17 maj 2010

Luxemburgs (näst?) största slutar


Luxemburg. Öl och viner, banker, kokta harar, ostar och rika människor. Och så lite fotboll. Om än ytterst lite. Louis Pilot har fått priset som Luxemburgs bästa spelare genom tiderna, men frågan är ändå om inte Jeff Strasser borde fått det priset?

Han började sin karriär i Mondorf-les-Bains som juniorspelare, drog sedan till Union Luxemburg innan han skrev på för Metz som 19-åring. Ligue 1 var inte riktigt hans grej, men han stannade ändå där i sex säsonger i ett Metz som faktiskt inte åkte ur ligan under de här åren utan laget vann cupen och faktiskt kom tvåa i ligan en säsong. Efter det drog han till Kaiserslautern och senare till Gladbach. Han var lite väl mycket upp och ned i det defensiva arbetet, men offensivt har han alltid varit en bra spelare vilket hans åtta landslagsmål bekräftar. Orubblig, bra på offensiva fasta och smart brukar vara ord man använder för att beskriva Strasser som spelare. Förutom sina 10 mål i Bundesliga gjorde han även 10-talet assist. Inte helt värdelöst för en försvarsspelare från Luxemburg.

År 2006 återvände han till Frankrike och spelade en säsong i Strasbourg och två i Metz innan han skulle varva ned i Fola Esch i hemlandet sommaren 2009. Efter blott sjutton dagar i laget lämnade han klubben och drog till Grasshopper i Schweiz, som precis tappat Daprela till West Ham. Nio matcher blev det den här säsongen, men nu har han bestämt sig för att avsluta karriären och bli ungdomstränare i Fola Esch och Luxemburgs landslag tappar sin stora stjärna, en spelare som alltid var minst ett par klasser bättre än sina landsmän.

Strassers landslagskarriär, ja. Under sina 17 år i landslaget har han bara varit med om fyra tävlingsmatchsegrar;

Malta * 2 (1-0, EM-kvalet -95), Tjeckien (1-0, EM-kvalet -95), Schweiz (2-1, VM-kvalet -08), varav att han gjorde ett av målen i segern mot Schweiz.

Folk pratar om Ryan Giggs som en stor fisk i ett liten damm. I jämförelse med Strasser är snarare Giggs en liten guppy i Marianergraven. Visst har han Metz's bänkade Mario Mutsch och Kongsvingers Lars Gerson i sitt landslag, men det är ju inte samma sak som Gareth Bale och Craig Bellamy. Nu får Luxemburg återigen vänta på att det ska ploppa upp någon spelare med ett uns talang igen.

/ JH

1 kommentar:

  1. Pjanić hade väl varit en värdig arvtagare om han inte hade valt Bosnien istället.

    SvaraRadera