23 november 2009

Alla ting på jorden behöver en Zamparini


Det finns inte så många skogstokiga presidenter kvar i världen. Sedan Atletico Madrids Jesus Gil y Gil lämnade jordelivet har Real Madrids presidentvalvakor det enda man kunnat skratta åt i presidentväg, det och såklart en sak till: Maurizio Zamparini. Den italienska affärsmannen som år 1987 köpte upp skuldsatta Venezia, tog laget uppåt i seriesystemet innan man till slut nådde Serie A. Det blev 15 år i klubben, och under den tiden avverkade han passande nog 15 tränare. Man behöver inte ha gjort många års studier av matematisk filosofi för att veta att det blir en tränare per säsong, och då var ändå inte Zamparini i sitt esse. Sommaren 2002 tröttnade han på Venezia och köpte upp Serie B-klubben Palermo istället där det blev en mycket större omsättning på stackars tränare.

Palermos tränare för säsongen 2001/2002 Bortolo Mutti hade redan lämnat när Zamparini anlände, så man tog in Roberto Pruzzo från Alessandria. Han fick vara kvar under försäsongen, sedan ersattes han av Ezio Glerean som skötte laget i en ynka match innan Zamparini fick fnattet och lät Daniele Arrigoni sköta laget under hela 21 matcher på raken. Fantastiskt. Under säsongen värvades inte mindre än 21 nya spelare in, bland annat flertalet från Zamparinis gamla klubb Venezia. Uppflyttningen till Serie A dröjde till den andra säsongen, och laget har sedan dess presterat rätt bra i Serie A med flera fina placeringar som inneburit Europacupspel. Ändå har Zamparini hunnit med att byta tränare 16 gånger sedan han köpte klubben från Romas Franco Sensi år 2002. Idag fick nämligen Walter Zenga foten efter 1-1 i derbyt mot Catania igår.

Den tränaren som varit längst i klubben är Guidolin, han är också den enda tränare som fått sköta laget under en hel säsong. Å andra sidan har han varit i klubben i tre sejourer - inom loppet av tre år. Walter Zengas sejour har varit "normallång" och att han får sparken är logiskt med Zampariniögon sett: laget har åkt upp och ned i tabellen utan att etsa sig fast någonstans under de första 13 omgångarna och nu talar det mesta för att att Delio Rossi blir ny tränare. Detta är en man som inte heller är speciellt känd för att vara länge i sina klubbar, med undantag för fyra år i Lazio, och vi väntar spänt på hur länge han får sitta kvar som tränare. Det ultimata hade varit Zdenek Zeman som tränare efter det, tänk er samtalen mellan Zamparini och honom...

Visst känns det bra att ha en man som Zamparini i fotbollsvärlden? En man som en gång bestämde om han skulle sparka en tränare medan han åt en glass? En man som värvat över 100 spelare på sju år? En man som kallade Mutu för zigenarkräk? En man som underhåller oss varje vecka, helt enkelt.

/JH

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar