27 december 2010

DHOF blir moralkärringar

Såhär i juletider ska man såklart vara en god människa. Enligt Wikipedia kan godhet betecknas som det som är moraliskt rätt, någonting som även avspeglas inom fotbollen. Vi (eller; de flesta) gillar hellre en välskött förening som Cagliari än en förening som Man City som bryter moralbarriärer dag efter dag. Därför ställde jag mig frågan; vilken klubb är den mest goda klubben som finns i dagsläget? Jag kom inte på något konkret svar, men jag har ett alternativ iallafall.

Varför inte Exeter City Football Club?

Det är många som inte har någon som helst koll på Exeter, mestadels på grund av att det inte är en speciellt klassisk klubb. I början på 90-talet spelade man två säsonger i den näst högsta divisionen, annars har laget varit fast förankrat mellan tredje- och fjärdedivisionen under klubbens 106-åriga historia. Man är mest känt för att ha varit laget som spelade mot Brasilien i deras första landskamp någonsin, i övrigt har det varit rätt tyst kring klubben, framförallt på senare år - trots ett massivt informationsöverflöde i form av internet har klubben inte hittat till "internetfansens" skara.

Kring milleniumskiftet fick laget ekonomiska problem. Det fanns helt enkelt inte en tillräckligt bred grund med fans att stå på, intäkterna var inte tillräckligt stora för att klara av att spela högt upp i seriesystemet. Därför skapades en "Supporter Trust", rätt lik den som Ebbsfleet använder, fast ändå inte. Klubben köptes för en symbolisk summa från de förra ägarna och visst, ägarna får vara med och ta beslut (en röst per man), men i övrigt lägger man ner oerhört mycket mer tid på andra saker.

Inkomsterna från årsavgiften blir inte större än runt £60 000/år vilket såklart inte räcker till (3000 medlemmar, blott 150 av är bosatta utomlands). Därför tvingas man anordna en mängd insamlingsprojekt; bland annat samlar man just nu in pengar till en ny gräsmatta på St James Park, ett projekt som kommer gå på närmare £150 000, pengar som inte alls är någon omöjlighet att få in. Det blir lite St. Pauli över det hela, fast utan dödskallar och extrem vänsterpolitik.

Jaha, en fans-ägd klubb, vad mer?, tänker ni. Well, tränare Tisdale är en svärmors dröm i egenskap av människa och en förbaskat bra tränare i egenskap av ledare. Han har varit i klubben i drygt fyra och ett halvt år, trots anbud från klubbar högre upp i seriesystemet. Hans filosofi bygger mycket kring kortpassningsspel och att det inte behöver vara dyrt att ha igång ett lag; den enda spelaren han har betalt för under sina år som manager är Troy Archibald-Henville som kostade £50 000. Annars har samtliga spelare kommit som bosman, på lån eller från ungdomsakademin.

Men, ett trevligt spelande lag med trevliga fans och där demokrati råder, inte kan väl allting där vara perfekt? Ungdomsakademin måste väl vara usel? Nej, absolut inte. I dagsläget finns nio spelare i A-laget som fostrats i akademin (många av dom får rikligt med speltid) och man har även på senare år sålt egna produkter till Wolverhampton, Southampton, Derby och Bolton för över en miljon pund, vilket är en väldigt viktig inkomst för en klubb utan en sugardaddy vid rodret.

Vill ni ha mer? Laget har avancerat uppåt i seriesystemet kraftigt på senare år; från Blue Square Premier till League One på två säsonger och just nu ligger man blott en poäng från kvalplats till Championship. Laget ligger alltid i topp i Fair Play-tabellen (andraplatser två säsonger i rad, och nu ligger man återigen tvåa), gillar man musik kanske man tycker om att en viss Michael Jackson är hedersmedlem i klubben, gillar man inte Jackson kan jag trösta er med att en viss Chris Martin är Exeterfan. Arenan St James Park (Nej, inte samma som Newcastle) är en klassisk, engelsk arena som har över 100 år på nacken. Det är ju populärt att ha ett så "inhemskt" lag som möjligt och då kan jag lugna er med att det bara finns två icke-brittiska spelare i truppen; unge polacken Krysiak som spelat i sex andra brittiska klubbar innan Exeter, och 32-åriga fransmannen Cozic som spelat hela sin professionella karriär i England.

Om man ska gå över på den lite med dystra sidan så förlorade laget sin anfallare Adam Stansfield i somras efter en halvårs kämpande mot cancer. Hans tröja #9 är numera pensionerad för nio säsonger framöver.

Vi får se hur Exeter City överlever i framtiden. Ebbsfleet har haft problem med allt lägre inkomster från sina fans beroende på att folk inte längre bryr sig om klubben, men Exeter är ändå inte lika framhävt massmedialt och har nog inte fått sin dos med medgångsfans som tycker det är trevligt att ha ett ägardiplom hängande på väggen något år för. Vi får se om det kommer. Innan dess kan vi ställa oss frågan;

Är Exeter City den ideala ideella föreningen?

/JH

Tack till Martin Lawrence.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar