07 oktober 2010

Massa brassa usla

Maradona fick enorm kritik för sina uttagningar, inte bara för vilka han inte tog med utan för hur många olika han tog med. Frågan är varför inte samma fråga ställts om Brasilien under de senaste säg 15 åren?

De senaste tolv månaderna har brassarna använt sig av 67 olika A-landslagsspelare. 67 stycken! Samma siffra för Sverige är visserligen 53, men då har det svenska landslaget dels genomgått ett generationsskifte, dels hade man en vinterturné där över 20 av dom spelarna bara var med under den turnén och inte någon gång innan eller efter det. I den senaste brasilianska landslagstruppen är det åtta stycken debutanter och det är just antalet spelare som kommer in, gör ett par landskamper och sedan försvinner som är svindlande stor.

Testar man att söka på Football Manager 2010 får man fram runt 170 brasilianare som gjort A-landskamper som fortfarande är aktiva fotbollsspelare. Här är siffrorna för några andra länder:

Italien: 100
Australien: 100
Sverige: 110

Om man ska vara kritisk mot den här sökningen kan man dels påpeka att den brasilianska spelarmarknaden på spelet inte är lika uppdaterad som de övriga ländernas och en del av de där 170 spelarna har kanske lagt skorna på hyllan, men det kan ju likagärna vara åt att andra hållet; att man glömt att lägga till landskamper hos vissa spelare då det varit en så pass stor omsättning landslagsspelare. Till brassarnas försvar ska det sägas att även Argentina och Mexiko har en stor omsättning spelare varje år, samtidigt som Brasilien har en unikt stor samling duktiga fotbollsspelare, men siffran är ändå så pass mycket högre att den är tydligt.

Om några minuter är det avspark mellan Brasilien och Iran i en träningslandskamp. Hur många debutanter det är på banan då för Brasilien har jag inte fått reda på, men en ny brassecoach brukar alltid betyda ett tio-tal nya spelare i de tilltänkta framtida trupperna. Kontinuitetsfrågan i Brasilien är verkligen en fråga som måste lysas fram mer; inte bara att man byter spelar ofta utan också förbundskapterna. Den nya Mano Menezes är landets tionde förbundskapten de senaste 20 åren. Det kan inte på nåt sätt vara hälsosamt att byta förbundskapten varannat år.

/JH

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar