1-0

Dijon – Nantes 2-0

Nîmes – Olympique de Marseille 3-1

En match som mest blev fasta situationer, kontringar, och kontringar på fasta situationer. Flopp för OM, som har fått kritik för låg transferaktivitet. Ska dock åtminstone ta in Nemanja Radonjic, serbisk VM-spelare och succé i Röda Stjärnan.

Amiens – Montpellier 1-2

Montpellier är egenskapsmässigt något helt annat än det laget som vann ligaguld 2012. Ett rejält defensivt, kompakt 5-3-2 och de vann för att Florent Mollet och Ellyes Skhiri fick in två superskott. Det är José Mourinhoskt över Michel Der Zakarians lag: riskminimera och lita på enstaka situationer framåt.

Men det funkar. Bara PSG släppte in färre mål förra säsongen. PSG misslyckades också att göra mål i två av 57 tävlingsmatcher: Caen i sista (helt betydelselösa) omgången, och Montpellier borta. Montpellier har hållit nollan i 14 av de 40 senaste Ligue 1-matcherna, 20 av 40 om man tar bort straffmål.

Det finns dock en sak de verkligen saknar: vänsterspringaren Roussillon. Han stack till Wolfsburg i sommar då han bara hade ett år kvar på sitt kontrakt. Montpellier utan Roussillon är som AIK innan Rasmus Lindkvist.

Toulouse – Bordeaux 2-1

Garonne-derby med interimtränare i Bordeaux. Toulouse petade undan Yaya Sanogo Superstar för att fortsätta med Michy Batshuayis bror Leya Iseka längst fram. Leya Iseka hittade, från 25 meter, en yta över Costil i Bordeaux' mål, och 1-0.

Bordeaux har, trots försäljningen av Malcom, framför allt bra kantspelare. Både ex-AIK-provspelaren Francois Kamano (1-1-målskytt) och dyra Kalu skötte sig, men det hackade på andra ställen. Dossevi satte matchvinnande 2-1 i mitten av andra halvlek, efter att ha missat det här läget tidigare i matchen:



Den missen konkurrerar med Sliti (Dijon) den här helgen:



@jonas_hansson

1 kommentar:

  1. Betting Tips for the NFL - Tithon Athletics
    Betting tips for the NFL · 1. ATS betting strategy titanium guitar chords with titanium coating tips. titanium anodizing NFL betting strategy leatherman charge titanium tips · 2. NFL betting strategy and strategy · titanium granite 3.

    SvaraRadera