18 november 2009

Den nya Talal El-Karkouri?


Kommer ni ihåg Talal El-Karkouri? Den marockanska mittbacken som verkligen satte färg på ett rätt grått Charlton för några år sedan? Han tunnlade Shevchenko, han satte ett par frisparkar som var något i hästväg men han kunde likagärna sätta bollarna på rad 37, han filmade, han gjorde mängder med mål och han bjöd stundtals på helt fantastistk försvarsspel. Tyvärr tappade han väldigt mycket ju sämre Charlton blev, så vi fick bara njuta av Talal El-Karkouri under ett par säsonger som ordinarie i Charlton. Nu kanske den nya Talal El-Karkouri kan anlända till England - Marcus Tulio Tanaka.

Född i Brasilien men hans pappa var halvjapan, så de drog till Japan när Tulio var 15 år. Han spelar numera mittback i Urawa Red Diamonds, en toppklubb i Japan, och har sedan flytten år 2004 dit varit med i samtliga "Årets lag" vilket blir fem år på raken. Bara Yasuhito Endō, som även han fortfarande är aktiv, kan slå det med sina sex nomineringar. Nåväl, Tulio som han kallas i folkmun är inte bara en defensivt bra mittback, utan helt sjukt bra i offensiven. Han har på sina 150 matcher i Urawa Reds gjort väldigt imponerande 45 mål, många med huvudet men han har även en Lucioförmåga att sticka upp i vanliga anfall och bjuda på väldigt tekniskt bra nummer och han har även en riktig högerkanon. Han är även känd för att vara rätt frispråkig vilket inte alltid uppskattas av alla...

Nu pratas det om att Wigan väldigt gärna vill värva in honom, och vi får hoppas vi får njuta av hans backspel i Premier League under ett par år. Tänk er Tulio och Titus Bramble som mittbackspar, så mycket mer kultförklarat går det knappast att få det. Tulio-Titus i en Roberto Martinezfotbollsfilosofi, med understöd av några lirare från Honduras och Erik Edman, vilken defensiv! Det ska i vilket fall som helst bli oerhört spännande att följa Japan i nästa års VM-slutspel, med lirare som Tulio, Morimoto, Nakamura (landslagscomeback!), Honda och Okazaki. Heja japaner, japaner, japaner!

Förövrigt, vilka är de mest målfarliga mittbackarna? Joelon Lescott har ju gjort en hel del mål, och en McMahon i Irland gjorde 14 mål under en säsong på 30-talet samtidigt som Unsworth satte en del straffar under sin tid i Everton, men någon mer Tulio måste det finnas ute i världen?

/JH

5 kommentarer:

  1. En viss Ronald Koeman gjorde ett och annat mål också.

    SvaraRadera
  2. "Nåt", kanske... Illa av mig att glömma honom!

    SvaraRadera
  3. Matrix!

    12 mål på 30 matcher 00/01 i Perugia
    10 mål på 28 matcher 06/07 i Inter

    SvaraRadera
  4. Jamie Carragher, Richard Dun... nej visst ja, fel mål för deras del.

    Hihi! /JJ

    SvaraRadera
  5. Matrix! Helt bortglömd av mig! Hade med Dunne som en sista mening, men fick inte med den i överkopieringen tydligen.

    /JH

    SvaraRadera