13 april 2010

Tallkottarna från Bayern


Kaiserslautern och St. Pauli är i princip redan klara för uppflyttning till Bundesliga, det är två relativt kända lag för den breda fotbollspubliken. Det tredje laget, som slåss om kvalplatsen, är dock mer okänt: Augsburg.

Staden är känd som pappa Mozarts födelsestad, Religionsfreden i Augsburg (de schmalkadiska krigen), en stor universitetsstad och så har dom en robottillverkare som heter KUKA som har gjort robotar till Tomb Raider- och Bond-filmer. Stadens fotbollslag har sällan varit något att hänga i granen; det har mest blivit spel i de lägsta divisionerna sedan 1963 och det har bara blivit 11 säsonger i 2. Bundesliga. Så sent som 2001 var man nere i fjärdedivisionen exempelvis. Man har dock alltid varit framgångsrika på ungdomssidan med mängder av olika liga- och cuptitlar. Bland de mest kända Augsburgsfödda och -fostrade spelarna finns Armin Veh, Berndt Schuster, Karl-Heinz Riedle, Raimond Aumann och stadens gullegris Helmut Haller.

Lagets nuvarande succétränare är mustasch-Jos Luhukay, en relativt ung holländare vars enda stora meriter sedan tidigare är en säsong i Gladbach, en säsong i Paderborn och ett par år som assistent i Köln. Man spelar på nybyggda Impuls Arena som stod klar i somras, en arena som kostade €45 miljoner och tar 30 000 åskådare (med expansionsmöjligheter upp till 49 000 åskådare). Den tidigare arenan, Rosenaustadion, tog visserligen rätt många åskådare den också men den var mest en stor betongklump med löparbanor. Tänk er ett kommunistiskt Fredriksskans utan tak.

Det är dock spelarna som är mest intressanta i Augsburg. Längst bak hittar vi ligans kanske bästa målvakt; den enorma Simon Jentzsch. Under tidigt 2000-tal var han en av Tysklands bästa målvakter när han lirade i Wolfsburg och blev även uttagen till A-landslaget vid ett tillfälle (dock utan att få spela). Går man upp borde man satsa på honom; 34 år är ingen ålder för en målvakt.

Framförallt har man ett väldigt välvuxet lag; spelare som Möhrle, Sukalo, Benschneider, de Roeck, Hegeler, Khizaneishvili, Reinhardt, Buck och Brinkmann är runt 1,90 eller längre, vilket gör laget till hyperfarligt på fasta situationer. Trots detta försöker man ändå spela fotboll, med blandat resultat. Om man vill spela i Bundesliga krävs en bättre defensiv, i år har man nästan litat på att Jentzsch ska göra allt skitgörat bakåt så man kan trycka på framåt.

De mest intressanta spelarna i laget är:

Roland Benschneider. En kultlirare, mittback som varit skadedrabbad men som nog håller Bundesligaklass fortfarande. Över 2 meter lång och kallas kort och gott för Big Ben.

Ibrahima Traore. Hämtad från Hertha Berlins reservlag och är en hal jävel på vänsterkanten. Augsburgs guldklimp.

Daniel Baier. En gammal stortalang som inte slagit igenom ännu. Lite av en Gutityp.

Michael Thurk. 34 år och en latebloomer; han spelade amatörfotboll när han var 23 år gammal och var väl duktig i Mainz men inte så mycket mer än så. Nu leder han skytteligan i hela 2. Bundesliga överlägset med sina 22 mål.

Nando Rafael. En Ari-typ. Bra teknik och en god targetspelare, men är väl egentligen ingen målskytt.

Sedan finns spelare som Marcel Ndjeng, ungerska anfallsduon Torghelle-Szabics, Elton, Brinkmann med flera - men mer om dom någon annan gång kanske. Nu gäller det att hålla tummarna för att Augsburg ska gå upp, det blir svårt då man har ett tufft spelschema kvar men samtidigt har man hela fem poäng ned till Fortuna Düsseldorf och Duisburg med fyra omgångar kvar att spela. Efter det väntar kval, troligtvis mot något av följande lag: Bochum, Nürnberg, Hannover och Freiburg. Det är inte alls någon omöjlig uppgift att slå något av de lagen...

/JH

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar