27 september 2011

Hoist the blue flag

Life's a pitch. Bild: Lifesapitch.

I november förra året kunde ni läsa en artikel här på DHOF om José Mourinho v2.0. Så här i efterhand hade vi inte en aning om hur bra André Vilas-Boas egentligen är. Som ni vet så slutade Vilas-Boas debutsäsong i Porto med att de tog hem allt, gick obesegrade genom ligaspelet, och det var framför allt en ursinnig offensiv som låg bakom framgången.

Vilas-Boas sa under sommaren att han tänkte stanna i Porto minst ett år till. Men när Chelsea ville ha honom så mycket att de var villiga att lösa honom från hans kontrakt för €15 miljoner, så beslutade sig den 33-årige Vilas-Boas för att ta chansen. I Chelsea skulle han ha ett världslag som till stora delar var vana vid det 4-3-3-spel som Mourinho förde med sig till London, och som Vilas-Boas förädlat i Porto. Han skulle dessutom ha möjlighet att få vilken spelare som helst som han pekade på.

Eller? Så enkelt var det faktiskt inte för Chelsea den här sommaren. Tottenham vägrade släppa Luka Modric, men när man ser Chelsea spela idag så undrar man vad de över huvud taget skulle med honom till. Istället För Modric kom den oförklarligt bänkade Raul Meireles från Liverpool på transferfönstrets sista dag, och Frank Lampard får chansen till en mindre smärtsam utfasning ur startelvan än en direkt petning.

Portos signum förra säsongen var fart, och inlägg. Mittfältare, anfallare och ytterbackar som vet exakt hur de ska löpa och på vilka ytor bollarna ska slås. I en liga som Premier League kommer det på sikt inte bli några som helst problem för Chelsea att utföra Vilas-Boas vision, men det är inte överraskande att allt inte fungerat 100%-igt i början. Bortamatchen mot Manchester United gav oss dock en föraning om vad som komma skall, och vore det inte för en linjedomare som hade en dålig dag så hade man nog vunnit den matchen också.

Saker och ting flyter på bättre och bättre. Drogba är frisk, Mata ser spännande ut, Sturridge har gjort årets mål i PL, Ramires djupledsspel är världsledande och till och med Torres har börjat hitta nätet, även om hans huvud svänger lite hit och dit. En av de stora förklaringarna till att Chelsea är att räkna med i år igen är förstås André Vilas-Boas. Juan Mata avslöjade idag vad som, utöver det taktiska, gör att Vilas-Boas snarast kan klassas som någon sorts supertränare:

"He loves football, he communicates with us all in our languages - he speaks five. He studies everything."


Man love,

/JJ

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar