27 augusti 2018

Ligue 1, omgång 3 – Patrick Vieiras stora problem


Omgångens elva

Kamano (Bordeaux) – Mbappé (PSG) – Pépé (Lille)
Haddadi (Dijon) – Gnahoré (Am) – Loiodice (Dijon) – Keita (do)
”Kolo” (ASSE) – Todibo (Toulouse) – Da Silva (Rennes)
Maignan (Lille)

Supersub: Konaté (Amiens)

Mycket fokus på Dijon efter deras 4-0. Loiodice är 17 år och inte bara håller, utan bidrar i centrallinjen i ett lag som har 9 av 9. Jules Keita gör sin första seniorsäsong och har alla blixtegenskaper som önskas hos dröminhoppare. Även isländske målvakten Runarsson har bytt Superligaen till Ligue 1 utan att kvalitetsskillnaden märks av, och Valentin Rosier är Ligue 1-bra som högerback, även om de står över i elvan den här omgången.

Nice  Dijon 0-4

Patrick Vieira blev inte bara ny huvudtränare för OGC Nice i sommar, utan uppgraderades omedelbart till klubbens stjärna. Han själv tog upp en mängd tränarförebilder i intervjuer, var det inte Mourinho och Wenger så var det Sarri, Guardiola, eller Zidane. Han kom med bra CV från NY City, med 4-3-3 (som kan bli 3-4-3) och ”ett offensivt tänk”. Klubbens ordförande sa att de behövde 20 minuters intervju innan de hade tagit beslut om Vieira.

Och ungefär samtidigt som en av lagets tidigare lagkaptener dunkade in en ”Nice är nu en av de fem stora klubbarna i Frankrike”-krönika så inledde Vieira med tre förluster mot tänkta bottenlag. Inkluderat försäsong, men exkluderat en match mot lågdivisionslag från Schweiz, så har de ännu inte vunnit och har gjort tre mål på sju matcher (varav ett straffmål och ett efter komiskt försvarsjobb från ett belgiskt lag).

Kritiken har sett ut som den brukar se ut när ett lag inte går bra. ”Inte tillräckligt aggressiva”, ”köp fler spelare”, ”dålig effektivitet”, ”spelidén är för komplex”. Till och med Vieira sa att det nu var katastrof och att de inte har tillräckligt många spelare som kan bära laget.

Vad är det då som har hänt? 

Det här är en klubb som höjdes fem-tio placering av Claude Puel, trots brist på resurser, och som samtidigt byggde en ny arena (som klubben verkar frodas av, snarare än tynga ner organisationen och ekonomin). Lucien Favre ersatte Puel och förfinade allt en nivå till. Vieira ska få tid på sig att göra sitt, men det gnags redan hårt i supporterleden (även om de flesta inser att han ska få mer tid på sig). 

Den stora kritiken har dock hamnat på ledningen. Planeringen fanns inte eller höll inte när det kom till truppen.

Seri (Fulham), Le Marchand (do), och Pléa (Gladbach) har lämnat. Souquet är en rätt bra högerback, men kräver fyra gånger så hög lön för att stanna. Nyförvärven har varit en duglig 26-årig mittback, en 22-årig högerback från belgiska ligan (som har missat ett par matcher), en 19-årig anfallare, och prestigeköpet i 22-årige mittfältaren Danilo, vars egentliga kapacitet är diskuterad. Han är ingen Seri, som automatiskt löser situationer och är ett enkelt passningsalternativ för alla. 

Bortsett från två mittbackar (34 och 26 år) och en anfallsreserv (28 år) så var den äldsta spelaren i senaste matchtruppen 25 år, och åtta spelare var under 21 år. 

Precis som förra säsongen går de in i säsongen utan en vettig vänsterback, brist på anfallare, stjärnor som inte har blivit ersatta, stjärnor som kommer in sent (Balotelli i år, Seri i fjol), och stjärnor som har varit dåliga och felplacerade (Cyprien i år). Rykten kring nyförvärv följer ingen logik. Kevin Trapp till målet, när det finns två etablerade målvakter? Marchisio till mittfältet, när Vieira måste prioritera Cyprien och Danilo? Ben Arfa till offensiven, när Saint-Maximin och Balotelli redan kräver (spelmässigt) ego-utrymme? Balotelli som stjärna, han som gick från ”vi måste sälja han”-citat från Vieira till att Balotelli ett par veckor senare sa att Vieira var ”80 procent av anledningen till att jag stannar kvar”?

När Balotelli annars kommer tillbaka så kan Nice äntligen få starta med en anfallare. I övrigt hoppas fansen att Vieira testar den andre målvakten (Benítez ska hålla, medan Cardinales fyra insläppta mot Dijon inte bara var koncentrationsmisstag utan underkänt på alla målvaktsdelar). Kanske att någon mer ytterback kommer tillbaka, och att det blir något mer nyförvärv. 

Så Vieira har blivit begränsad i spelarval. Både Puel och Favre har haft liknande problem och upplevt liknande svåra resultat, men de har ändå fått ihop det till slut. Just nu är det väl diskussionerna där med "saker måste få ta tid när det byggs något nytt och svårt" på ena sidan, och "Vieira måste göra saker enklare" på andra sidan.

Lyon – Strasbourg 2-0

PSG – Angers 3-1

PSG sliter med hur de ska positionera sig. Tuchel testade 3-4-1-2 mot Angers, men det gick inte alls och gav en usel debut för Thilo Kehrer (köpt för 400 miljoner kronor). Orsakad straff och utbytt i halvtid, där PSG gick tillbaka till fyrbackslinje.

Tuchel vill dock kunna spela med en trebackslinje, och vill även ha en ny vänsterback och en defensiv mittfältare. Det kan dock bli en ny mittback (Jerome Boateng?) och att någon av Kehrer och Marquinhos flyttas upp till mittfältet.

Amiens – Reims 4-1

Montpellier – ASSE 0-0

Här hände verkligen ingenting.

Det enda som hände var efteråt. Midi Libre skriver att Montpelliers anfallare Andy Delort satt i en bil där föraren var påverkad, inte hade körkort, och körde vårdslöst. Till slut stannades de av polisen, där Delort bland annat ska ha sagt ”Jag bryr mig för fan inte, jag tjänar €150 000 i månaden”. Delort själv kunde inte köra eftersom hans eget körkort är temporärt upphävt efter en situation i våras där han blev tagen med alkohol i blodet efter att ha kört mot rött ljus. Och något liknande hände även 2015.

Nantes – Caen 1-1

Toulouse – Nîmes 1-0

Toulouse sålde egna produkten och mittbacken Issa Diop för 250 miljoner kronor i somras och har letat ersättare över halva jordklotet. Under mittbacksbristen tvingades de starta med 18-åringen Jean-Clair Todibo från reservlaget. Sett till hur han har sett ut såhär långt så är väl frågan om ens något nyförvärv kommer att ta hans plats.

Även plus för ett par andra insatser, exempelvis 20-åringen Ibrahim Sangaré (vann alla bollar som fanns och levererade runt dem fint) och Man City-lånet Manu Garcia (Toulouse-fansen ville se Jimmy Durmaz där innan matchen, men Garcia höjde sig som tia).

Lille – Guingamp 3-0

Ett trist besked i samband med matchen: Guingamps Razza Camara tvingas lämna klubben. Han slet sönder knäet i december, alla undersökningar och prognoser har varit negativa, och frågan är om han kan spela fotboll igen. En av ligans absolut snabbaste spelare, och ganska nyttig för Guingamp under de 15 matcherna som han hann med.

Bordeaux – Monaco 2-1

Olympique de Marseille – Rennes 2-2

Tränaren Sabri Lamouchi har ropat efter anfallare. I vintras fick han dyre Diafra Sakho. I sommar fick han dyre Jordan Siebatcheu. Tillsammans har de kostat ett par hundra miljoner kronor. Ingen av dem startade mot OM.

Istället slängde han in massa backar och centrala mittfältare i startelvan, och yttern Ismaila Sarr som ensam attackkraft. Med god effekt. Sarr skulle springa (jättejättejätte)snabbt på allt som kunde rinna bakom en backlinje och tack vare det skapades Rennes' två mål.

På andra planhalvan undrar man hur många fler dyra nyförvärv (efter Kevin Strootman) so, Rudi Garcia måste ha innan Marseille är CL-platsstabila?

@jonas_hansson

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar