04 april 2010

Revolution i Holland: Ajax

Ajax
Ajax befinner sig i en ganska risig ekonomisk situation (tio procent av lönerna ska bort nästa sommar) och har också ett annat problem; deras bäste spelare på många år kommer flytta oavsett vad man försöker göra åt saken. Det var mycket länge sedan man senast fick fram någon som Luis Suarez, någon som tvivellöst platsar i alla världens lag utom möjligen ett eller två.

Lag runtom i världen hade kunnat utnyttja Ajax dåliga ekonomi om det inte vore för att Suarez är så eftertraktad. Det stora intresset kommer att trissa upp priserna rejält och det är inte helt osannolikt att Suarez blir sommarens dyraste övergång över huvud taget. Man kommer att få mellan 300-500 miljoner för uruguayanen, beroende på hur han presterar i VM-slutspelet.

På grund av Bosman-domen tappade Ajax många spelare gratis. Därför väljer man numera att skriva väldigt långa kontrakt med sina nyförvärv och det blir ett problem när man som i den här situationen med för stor och dyr trupp vill göra sig av med spelare.

Position för position så kommer man antagligen att behålla Stekelenburg i målet ett år till. Dels finns det ingen klubb som direkt är på jakt efter en ny målvakt och dels tycks Stekelenburg trivas rätt bra i Ajax. Ett riktigt bra VM och några oväntade övergångar i Europa kan dock ställa till det. Dessutom finns det i Bayern München en Louis van Gaal som ständigt kan tänkas intresseras av holländskt blod. Flyttar han så är Kenneth Vermeer redo att ta över.

I backlinjen har Gregory van der Wiel jagats av många stora klubbar, däribland Manchester City och Juventus. Han är nog tyvärr för bra för Ajax och vid en bra insats i VM lämnar han klubben i sommar. För detta borde Ajax kunna få runt hundra miljoner kronor.

Thomas Vermaelens succé i Ajax gör att det belgiska mittbacksparet Alderweireld - Vertonghen kan tyckas intressant för många klubbar. Båda två påminner mycket om sin landsman, även om de är något mindre tuffa rent fysiskt, medan Vertonghen har ett bättre tillslag vid fasta situationer och dylikt och Alderweireld är en bättre passningsspelare. Att Vertonghen flyttar i sommar är definitivt något Ajax får ta med i beräkningarna. Ganska många av de stora klubbarna kommer att vara intresserade av mittbacksförstärkningar i sommar.

Deras backup Oleguer kan tänkas stanna tills hans kontrakt går ut 2011, men det känns mer sannolikt att han i sommar flyttar hem till Spanien någonstans. Han är en helt okej spelare men egentligen inte någon Ajax borde ha i sin trupp. Han lär ha en ganska hög lön dessutom.

Thimothée Atouba från Kamerun värvades in i sommar och har hittills varit värdelös respektive skadad. Han har ett kontrakt till 2011 och tjänar troligtvis stora pengar. En misslyckad värvning av Martin Jol, som lär behöva ge sin vänsterback en ny chans vare sig han vill det eller ej.

Urby Emanuelsons kontrakt går också ut 2011 och han är inte särskilt intresserad av att förlänga det, även om det inte är någon fullständig omöjlighet. Istället känns det troligt att han i sommar, speciellt som hans form varit på sistonde, flyttar till något större lag och tar plats som backup, alternativt som ordinarie i något medelbra lag. Bayern eller Manchester City torde inte vara någon omöjlighet.

Positiva överraskningen Vurnon Anita lär man få behålla och då behöver man alltså inte köpa någon ersättare till Emanuelson. En glad indikation på att ungdomsutvecklingen i klubben alltjämt är god, om än inte på samma nivå som förr.

Rutinerade Rob Wielaert får ingen som helst speltid och har förvisso ett år kvar på kontraktet men kommer med all sannolikhet att skänkas bort eller lånas ut till någon klubb. Twente är det absolut mest troliga, men det kan också bli något mindre bra Bundesliga-lag.

Högavlönade rumänfloppen George Ogararu har ett kontrakt som går ut i sommar och det finns inte ett enda Ajax-fan som inte säger "äntligen!"

På mittfältet har man under våren hittat den ultimata konsellationen bestående av playmakern Demy de Zeeuw, box-to-box-måltjuven Siem de Jong och tuffe Eyong Enoh. På bänken har man därför satt Rasmus Lindgren, gamle Gabri och superfloppen Ismail Aissati, en trio som nu också hamnar efer unge dansken Christian Eriksen i turordningen.

Av dessa kanske Gabri stannar sitt sista kontraktsår som en slags backup på mitten. Ingen i klubben ogillar Gabri och han är en bra person och en bra spelare, men kommer det ett bud från Spanien - vilket det lär göra - så kommer Ajax att acceptera det, och då hänger det mycket på hur Gabri känner själv. Men hans tid som ordinarie i Ajax är över.

Bland anfallarna finns det just nu många, många namn men inget som är garanterat att finnas där nästa år. Luis Suarez flyttar med 99% sannolikhet, Marko Pantelic har ett kontrakt som går ut i sommar och trots att han gjort en del mål är han ingen man för Ajax, inte med tanke på den lönen han lyfter. Miralem Sulejmani har inte lyckats alls men ser kanske sin chans nu när Suarez flyttar. Annars kanske han lämnar klubben för någon som vågar ta risken, men Ajax kan glömma att få tillbaka de 170 miljoerna man la när man köpte honom.

Dennis Rommedahl har ett utgående kontrakt som inte lär förlängas, även om det kanske inte är alldeles omöjligt med tanke på att han får speltid i nästan varje match. Kan han tänka sig att sänka sin lön rejält kan det bli ett år till. Kennedy Bakircioglü har kontrakt till 2011 och det känns inte alldeles solklart att han tänker lämna, utan där får vi se vad som händer. Det är dock mer sannolikt att han försvinner än att han inte gör det.

En annan spelare som övermotherfucking självklart lämnar laget är dess bäst betalde spelare, Albert Luque, som nu befinner sig i Malaga på lån. Ajax betalar dock fortfarande 70% av hans lön, vilket är ungefär den dubbla av det Luis Suarez tjänar. Luques kontrakt går ut i sommar.

En hel del spelare kommer lämna Ajax i sommar och en del av pengarna kommer gå till att täppa till hål i Ajax ekonomi, vilket gör att en del spelare kommer att plockas upp underifrån.


Lämnar definitivt: Pantelic, Luque, Ogararu,

Lämnar mycket sannolikt: Rommedahl, Suarez, Wielaert

Lämnar sannolikt: Oleguer, Gabri, Bakircioglu

Lämnar kanske: Sulejmani, Aissati, Emanuelson, Lindgren, Atouba, Vertonghen, Van der Wiel

Klara från ungdomslagen: Hyun Jun Suk (anfallare, 18 år), Christian Eriksen (mittfältare, 18 år)

Mycket troliga ersättare från ungdomslagen och utlåningar: Marvin Zeegelaar (anfallare, 19 år), Daley Blind (back, 20 år), Mitchell Donald (21 år, anfallare)

Möjliga ersättare från ungdomslagen och utlåningar: Jan-Arie van der Heijden (mittfältare, 22 år), Geoffrey Castillion (anfallare, 18 år), Rodney Sneijder (mittfältare, 19 år)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar