09 december 2010

Några rutor ur mmmmmMaribor

2002. Zlatko Zahovic bråkar sig ur Sloveniens VM-trupp med den klassiska "jag-ska-köpa-allt-och-alla-och-det-där-berget"-repliken. Det blev en slags situationssymbol för den slovenska fotbollens fall.

2007. NK Maribor har inte vunnit en enda titel på fyra säsonger. Det är rätt illa, särskilt med tanke på att klubben innan de fyra säsongerna vann ligatiteln sju år på raken. Vad gör man åt saken? Ptja, vet man sin slovenska fotboll finns det bara ett alternativt; plocka in Mariborsonen Zlatko Zahovic i organisationen, den här gången som sportchef. Zlatko är NK Maribor och vinnarmentalitet personifierad och den ultimata personen att vända Maribor och hela den slovenska fotbollens negativa trend. Killen verkar ju dessutom ha lite fotbollstakter kvar i sig.

Zlatko satsar på att byta ut hela organisationen. Ut med det som inte längre funkar, in med gamla landslagsmän som han själv spelat tillsammans med. Han menar att det inte går att vinna utan vinnare vid sidan av planen. Det har blivit en ligatiteln hittills (2009), men man är obesegrade i ligan den här säsongen och var bara en oturlig lottning (Palermo) från att gå vidare till Europa Leagues gruppspel. Otur i dubbel bemärkelse för Maribor. Under sommaren tappade man ett par spelare till Nacional och då bestämde man sig för att satsa på Ilicic och Bacinovic som mittfältsmotorer. Efter man blivit utslagna ur Europa League av Palermo valde Palermo att värva in såväl Ilicic och Bacinovic och där stod klubben helt utan offensiv kvalitet.

Zahovic och tränaren Dario Milanic tvingades tänka om. Det blev en mer defensiv taktik, hellre vinna med 1-0 än 3-2. Hur det gått? Ptja. Mittback#1 Sinisa Andelkovic blev för några dagar sedan klar för Palermo för rekordbelopp och Mittback#2 Aleksander Rajcevic väntar även han in mittbacksbud. Bägge två, precis som med Ilicic, köptes in det här året. Zahovic vet hur man scoutar och plockar fram de bästa unga förmågarna, och mannen som körde ned slovensk fotboll i skiten för åtta år sedan är ironiskt nog mannen som är den enskilt starkast bidragande orsaken till att man är på väg uppåt igen. VM-slutspelet i somras var bara början på den slovenska fotbollens uppgång.

/JH

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar