08 november 2010

José Mourinho v2.0


Just nu finns det två lag utanför de allra största ligorna som imponerar något otroligt. I Ryssland befäste i helgen Zenit St. Petersburg sin ställning som ohotad etta efter att ha hämtat upp ett 0-2 underläge på bortaplan mot Novosibirsk, och vänt till en 5-2-seger. Och i Portugal kan man skåda födelsen av en ny, förbättrad José Mourinho.

André Villas-Boas insåg tidigt att det var tränare han ville bli. Efter att ha observerat Sir Bobby Robson (vila i frid) under en period i Porto, hans hemstads klubb, så kunde han som 23-åring presenteras som ny förbundskapten för Brittiska Jungfruöarna.

Det blev så klart ingen större framgång i Karibien för Villas-Boas, men vem mer kan säga att de varit förbundskapten vid 23 års ålder? Hur som helst så återvände han snart tillbaka till Portugal och Porto för att agera assistent åt en viss José Mourinho. För att kunna förstå likheten mellan dessa tränare fullt ut måste vi med Mourinho gå tillbaka något år i tiden.

José Mourinho började sin tränarbana med att läras upp av Bobby Robson i Porto (ding!) och sedermera en annan storklubb, i form av FC Barcelona. Han började sin egna tränarkarriär i en portugisisk krisklubb, förde de till nya höjder och erövrade sedan världen via den klubb han en gång lärde sig av en mästare i: Porto.

Så, André Villas-Boas hängde efter Mourinhos succé i Porto med som assistent i europeiska topplag (ding!) som Chelsea och Inter, men han fick inte vara med om Inters CL-vinst. Vid det laget hade han tagit över portugisiska krislaget (ding!) Academica, som när Villas-Boas tog över låg hjälplöst sist i Liga Sagres.

Villas-Boas förde Academica bort från bottenträsket och upp till en stabil placering i mitten av tabellen (ding!). Dessutom tog han laget till semifinal i portugisiska cupen, där Porto på bortaplan blev för svåra.

När Porto säsongen efter kallade, då tränaren Jesualdo Ferreira lockats över landsgränsen till Spanien och nyrika Malaga, så var det självklart att André tackade ja. Resultatet än så länge: 10 poängs ledning efter 10 matcher i ligan (9 segrar och en oavgjord), 3 segrar och 1 oavgjord i Europa League, och i senaste ligamatchen förstörde man Benfica med 5-0 i landets mest prestigefyllda fight. Ding!, här nånstans.

André Villas-Boas är helt enkelt en ny José Mourinho. Men det som gör honom till "en uppgraderad version" är två saker: Villas-Boas är yngre (född 1977) än Mourinho (född 1963) var när han slog igenom, och sen hävdar portugiserna att Villas-Boas bjuder på en mer attraktiv fotboll jämfört med Mou. Däremot har vi inte hört nåt om arrogant framtoning än, men det kanske kommer när Porto väl tagit hem en trippen i maj månad.

/JJ

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar