08 november 2009

Går det att tända en släckt stjärna?

Det är såhär vi vill se Adriano: Kejsare i Milano. Bild: Bighead.

Adriano Leite Ribeiro. l'Imperatore. Pipoca. Dinamite. Hulk. Zé Colméia. Kärt barn har många namn, men de flesta kallar honom kort och gott för Adriano. Han har ett CV som väldigt få kan matcha, men trots det anser de flesta att hans karriär kunde ha gått så mycket bättre.

Hans tidiga karriär känner de flesta till; han slog igenom ordentligt i Flamengo som tonåring och fick även vara med i det brasilianska landslaget. Flyttlasset gick till Inter där han först blev utlånad till Fiorentina och sedan delägd med Parma innan han återvände till Inter och blev dirket ordinarie och en av de mest lovande spelarna i hela världen. Det gick helt fantastiskt bra för honom; han blev vald till bästa spelaren och bästa målskytt i både Copa América 2004 och Confederations Cup 2005 samtidigt som hans Inter började ta över och dominera Italien. Det var ungefär då som allting började gå åt helvete.

Man har alltid vetat om att han haft en dåligt humör, men eftersom skadorna blev alltmer frekventa blev även festerna detsamma. Partybilder på honom blev publicerade i de stora tidningarna i tid och otid samtidigt som han bland annat slog ner Valencias Caneira mitt under en Champions Leaguematch. Inter gav honom förvånansvärt mycket tålamod sett till hur snabbt klubben brukar göra sig av med sina spelare, men samtidigt avled hans far och han gjorde bara 12 mål på 2,5 säsong i klubben. Under ett halvår var han i Sao Paulo och gjorde det riktigt bra, men han var samma person som han var innan när han återvände till Inter.

I april i år tog tålamodet slog, och hans kontrakt revs med den italienska storklubben. En klubb var beredd att ge honom en ny chans, klubben där allting en gång började: Flamengo. Det blev ett lyckodrag. Han har gjort stormsuccé och leder skytteligan i brasilianska Serie A, men han gör det tillsammans med en kille som Diego Tardelli - som varit ett par sejourer i Europa och totalfloppat. Vad betyder detta? Betyder det något överhuvudtaget? Kommer Adriano göra ett nytt försök i Europa efter den här säsongen? Han sitter ju bara på ett ettårskontrakt, och hur många klubbar är villiga att ge honom en ny chans? En 27-årig gratis spelare med enorm potential torde vara hyperhet för de stora klubbarna. En mogen Adriano har alla möjligheter att vara en av världens bästa fotbollsspelare då han besitter den fantastiska kombinationen styrka, teknik och explosivitet, något som brukar vara omöjligt att hålla ihop utan att det brister någonstans. För Adriano går det.

Ikväll: Atletico Mineiro mot Flamengo, den kanske hetaste matchen i hela Brasilien. Förra året var det här mötet slutsålt och satte publikrekord för Mineiro. Bägge lagen är i den absoluta toppen av ligan, och det är Diego Tardelli mot Adriano. Vad har ni för orsak att inte glo matchen klockan 19.00?

En sista tanke: kanske Milan plockar upp honom i sommar?

/JH

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar