29 april 2015

PL MMXIV/MMXV XI

Som min blogg-kollega JH säger: säsongens elva kan man egentligen sätta innan säsongen är färdigspelad eftersom tre eller fyra matcher till inte ska kunna göra någon större skillnad i ens helhetsbedömning. Kan dock finnas undantag. Det kommer att tas upp. PFA, spelarförbundet i England, har nylige utsett årets elva. Den är bra, men den är inte perfekt. Här är därför säsongens perfekta elva från Premier League, inklusive bänk.



Om säsongen tog slut idag skulle årets lag, inklusive en regelrätt sjumannabänk, se ut så här. Den stora skillnaden mot FPA:s lag är att Southamptons Nathaniel Clyne ska in istället för Chelseas Branislav Ivanovic, och att Cazorla, Schneiderlin, Silva och framför allt Cesc Fabregas alla går före Philippe Coutinho. Ärligt talat, det finns en handfull spelare till som står före honom i kön.

Motiveringar anbefalles.

Målvakt: David De Gea, Manchester United
Gjort många avgörande räddningar som gav laget ovärderliga poäng under tiden då spelet hackade. Är också den målvakt i ligan med störst andel lyckade passningar, något som förstås är a och o i ett lagbygge av Louis van Gaal.

Högerback: Nathaniel Clyne, Southampton
Petar alltså Ivanovic. Har inte varit lika målfarlig som serben, men i ett Southampton som överträffat alla förväntningar tack vare ett utmärkt kantspel har Clyne skött både offensiven och framför allt defensiven exemplariskt. Ryktas om storklubbar till höger och vänster.

Mittback 1: Gary Cahill, Chelsea
Hade en liten formsvacka under vintern, men det går inte att bortse från att Gary Cahill och hans ledarpartner John Terry varit ligans bästa mittbackspar den här säsongen. Är inte så framträdande statistiskt men kompletterar den långsamme Terry på ett utmärkt sätt.

Mittback 2: John Terry, Chelsea
Den gamle kan än. Stod för en av de bästa mittbacksinsatserna som skådats i engelsk fotboll nyligen när Chelsea försvarade sig till 0-0 borta mot Arsenal. När Chelsea backar hem står Terry alltid rätt, och om det är någon annans roll att stå rätt så ser han till att det händer.

Vänsterback: Ryan Bertrand, Southampton
Egentligen en spelare jag tycker är överskattad, men precis som Clyne så går det inte att bortse från vikten av det arbete som Southamptons ytterbackar lägger ned offensivt och defensivt för att få laget att fungera. Bertrand har susat fram längs vänsterkanten som ingen annan i år.

Högerytter: Eden Hazard, Chelsea
Kronan på verket. Årets spelare. Stensäker från straffpunkten, livsfarlig under matchernas alla 90 minuter. Läskigt när man tänker på hur mycket farligare han kunde bli om han bara fick bättre styrsel på sina avslut i spelet.

Spelfördelare: Cesc Fabregas, Chelsea
Det är mycket riktigt att han svalnat under våren, men under hösten spelade han som i trans. En mittfältets Kung Midas där alla passningar han slog blev till guldfärgade mål. Så många nivåer över Coutinho, som PFA hade med, att det är pinsamt.

Defensiv mittfältare: Nemanja Matic, Chelsea
Det finns flera defensiva mittfältare som stuckit ut med sina insatser i år. Om Francis Coquelin bossat för Arsenal från säsongens början hade han tagit sig in här. Men Matic har från dag ett bidragit med bollvinnande och enkelt passningsspel, utan att svikta någon gång.

Vänstytter: Alexis Sanchez, Arsenal
Den enda egentliga offensiva kandidaten till Eden Hazard som årets spelare. Lyft Arsenal till en titelutmanarnivå med sina mål, sitt driv, sin energi, sina assist och sina orimligt snabba fötter. Levererat under sin första säsong i England.

Anfallare 1: Diego Costa, Chelsea
Beter sig ofta som ett oförsvarbart svin, helst när domaren inte ser, men i målkolumnen har han gjort allt Chelsea önskat sig för att vinna ligan. Costa är en av de som gör flest mål/spelad minut, han har ett bra passningsspel och han är effektiv med sina avslut.

Anfallare 2: Harry Kane, Tottenham
En av få som kanske inte är kvar i den här elvan när säsongen är färdigspelad. Det han gjort är smått otroligt, men det är samtidigt ingen större bedrift att t.ex. skjuta Tottenham till en sjundeplats i ligan. Om Charlie Austin lyckas rädda kvar QPR i PL har han förtur in här.

Bänk
Målvakt: Thibaut Courtois, Chelsea
Det har blivit någon enstaka tavla, men det har också blivit ett helt koppel av akrobatiska, reflexsnabba räddninar och perfekt tajmade utrusningar.

Mittback: Jose Fonte, Southampton
Se på Dejan Lovren och glöm Toby Alderweireld. Det är Jose Fonte som är Southamptons backlinjes stabilitet när det tryter. Sydkustens John Terry. 26 insläppta på 34 omgångar!

Ytterback: Branislav Ivanovic, Chelsea
Gör ännu en bra säsong på högerbacken i Chelsea. Men om det inte vore för hans 4-5 mål per säsong tror jag att den berömda lyktan skulle kastas oftare över hans något vårdslösa försvarsspel.

Defensiv mittfältare: Morgan Schneiderlin, Southampton
Är med på de defensiva meriter hans lag jobbat fram den här säsongen. Ville lämna i somras men tvingades stanna och har levererat fullt ut. Mittfältare som har och kan allt.

Spelfördelare: Santi Cazorla, Arsenal:
När han inte går in som yttermittfältare och levererar assist och mål så kliver han ner som en av två sittande mittfältare och styr spelet längre ner i planen. Spanskt lugn med bollen. Geni.

Offensiv mittfältare: David Silva, Manchester City
Manchester City gör en resultatmässigt svag säsong, men en spelare som alltid levererar är David Silva. Den spelare som skapar flest chanser i ligan med sitt passningsspel, öst in mål i år också.

Anfallare: Sergio Agüero, Manchester City
Flest poäng (mål+assist) av alla i ligan. Det är knappast Agüero fel att City inte utmanar om ligatiteln just nu.

¤ ¤ ¤

Och tränaren? Jose Mourinho, va? Värdigaste seriesegraren på länge. Blott två förluster på 33 ligamatcher är förkrossande. Men om Sean Dyche lyckas hålla Burnley kvar...

@jjcobson

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar