30 maj 2010

Chernomorets bygger Hoffenheim 2.0


Chernomorets Burgas från Bulgarien (icke att förväxla med sin ryska motsvarighet där Fabio Augusto kom ifrån när han gick till Kalmar FF, och inte heller med Chernomorets Sofia som gick i konkurs 2007) är på många sätt en mycket speciell klubb. Man har aldrig varit en speciellt stor klubb, deras största framgång har varit en cupfinal 1989 som man förlorade. Mitko Sabev, en känd oljemiljonär, köpte upp klubben 2005. Grejen var att han redan ägde en klubb, Naftex Burgas, och att han tänkte ha Chernomorets som deras reservlag. Det gick väl inte riktigt som han hade tänkt sig, den gode Sabev.

Chernomorets Burgas gick upp till högstadivisionen igen 2007, faktiskt samma år som Chernomorets Sofia åkte ur högstaligan och gick i konkurs, och sedan dess har det inte varit tal om att vara något "reservlag till Naftex". Istället valde Sabev att lägga ned Naftex och köpa en ny klubb, PFC Chernomorets Pomorie, som nu ska agera reservlag åt Chernomorets Burgas. Hänger ni med?

Nåväl. Första säsongen i högstaligan 2007/2008 slutade Chernomorets Burgas sexa, ifjol sjua och i år slutade man femma; sin bästa ligaplacering i högstaligan sedan är 1984 och tangerat klubbrekord. Att komma topp-5 var lagets målsättning sedan det finns fem klassiska storlag i Bulgarien; Litex, CSKA Sofia, Levski Sofia, Lokomotiv Sofia och Slavia Sofia, och det är där man vill bryta sig in. Den här gången kom man före Slavia Sofia med blott en poäng, men med hur många poäng man slog sig in i topp-5 bryr man sig nog inte om. 26

Man håller på att bygga en ny, modern arena som tar 30 000 med expansionsmöjligheter till hela 55 000 åskådare. Bygget börjar visserligen inte förrän 2013 och kommer stå klart 2017, men kommer kosta hutlösa €500 miljoner vilket gör det till en av Europas dyraste arenor. I juli i år blir dessutom deras nya träningsanläggning, värd €20 miljoner, klar.

Men, nu till det viktigaste. Laget coachas av den gamle bulgariska landslagsstjärnan Krassimir Balakov vilket är stort bara det, men man har faktiskt den gamle tyske sturmen Fredi Bobic som sportchef! Han har hämtat in fyra spelare från Tyskland; Pascal Borel (många år i Werder Bremen), Matthias Morys (Stuttgartfostrad sturmer), tunisiska Enis Hajri samt den största av dom alla; Jochen Seitz. Denna eleganta yttermittfältare har haft en alltför brokig karriär; han slog igen i Unterhacing, var för mycket upp och ned i Stuttgart så Schalke värvade honom (regel nummer 7 inom tysk fotboll; är du en strulpelle, gå till Schalke), innan det blev Kaiserslautern, Hoffenheim och Aachen innan Chernomorets Burgas hörde av sig i somras. Han är ordinarie där och han jämför Chernomorets Burgas med Hoffenheim; en liten klubb med en stenrik men jordnära tränare som satsar på utländska importer och att fostra egna produkter. Man har bland annat tre spelare i U-21 landslaget varav en av dom fick debutera där redan som 17-åring.

Så, vad har vi lärt oss av detta? Vill man bli som Hoffenheim, hämta in en svinrik men bra ägare, en tysk sportchef och en gammal Hoffenheimlirare och du är en bra bit på vägen. Vi har också lärt oss att östeuropeisk fotboll inte längre är den där skrumpa, bortglömda biten i fotbollseuropa utan jag tror att om kanske 20 år så kommer halva Europas fotbollselit bestå av klubbar därifrån. Jag menar, €500 miljoner för en ny arena. I Bulgarien. Jisses.

/JH

1 kommentar: