02 oktober 2010

Om Sheriff, men inte Suma.


Det är en rätt trevlig derbyhelg; Angers - Laval, PAOK - Aris, Paderborn - Bielefeld, Chelsea - Arsenal och Shakthar - Dynamo Kiev för att ta några exempel. Paderborn tog en ursinnigt viktig seger mot Bielefeld och Dynamo Kiev måste verkligen ta poäng då man förlorade mot Sheriff i Europa League i torsdag (coachen fick kicken för det), annars är detta en av de värsta veckorna i klubbens historia. Just Sheriff har också ett derby, det kanske viktigaste derbyt under hela helgen. Kanske inte underhållningsmässigt (eller; definitivt inte underhållningsmässigt), men politiskt sett.

Eller, det är inte så mycket ett "local derby" utan snarare som Moldaviens svar på El Clasico. De två mäktigaste klubbarna i landet (Sheriff Tiraspol och Zimbru Chisinau) där Zimbru kommer från huvudstaden Chisinau och Sheriff från Tiraspol som är "huvudstaden" i regionen Transnistrien som slåss för sin självständighet. Dock har inget erkänt land erkänt Transnistrien som ett eget land, men den moldaviska regeringen har ändå väldigt lite att säga till om i regionen som istället kör med sin egna regering, valuta och dylikt. Det är lite som att alla skulle kalla norrmännen för svenskar, typ.

Sheriff har vunnit varenda ligatiteln de senaste tio åren (!) vilket såklart sticker i Zimbrus ögon, särskilt med tanke på att Sheriff bildades så sent som 1997. Zimbru har på senare år satsat allt hårdare på den egna ungdomssektionen vilket har betalat av sig bra; man har fyra-fem spelare i truppen med A-landslagsmeriter samtidigt som det bara finns en enda utlänning i truppen; ghananen Razak Salifu. Jämför det mer Sheriff som har fjorton olika nationaliteter i truppen och till och med tränaren är utländsk (vitryss). Sheriff är Transnistriens stolthet och alla rika personer i regionen lägger ned pengar på klubben vilket gör att man kan ha ett slagkraftigt lag år efter år.

Morgondagens match är ohyggligt viktig. Bägge lagen började säsongen förfärligt, men har nu kommit igen ordentligt och är bara sex respektive fem poäng från förstaplatsen. Förlust imorgon kan betyda att säsongen är körd. Det laget som vinner har ett bra utgångsläge att vinna ligan (så usla är de flesta lagen i Moldavien. Zimbru och Sheriff är verkligen de två stora).

För att Sheriff ens ska kunna ta sig till Chisinau krävs det att bussen åker igenom mängder med ryska säkerhetskontroller, fyllda med soldater och stridsvagnar, och det är minst 3-4 gånger samtliga spelare måste visa sina pass. Det är mer än tre poäng som står på spel imorgon, om man säger så.

/ JH

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar