26 september 2011

100 år av Champagnefotboll

Notre-Dame de Reims och Stade Auguste-Delaune.
Bild: MyAngers.info

Stade de Reims - grundat 1911 under namnet Société Sportive du Parc Pommery, 1931 bytte man till nuvarande namnet - vann sex ligatitlar mellan åren 1949-1961, och förlorade under den perioden även två Europacup-finaler mot Real Madrid. Man skulle, utan att överdriva, kunna påstå att Reims var en stormakt inom fransk fotboll. Under 2000-talet har man dock fört en undanskymd tillvaro i Ligue 2 och tredjedivisionen National. Förra säsongen slutade man 10:a i Ligue 2 (som nykomling) – klubbens bästa placering på 20 år. På måndag kväll, kl. 20:30, spelar Reims derby borta mot CS Sedan Ardennes, och vinner man så leder man serien med 6 poäng.

Det är lång tid sedan Reims kunde stoltsera med spelare som Just Fontaine, Robert Jonquet, Roger Piantoni och Raymond Kopa, och idag är staden mest känd för sin champagne (det kanske den var då också, men nu råder i alla fall inget tvivel) som tillverkas och lagras runt om i det fördelaktiga landskapet. Den enda spelaren nu för tiden som är värd att förknippa med stadens lag är världs- och europamästaren Robert Pires, som spenderade sina unga år i Stade de Reims ungdomslag.

Men åter till september 2011. Laget tränas av gamle franske backen Hubert Fournier, som tog över laget 2009 efter att de flyttats ned till National. Man gick genast upp till Ligue 2 genom en andraplats, och Fournier guidade alltså laget till deras bästa placering på 20 år säsongen därpå. Åtta omgångar (innan den här helgen) in på årets säsong ledde man Ligue 2 med tre poäng efter raden 6-1-1, och oavsett om Reims till slut går upp i år eller ej så lär större franska klubbar höra sig för om både spelare och tränare.

För det är inga dussingäng man har ställts mot i säsongsinledningen. Man har bland annat vunnit mot Lens, Monaco, Arles – alla tre lag som åkte ur Ligue 1 i våras – och i senaste omgången slog man toppkonkurrenten Bastia med 1-0 hemma på nyrenoverade Stade Auguste-Delaune, en arena som har plats för 21 684 åskådare. Publiksnittet ligger dock på 11 000 än så länge, men fortsätter man att nå resultat så lär även det öka.

Fournier är en tränare med vad som idag får anses som en väldigt klassisk fransk skolning: 4-2-3-1 med två strikt defensiva innermittfältare i Bocundji Ca och hemmasonen Lucas Deux, och ett anfallsspel som bygger på smarta löpningar och ett snabbt passningsspel, där anfallaren Kamel Gilas och den offensiva innermittfältaren Romain Amalfitano eller Cedric Fauré står för målproduktionen.

Andra spelare värda att nämna är Togos landslagsmålvakt Kossi Agassa och den 1,75 långe mittbacken och lagkaptenen Mickaël Tacalfred, som sedan en tid tillbaka drar på sig Guadeloupes landslagströja.

Derbyt mot Sedan på måndag kväll är ett regionsderby. Reims är den tveklöst största staden i Champagne-Ardenne med sina slott och sin historia och sina nästan 200 000 invånare, medan Sedan är en betydligt mindre stad med bara en tiondel av Reims befolkning. Man kan lätt säga att i det här derbyt så är det Reims som är storebror och Sedan som är lillebror. Men eftersom båda klubbarna slirat runt på ungefär samma nivå så länge som någon egentligen kan minnas, så kan man inte se några skillnader på fotbollsplanen. Men, vem vet, inom en snar framtid så kanske Reims är tillbaka där de nog anser sig höra hemma.

/JJ

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar