05 april 2010

Revolution i Holland: PSV

PSV
Om Ajax ekonomi är dålig så är PSVs ekonomi i ett läge som kan börja liknas vid en kris. Man är inte på ruinens brant som vissa andra klubbar, men man är ett i ett skede där man måste sälja åtminstone en av sina två klasslirare i sommar.

Tyvärr är inte sanningen så enkel för Eindhoven-laget heller. Man har, i vanlig ordning, en defensiv att vara stolt över med bådde bredd och spets. Man kan tappa någon spelare i försvaret och ändå klara sig bra. Men offensivt är situationen svårare.

Man har här en fin samling små bekymmer: man letade länge efter en anfallare men kunde inte hitta någon. Sedan hittade man Ola Toivonen, som varit hyfsad men inte mer än så, och man vet att om man gör sig av med Toivonen kan man återigen hamna i en situation där man inte ens har någon som är hyfsad. Man hade kunnat använda sig mer av Danny Koevermans medan man söker sig en ny anfallare, men allmänne direktören Jan Reker gillar inte Koevermans och tror inte på den lösningen.

Denne Jan Reker har också förstört klubbens tidigare framgångsrika scoutingnätverk som hittat spelare som Romario, Ronaldo, Alex, Mateja Kezman och många till. Därtill har man inte haft en fungerande ungdomsverksamhet på många, många år nu.

Offensiven hänger på två stycken spelare, Balazs Dzsudzsak och Ibrahim Afellay. Problemet är att båda dessa lär vara mycket intresserade av att lämna klubben i sommar, om man inte mot förmodan tar sig till Champions League på något sätt. Då får man plötsligt pengar att förstärka sin offensiv... samtidigt som man tappar sina främsta offensiva vapen.

En lösning för PSV hade kunnat vara att sälja de bägge spelarna, håva in sammanlagt 300 miljoner ungefär och köpa nya spelare för hälften, med prioritering på en talangfull anfallare och en ersättare till Balazs Dzsudzsak. Hur gör man då med lagets motor Ibrahim Afellay, måste inte han ersättas?

Ja och nej. Den här säsongen har Otman Bakkal fått sitt stora genombrott, kanske mycket för att Afellay blivit en mer allsidig spelare som nu kan täcka upp för Bakkals djupledslöpningar. Nu är det Bakkals uppgift att ta samma steg. Bakkal och Engelaar får klara mittfältet tillsammans med antingen det rutinerade, säkra alternativet Timmy Simons eller det mer vågade alternativet Stijn Wuytens.

Men Bakkal kommer aldrig att bli en speldirigent i ett vägvinnande lag. Därför är det en lösning som bara kan vara kortsiktig och lyckas någorlunda i Eredivisie. Ibrahim Afellays ersättare finns nämligen redan i klubben, men han är bara nyligen fyllda sjutton år gammal och behöver lite tid att komma in i det. Han har förvisso redan debuterat och kommer att spela ett par matcher till den här säsongen, men Zakaria Labyad är inte mannen som ska leda laget i höst. Däremot är han anledningen till varför PSV inte behöver köpa en ny mittfältare. Man får klara sig en tid med det man har en tid.

Problemen tar inte slut med det. Dirk Marcellis har redan debuterat för landslaget, men platsar inte längre i PSV. Han är 21 år gammal och står nu efter Andre Ooijer, 36 och Carlos Salcido, 30, i turordningen. Det är ingen hälsosam situation för PSV som inte har råd varken ekonomiskt eller på planen att låta en talangfull spelare ruttna bort. Fred Rutten måste låta Andre Ooijer gå i sommar, men tyvärr värvade han i januari Steve Olfers, en 30-åring från danska ligan, som är en indikation på att han inte alls tror på Marcellis.

Lämnar definitivt: Bas Roorda

Lämnar mycket sannolikt: Jagos Vukovic, Ibrahim Afellay, Balazs Dzsudzsak, Andy van der Meyde

Lämnar sannolikt: Andre Ooijer

Lämnar kanske: Dirk Marcellis, Danny Koevermans, Carlos Salcido, Timmy Simons, Ola Toivonen

Klara från ungdomslagen: Zakaria Labyad (17 år, mittfältare), Funso Ojo (18 år, mittfältare), Reimond Manco (19 år, anfallare)

Mycket troliga ersättare från ungdomslagen och utlåningar: Marcel Ritzmaier (16 år, mittfältare)

Möjliga ersättare från ungdomslagen och utlåningar: Genero Zeefuik (19 år, anfallare)

1 kommentar:

  1. Sjukt intressant blogg! Har nyss hittat hit och läser den med nöje.

    SvaraRadera