21 april 2015

I was born a bitch. I was born a football owner.


Säsongen 2014/2015 blev det 21 stycken övergångar i Liga MX som gick på minst €2 miljoner i styckespris. Samma antal €2+ miljonersövergångar fanns i Ligue 1. Dessutom ser vi mexikaner stanna kvar i landet eftersom de kan pensionsspara så fint.


Vem betalar för detta?

I september gjorde Querétaro - plats 10 i Liga MX förra säsongen - en udda värvning. De drog in Ronaldinho.

Querétaros ägarsituation: de ägdes länge av Tirso Martínez Sanchez.

Det var dock innan USA:s myndigheter fängslade honom för att ha varit huvudmannen bakom att 76 ton kokain fifflats in i USA.

Där har du en grej.

Klubbens upplockare blev Olegario Vázquez Aldir, som jobbar på att bli en mediemogul i landet och som även driver en mängd andra företag. Varumärkesglamouren hos Ronaldinho var fin, även om Europas toppklubbar alltid kommer tycka han inte var tillräckligt reklamsnygg för att bygga ett starkt varumärke (och därför fick han heller inga lobbyister till att även höja hans fotbollsstatus).

"Your face. It's bad."

Sidospår schmidospår. En ex-anställd till Reuters angående Aldir och hans grejer:

 - The company's culture has always been to become one of the largest business conglomerates in Mexico.

 - I think they're interested in the media unit because it allows them to lobby for their business interests.

Om Querétaro är ett undantag? He. He.

Serieledarna América ägs av Grupo Televisa, Tigres UANL av CEMEX (en av världens största byggnadsmaterialstillverkare), Atlas av Grupo Salinas, Monterrey av FEMSA (Mexikos största dryckesföretag), och Carlos Slim – världens rikaste person 2010 till 2013 – har aktier i tre olika klubbar. Ett TV-bolag gick till och med in för att ge lön till Ochoa i Ajaccio, eftersom de hade Ligue 1-rättigheterna.

Alla ägs av någon eller något som vill ha något större, och som får det större om de kör fotbollen som ett spår.

Ett uppumpat TV-avtal, personer som vill ge sig själva och sina företag PR, och regionsstrider via klassisk penisfajt mellan gubbar. Det här ger inte bara enskilt rika klubbar, utan alla kan betala i Mexiko. Antingen via drogpengar, korrupta kostymnissar, eller något hypat företag. Vid flera tillfällen slås de tre ihop i samma skal.

De tio dyraste köpen i Liga MEX 2014/2015





















@jonas_hansson

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar