24 augusti 2018

Nio förändringar i Frankrike år 2018













1. Bilderna
Källa: L'Express


Det tog nästan 18 månader från att det klubbades igenom till att det blev helt officiellt, men tidigare den här månaden kom ett positivt besked för de franska toppklubbarna. En tredjedel av spelarlöner går nu att definiera som bildrättigheter (så länge klubbarna kan motivera varje specifikt fall), vilket de inte behöver betala arbetsgivaravgifter för.

Det här kommer göra en signifikativ skillnad för exempelvis PSG och deras lön till Neymar. Det kommer kunna sparas ett antal miljoner euro per år för samma nettolön som tidigare.

Skatter och andra avgifter är alltid ett stort samtalsämne inom fransk fotboll, då det är den topp-5-ligan som har överlägset högst skattetryck. Här var det fotbollen som fick ”en vinst” (eller samhället ”en förlust”, beroende på hur man ser på det).

2. Förändring i tabellräkning
So Foot


Om lag tidigare var på samma poäng så var målskillnad det som separerade lagen. Det är nu ändrat till inbördes möten.

Ny ordning: antal poäng → inbördes möten → målskillnad → flest mål i inbördes möten → flest bortamål i inbördes möten → flest mål → flest mål på bortaplan → flest mål i en ligamatch → disciplin

3. Nytt TV-avtal från 2020
RMC


Tidigare i år blev det klart med det nya TV-avtalet, som gäller från 2020. Canal+ har varit inblandade i fransk fotboll sedan 1984, men kan nu tappa allt om de inte hittar en lösning där de åtminstone kan visa några matcher. Spanska Mediapro blev vinnaren, tillsammans med de franska klubbarna.

Det nya avtalet är 60% högre än det förra. Ungefär €1150m per år, jämfört med €726,5m per år som avtalet 2016-2020 gällde. De franska TV-rättighetspriserna har typ legat stilla ända sedan 2005, så det här blev en succé för Frankrike (Neymar-effekten?).

Det kommer bli ett par skillnader från och med 2020. Tidigare i år gjordes en test med avsparkstid 13.00 en söndag, framför allt för att testa den asiatiska marknaden. 1,8 miljoner från Kina kollade på OGC Nice mot Paris SG, och det är nu spikat som en ny avsparkstid från och med 2020.

Ligue 1 brukar ha de flesta av sina matcher på lördagskvällar, men standardtiden kommer att bli söndagar 15.00. Ligue 2 flyttar också från fredagar 20.00 till lördagar 19.00.

4. Bråk med pirater
LFP


Det finns många lager i att ett gäng från Saudiarabien har stulit från ett gigantiskt medieföretag från Qatar. BeoutQ piratar BeinSports sändningar, och det ser ut att vara den största illegala TV-rättighetskopieringen som har förekommit. Den är på så pass stor skala att franska ligaförbundet till och med har gått ut för att visa tydlig ståndpunkt mot. Det här kommer fortsatt att vara en grej framöver.

5. Regelförändringar
L'Équipe


VAR har implementerats, och det har skaffats ett nytt system för mållinjeteknologi. De hade tidigare GoalControl, men där upptäcktes brister, och istället har de gått över till Hawk-Eye.

I enstaka matcher (ligacupfinalen och kvalmatcherna mellan divisionerna) är det nu tillåtet med ett fjärde byte. Dessutom har det blivit högre böter för klubbar som har en dåligt klippt gräsmatta. Åter en punkt som delvis kan kopplas samman till Neymar, som gnällde på det ett par gånger under säsongen och det då blev ett samtalsämne.

Det har också funderats på att ändra transferfönstrets tidpunkt så att det är mer i linje med exempelvis England, så att det stängs runt den första omgången. Där är dock inget klart, de väntar in andra stora ligors beslut för att ligorna ska vara i harmoni, och franska klubbar får den här sommaren värva tills slutet på augusti.

6. DNCG
L'Équipe


Financial Fair Plays moder, franska DNCG, fick förra hösten en ny ordförande. Först tidigare det här året gick han ut i en lång intervju och pratade om vad som lär hända nu. En av hans punkter var att DNCG vill skaffa bättre koll/kontroll över agenter.

Den stora punkten gäller dock hur hård bestraffning klubbar ska få om de inte sköter ekonomin. DNCG har blivit hårt kritiserade för att de är för extrema, och flera klubbar har slängts långt ner i divisionerna av orimliga skäl. Det verkar som att de ska se över det, men inga garantier på att det ska lättas på trycket.

7. Stå och sitta
LFP


Fyra klubbar har velat testa på så kallad ”safe standing”. Ligue 1 och Ligue 2 har det på försök hos Saint-Étienne, Amiens, RC Lens, och Sochaux.

8. En ny utländsk ägare
Les Echos


Det tog några år efter Monaco och PSG, men nu ägs sju av landets största klubbar helt eller delvis av utländska ägare. PSG (Qatar), AS Monaco (Ryssland), Lyon (Kina, dock endast 20%), OGC Nice (Kina/USA), Olympique de Marseille (USA), Lille OSC (Luxemburg), och sedan en tid tillbaka även Bordeaux (USA).

Och det är ganska väntat. Klubbarna har generellt välskött ekonomi, om ett par år börjar nya TV-avtalet, talangerna finns redan på plats, och det är billigt att köpa klubbarna. Att köpa Monaco var väl bland det ekonomiskt bästa som har hänt Rybolovlev.

9. Bokstavligt talat Talangligan
LFP


Två småsaker har ändrats av förbundet. Dels har ligan fått en ny slogan, och de valde enkelt nog ”La Ligue des Talents”.

Dels har de fått en ny signaturmelodi: 
@jonas_hansson

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar