16 november 2010

Futbola Klubs Ventspils

Ventspils Ultras. Inte lika många som i Galatasaray måhända, men roligt har dom iallafall. Märk den extrema polisbevakningen.

I och med stormatchen River - Boca ikväll hade jag tänkt skriva någon artikel där jag pratade lite skillnaden och likheter mellan Ortega och Riquelme, lite generationsväxling i Boca, lite problem i de bägge klubbarna och dylikt. Så blir det inte, utan det blir istället en liten titt på DHOFs favoritlag i Baltikum; FK Ventspils.

Kort fakta; Ventspils är en liten stad vid Lettlands kust, fotbollslaget blev till 1997 via sammanslagning av två klubbar och ifjol var man första lettiska laget någonsin att gå vidare till slutspelet i en Europacup. Man imponerade stort där, det handlar förresten om Europa League, och det blev enbart oavgjorda matcher, uddamålsförluster samt blott en storförlust i en grupp innehållande Sporting, Hertha och Heerenveen. De fina resultaten har man mycket att tacka den då nya coachen Nunzio Zavettieri för. Han har infört en helt ny struktur i Ventspils spel, det bygger rätt kraftigt på ett klassiskt italienskt försvarstänk fast självklart med lettiska impulser. Zavettieri låg även bakom att man släppte iväg 30+:are som Aleksandrs Kolinko, Jurijs Laizans, Maris Smirnovs, Vitalijs Astafjevs och framförallt legenden Vits Rimkus. I det avseendet är han ingen klassiska italiensk coach som brukar leva på tron att enbart äldre spelare kan försvara smart, utan i dagens Ventspilstrupp är den äldsta spelaren 25 år. 25 år! Allt för att Zavettieri vill ha det så.

Tyvärr är Zavettieri den enda italienaren i Ventspils numera. Hans gamla assisten Angelo Orlando (gammal Interspelare för bövelen!) verkar ha lämnat och samma sak med backen Alessandro Zamperini.

Till sin hjälp har han Sergejs Barkovskis som sitter i en slags sportchefsroll. Tyvärr är inte allting frid och fröjd med Barkovskis. Så sent som i mars blev hamnade han under utredning för att han ha pysslat med utpressning och hotat spelare. Det har svängt lite fram och tillbaka i klubben efter det, vilket har haft en del i att laget inte kunnat utmana ordentligt om ligatiteln i år, som ser ut att gå till Skonto Riga (för er som funderat på detta hela veckan lång; Skonto Riga-legenden Aleksandrs Starkovs är tränare i klubben samtidigt som han även har hand om landslaget. En Hiddinklösning med andra ord). På tal om Skonto Riga så var det just deras stadium som man tvingades använda i Europa League ifjol då Ventspils Olimpiskais Stadions inte var tillräckligt UEFA-godkänd. Det diskuteras om en ny arena, men när publiksnittet ligger på 1000 och den nuvarande arenan tar 3000 känns de diskussionerna rätt meningslösa.

/ JH

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar