20 november 2009

J&J listar

Vaaarmt och skööönt... Bild: Daves Football Blog, av alla ställen.

Det här är bloggens författares alldeles egna lista. Här listar vi aktuella händelser och heta ämnen, eftersom vi är så förbannat fotbollstokiga och vet att även Du är det. Så här är det upplagt: fredagar 19:00 kommer en ny lista, varje vecka. Listningen är som sådan att vi börjar med det som är riktigt dåligt och jobbar oss neråt/uppåt mot något fantastiskt.

Alltså, det här gäller för de olika placeringarna:

1) Skandal
2) Dåligt
3) Helt OK
4) Bra
5) Mycket imponerande
6) Sanslöst underbart

¤ ¤ ¤

1. 1-1-målet
Irland har fått sitt viktiga bortamål, Frankrike har öst på som fan för en kvittering och Shay Given tillsammans med 10 vilt kämpande irländare har storspelat i defensiven. Men nu när vi är inne på övertiden så var det egentligen bara en tidsfråga innan Frankrike skulle spräcka den irländska nollan. Domare Martin Hansson har redan friat ett försök till franskt fuskmål då Nicolas Anelka slänger sig vid ett friläge. Därför känns det så extremt trist att matchen och kvalet ska få avgöras med årets hands av Thierry Henry, som rädda bollen från att gå ut till inspark och sedan spelar fram William Gallas som nickar in det för fransmännen förläsande 1-1-målet. Vem ska lastas? Hansson? Med största sannolikhet såg han inget? Henry? Vem hade stannat upp i det lägen? Nej, det hela är bara väldigt sorgligt. Men det värsta av allt är ändå kanske att Domenech lär få sitta kvar ett tag till.

2. Mino Raiola

Att agenter är svin visste vi om, att Raiola var det största svinet var rätt självklart. Nu har han redan börjat basunera ut att Zlatan ska tillbaka till Italien om några år, bara månader efter flytten till Barcelona. Zlatan borde försöka göra sig av med den här filuren - han har ju redan nått så långt han behöver nu!
Tyvärr lär väl inte Mino göra sig av med Zlatan i första taget när hans andra stjärnor i stallet är typ Arab-Chippen och Kerlon som lirar i Ajaxs reservlag...

3. Bosnien
De har charmat oss med sina tre backar och offensivt inställda fotboll. Men så, när det verkligen gällde, hemma i Zenica och med ett 1-0-resultat att hämta upp, så var de aldrig egentligen nära. Man kan säga att de har haft otur med spelare som var otillgängliga för just den här matchen. Man kan säga att de borde haft 1-1 med sig från Portugal. Men när det kommer till kritan så går Portugal rätt ohotat vidare till VM. Troligtvis har orutinerade Bosnien lärt sig mycket av den här upplevelsen, och om två eller fyra år kanske de är betydligt högre upp på den här listan.

4. Beachsoccer-VM

En skön avkopplingssport om man inte har något annat för sig om dagarna. Många mål men bara ett fåtal ojämna matcher, fin teknik om än att tempot inte alltid är det bästa och visst är det ett gott substitut tillsammans med landslagsfotboll under de helgerna där ligafotbollen saknas? Vi får se hur många skrällar som är kvar i semifinalerna, bara att hålla tummarna för Ryssland, Italien och Uruguay.


5. Wales - Skottland

Wales, med en startelva där medelåldern var runt 22 år och en än yngre bänk, mot ett pressat och ordinarie Skottland. Ett Britanniaderby. Wales' fans som sjöng "We hate England more than you". 20 minuter som avgjorde en annars jämn match. Två helt fantastiska mål och planens yngsta spelare, Aaron Ramsey, som totaldominerade.

Vilket av
Edwards och Ramseys mål som var snyggast? Vettefan, men bägge platsar på listan över "Månadens mål" iallafall. Synd bara att det var så få åskådare på plats som kunde bevittna denna fantastiska afton live.

6. Zlatko Dedic
2007 fick Zlatko Dedic ett tråkigt samtal från Sloveniens förbundskapten Matjaz Kek. "Du ingår inte i mina planer", hette det för den dåvarande Frosinone-anfallaren. Nu för tiden spelar 25-årige Dedic sin fotboll i Bundesligaklubben Bochum och Matjaz Kek har tagit tillbaka honom i landslaget, ett beslut han säkert inte ångrar idag. Ty, det var Zlatko Dedic känsliga högerfot som skickade Slovenien, ett land man kan trycka in 842 gånger på Rysslands yta, ut de tungt favorittippade ryssarna. Se vad ett bortamål kan göra. Se vad hemmaplan kan göra. Sloveniens saga fortsätter över VM i Sydafrika, och det känns rätt så spännande.

¤ ¤ ¤

Också värda att nämna:


Antonio De Nigris
Vila i frid.

Marseille - PSG
Catania - Palermo 2007. Sedan dess har det aldrig spelats en så här het match på en fredag.

¤ ¤ ¤

Det var allt för den här veckan. Nu, tveka inte att kommentera!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar