17 maj 2010

Sampdoria tvingas göra om

Luigi Del Neri ger sig in i Mustaschkampen. För 30 år sedan.
Bild: Sportfol10.wordpress.com


Luigi Del Neri behövde en säsong på sig för att ta ett Sampdoria, där fjärde största stjärnan kom från Sassuolo i Serie B, till ett Champions League-lag. Samp är en tillräckligt stor klubb för att inte behöva stå och falla med en tränare, men ingen bör förvänta sig en fjärdeplats av Sampdoria nästa säsong.

Cassano, Pazzini och Palombo. Och så Andrea Poli, då. Där har ni namnen ni bör känna till i Sampdoria. Det är en centrallinje som räckte för att slå betydligt mer hårdsatsande brodern Genoa, storlaget Juventus, ytterligare ett storsatsande lag i form av Napoli, och ett Palermo som får anses vara likvärdigt med Sampdoria, i kampen om Champions League-platserna.

Cassano-Pazzini bildade (under stora delar av säsongen i alla fall) ett rörligt, påhittigt och målfarligt anfallspar, medan Palombo-Poli utgjorde ett säkert, passningsskickligt och smart innermittfält. Lyckas Sampdoria behålla alla dessa fyra komponenter så har man hälften vunnet inför höstens CL-kval.

Luigi Del Neri är en 4-4-2-man som med minutiösa taktiska instruktioner tagit Samp till de höjder som Mancini, Vialli och grabbarna en gång gjorde. Man kanske inte håller i en guldstrid nu för tiden, men Europa är så gott som något.

Nu försvinner Del Neri till Juventus, liksom mångårige sportchefen Marotta och hans stab. Om ni vill ha ett exempel på hur fruktansvärt illa det kan gå när man står med ny ledning så kan ni kolla på Juventus säsong.

Det är alltså en minst sagt intressant uppgift som den nye sportchefen Sergio Gasparin, Udinese, står inför. Med sig har han i sin tur nye generaldirektören med det näst intill påhittade namnet... Doriano Tosi.

Gasparin tycks vara ett rätt oskrivet kort i dessa sammanhang, då han bara spenderat en säsong i Udinese, men både Samp och Udinese är smarta klubbar som vet att köpa rätt spelare och anställa rätt tränare, så det blir säkert bra i slutändan ändå.

Och förstås; vem ersätter Gigi Del Neri? Än så länge är inget klart, men de namn som låter intressantast är Cagliaris gamle mirakelmakare Massimiliano Allegri, och den gamla Sampdoria-spelaren och numera Catania-tränaren Sinisa Mihajlovic. Allegri känns som ett betydligt säkrare kort, men vem vet vad Mihajlovic skulle kunna hitta på i rätt miljö.



Och inget Sampdoria-inlägg är förstås komplett förrän man utsett deras fans till topp 10 i världen.

/JJ

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar