13 oktober 2010

Anderlecht, Club Brügge, Standard - och nu KRC Genk

Ogunjimi (9) och Vossen (10) firar mål tillsammans med Fellaini (afro). Bild: Daylife

Det senaste årtiondet har tre lag i tur och ordning dominerat den belgiska fotbollen. Nu när vi kliver in i 10-talet så inleder de multikulturella flamländarna i RC Genk med att köra över allt motstånd.

Efter 10 omgångar leder man ligan med 5 poäng ned till Anderlecht, och man har även en överlägsen målskillnad på 31-8. François "Franky" Vercauteren, med 63 landskamper för Belgien, är lagets tränare, och hans 4-1-3-2 har verkligen förlöst offensiven, vilket 3 mål/match så klart vittnar om.

I Belgiens senaste landslagstrupp fanns tre Genk-spelare med: offensiva mittfältaren Kevin De Bruyne, 19 år, samt anfallskollegorna Jelle Vossen, 21 och Marvin Ogunjimi, 23.

Marvin Ogunjimi, som fyllde år igår, är bördig från Nigeria men uppvuxen i Belgien. Debuterade i landslaget mot Kazakstan och firade det med att som inhoppare sätta matchens båda mål.

Hans anfallskollega Jelle Vossen har hittills stänkt in hyfsat otroliga 13 mål i ligan. Och då gick han ändå mållös från deras senaste match (2-2 borta mot Mechelen). Precis som Ogunjimi så har han fått sitt riktiga internationella genombrott under detta landslagsuppehåll, och efter att ha misslyckats med att göra mål mot Kazakstan så slog han till direkt i andra matchen, mot Österrike. Rent spelstilsmässigt så är Vossen inte lika tekniskt skicklig som Ogunjimi och De Bruyne, som vi snart kommer till, men en hyfsad jämförelse är Hollands Dirk Kuyt - som ju öste in mål som striker i Feyenoord innan han flyttade till Liverpool.

De Bruyne är en typisk offensiv mittfältare. Snabb, tekniskt skicklig, inte allt för bra på huvudet men med en grym högerfot. Och några mindre attitydproblem. Och till skillnad från sina två lagkompisar väntar han fortfarande på a-landslagsdebuten.

Genk bjuder även på andra högst intressanta spelare:
*Joao Carlos, den tekniske brasse-mittbacken
*David Hubert, den 22-årige defensiva mittfältaren som inte drar på sig några kort
*Thomas Buffel, den gamle Feyenoord-talangen som stundtals susar fram längs kanten
*Anele Ngongca, den sydafrikanska ytterbacken som lyft sitt spel efter att han blev pappa

Dessutom har man ännu en gammal stortalang, Anthony Vanden Borre, i laget. Han får dock inte spela förrän i januari eftersom han skrev på en vecka efter att transferfönstret stängde.

KRC Genk är dock inte någon nykomling i toppen av tabellen. Runt år 2000 tog man hem två ligatitlar (-99 och -02), och det var ju runt den tiden som Wesley Sonck öste in mål men aldrig fick det där internationella genombrottet.

Den stora frågan är så klart: är Jelle Vossen den nye Wesley Sonck, och kan han i så fall föra Genk till en ny efterlängtad ligatitel?

/JJ

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar