03 april 2010

Revolution i Holland: Twente

Förra sommaren i Eredivisie var lugn, ack så lugn. Lagen blev inte brandskattade och kände heller inget större behov att bygga om sina trupper. Visst värvades en del spelare men för det mesta var det små namn. Ingen spelare kostade mer än hundra miljoner.

I sommar är det en annan sak. Vi ska gå igenom de fem största lagen och se över vad som kan tänkas hända med deras viktigaste spelare.

Twente
Ligaledarna Twente, som också lär behålla den ledningen säsongen ut, är det enda topplaget med god ekonomi. Tyvärr har man vissa andra problem. Till att börja med har man en centrallinje bestående av nyckelpjäser som målvakten Sander Boschker, 40 år i höst, Peter Wisgerhof, 30, Kenneth Perez, 36 i sommar, och Blaise Nkufo, 35 i maj.

Boschker är en strålande målvakt och målvakter kan hålla länge, men att prestera på Champions League-nivå sätter andra krav på fysik och snabbhet, något som kan sätta Eredivisies rekordman (flest matcher) på prov. Han är dock antagligen den tredje eller fjärde bästa målvakten landet har att bjuda på och Twente ska vara glada att han skrivit på för ytterligare ett år.

Peter Wisgerhof är bara 30 och inget problem, snarare en tillgång. Han är för gammal för att flytta utomlands men fortfarande bra nog att bilda ett strålande mittbackslås med Douglas.

Kenneth Perez är numera rätt långsam och har dragit sig längre ned i planen. Han öser inte längre in mål, men är en smart och lurig passningsspelare med grymma fasta situationer. Att han är regent i AZ är på gott och ont: han är en bra spelare och för gammal för att man ska tappa honom i sommar, men han är också rätt långsam nu och det kanske går bra i Eredivisie men kan vara svårare i Champions League, där han förvisso presterat bra tidigare.

Blaise Nkufo flyttar till Seattle efter säsongen. Han har inte varit lika bra i år som tidigare men är fortfarande en bra målskytt och framför allt en bra kapten. Blaises egenskaper som ledare kommer att vara en svår pusselbit att hitta, men rent spelmässigt borde man kunna hitta någonting likvärdigt. Frågar man tränare McClaren så kan unge Luuk de Jong vara redo redan i sommar att ta över Nkufos plats.

Men det allra största problemet för Twente är inte den åldrande centrallinjen utan den för övrigt väldigt attraktiva truppen.

Brasilianske mittbacken Douglas har varit mycket bra länge nu och jagades i vintras av Juventus. Han har alla egenskaper en mittback behöver ha och skulle fungera i vilken liga som helst. Sannolikheten att han flyttar i sommar är mycket stor men kanske, kanske kan Champions League få honom på bättre tankar.

Hans naturlige ersättare vore i vanliga fall Slobodan Rajkovic, som är backup till mittbackarna i Twente. Men serben är bara på lån från Chelsea och blir nog alltför dyr att köpa loss. Mer troligt är det då att man gratis hämtar hem Ajax 31-årige reservlagsmittback Robbie Wielaert som för något år sedan var landslagsaktuell. Och mot Douglas är det definitivt ett nerköp, men man hittar i alla fall en spelare som varit i klubben förut och som har de andras respekt. Innan han lämnade Twente för Ajax var han nämligen lagkapten.

Twente har också duktiga ytterbackar, men lyckligtvis så många att man har råd att tappa någon av dem.

På mittfältet är det troligt att man får behålla samtliga, även om Wout Brama nu gått och blivit landslagsman och därmed skulle kunna vara aktuell för större klubbar. Men också på mitten har man en bra bredd och den ende som är ovärderlig där är Kenneth Perez, som definitivt stannar.

Det lurigaste är dock anfallssituationen. Miroslav Stoch är på lån från Chelsea och det känns tveksamt att han får stanna i Twente ett år till, även om man kanske från Chelseas håll kan uppskatta att han får mer Champions League-rutin. Risken är dock att man hellre föredrar att han får Premier League-rutin från ett annat lag. Blaise Nkufo flyttar men det största frågetecknet finns för lagets nye stjärna, Bryan Ruiz.

Costaricanen som hämtades billigt från Gent inför säsongen har gjort 22 mål på 29 matcher och är helt enkelt en enastående spelare. Han har en tung bössa, en bra teknik, är både snabb och stark och det viskas redan om att det finns intressenter för honom. Normalt behöver inte Twente sälja någon spelare alls, men på Ruiz är situationen så delikat att ett bud som är för bra för att tacka nej till kan dyka upp.

Om samtliga tre lämnar laget kommer man naturligtvis att behöva förstärka i de främre leden. Det finns dock en bra bredd även i anfallet och någon av ynglingarna kan anses mogen att ta plats i startelvan. Luuk de Jong har gjort det bra hittills och gjorde bland annat mål mot Werder Bremen då han lyckades med bedriften att göra ett nickmål trots att de två 198-centimetersbjässarna Naldo och Mertesacker fanns i mittförsvaret. Däremot har sommarvärvningen Bernard Parker ännu inte visat något storspel.

Lämnar definitivt: Blaise Nkufo (gratis)

Lämnar troligtvis: Douglas, Miroslav Stoch, Marko Arnautovic (kommer tillbaka från lån, men Twente vill inte ha honom)

Lämnar kanske: Någon av Carney/Kuiper/Stam/Tiendalli, Bryan Ruiz, Wout Brama

Troliga värvningar: Robbie Wielaert

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar